top of page

KOLEGE O MENI

- mišljenje o mom odnosu prema radu, deci i kolegama -

Sa devet godina postala je prvak Jugoslavije u karateu u katama. To je bilo pre 35 godina, a onda je odlučila da odsanja i dosanja i svoje druge snove. Pre 20 godina, postala je učiteljica i majka, i to ne bilo kakva. Pobednički imperativ u ranim sportskim danima nastavio je da raste i da se razvija u svemu čega se kasnije dohvatila u životu. U svemu je bila i jeste među najboljima. Svoje višestruke uloge na poslu i u privatnom životu prihvata sa lakoćom i sa sebi tako svojstvenom implementiranom multidisciplinarnošću.

Ako neko treba Tanju da opiše, mali niz ovih epiteta, još uvek je ne determiniše dovoljno: sportista, pedantna, precizna, dosledna, diskretna, direktna, otvorena, nasmejana i pre svega dobar čovek. Za nju, posao učiteljice, nije tek tamo neki posao na koji se odlazi. Tanja svoj posao živi i to ga živi punim plućima. Digitalno pismena, kreativna, obrazovana,

intelektualac u punom smislu te reči, ona ne samo da uči i osposobljava svoje učenike za realan život i 21. vek, ona im je model i uzor. Koleginica Vrečko, lako i sigurno i svakako kvalitetno prelazi iz jednog polja naučnog interesovanja u drugo, praveći dragocene karike u integrisanom znanju i njegovom usvajanju kod učenika. Od Milutina Milankovića, Nikole Tesle,

Dositeja, Karadžića, preko nedelje programiranja do časova slikanja, upoznavanja sa drugim kulturama, jezicima, običajima...

Tanja sa svojim učenicima lepo i lako putuje iz zemlje u zemlju, duboko i temeljno urezujući intekulturalnost kod tih malih-velikih ljudi koji je prate u stopu.

Njeni učenici su srećni, zadovoljni, nasmejani, disciplinovani, opušteni, ali sigurni u svoja znanja i pripremljeni za svakodnevni život i sportski fer plej.

Ona od njih zahteva najviše i najbolje i oni joj to i pružaju.

Tanjina saradnja saroditeljima je direktna i neporedna jer su oni na zajedničkom i često neizvesnom putu obrazovanja njihove dece. Od palačinki na roditeljskom sastanku (u znak dobrodošlice novim učenicima i roditeljima), pa do ozbiljne fejsbuk stranice „Baš je lepo biti dete“.

Tanja se neprekidno obrazuje, obrazuje druge i ne popušta, na tom često neizvesnom i krivudavom putu, punom prepreka istkanih nepoverenjem, sumnjičavošću i zaziranjem od neobičnosti. Njene

kovanice i igra rečima su putokaz i deci i kolegama i roditeljima, na primer: „Nađi način, a ne izgovor“ . Njene antene su uvek uključene i primaju impulse svih frekvencija koje su važne u dečijem odrastanju. Dama,učiteljica, koleginica, majka, koja ruši sve stereotipe i barijere, ostajući dosledna na pravom putu ispravnosti, obrazovanja i kreativnosti, Tanja Vrečko.

Privilegija je i čast poznavati u srpskoj prosveti Tanju, najboljeg edukatora Srbije, sa razlogom.

S poštovanjem i uvažavanjem prema svemu što radi,

njena koleginica,


Tatjana Marković Topalović,

profesor fizike

Dobitnica nagrade Najbolji edukatori Srbije za 2014.

Serbian Candidate for a Global Teacher prize in 2018.

(Šabac)

Tanju sam upoznala u okruženju koje je nametalo mišljenje da se radi o jednoj, pažnje vrednoj, učiteljici. Kada sa njom razgovarate, ne samo da odaje utisak jedne prizemne, empatične i tople osobe, ona dodatno zrači nekom posebnom smirenošću, oplemenjenom optimizmom i čarobnim osmehom. Naša prva veća saradnja desilase nedavno, tokom međunarodnog projekta "Čarobna interkulturalna mreža prijateljstva" koji je realizovan za sve učitelje, vaspitače, nastavnike i profesore, iste ovakve kao što je naša Tanja.

- To su oni retki dragulji koje slučajno otkrijemo, bilo gde!

- To su oni pojedinci, zlata vredni, koji nose obrazovni sistem na svojim plećima!

- To su oni entuzijasti koji pokazuju da svetlo postoji, samo ih treba i uspeti pratiti!

- To su oni altruisti koji zarad dečjeg osmeha čine i iznad svojih realnih mogućnosti!

- To su oni retki koji stvaraju čaroliju u svojim učionicama, ne zato što moraju, nego, jer to vole!

To su oni koji opstaju uprkos svemu!

To su oni koji svedoče da nastavnik i u smutnim vremenima može da bude kolaž autoriteta i prijatelja, saradnika i lidera, motivatora i inspiratora.

Tanja je posebna učiteljica i po svojoj velikoj motivaciji i volji da svojim učenicima svakodnevno širi vidike, da im otkriva nove svetove, ali i da im svakog dana pruži za nijansu više od planiranog. Ona je od onih učitelja koje roditelji njenih đaka vole i poštuju i u svakoj prilici pominju. Sticajem okolnosti, bila san gost jedne TV na kojoj me je voditelj sa velikim osmehom i ponosom upitao: "Recite mi Željana, da li poznajete Tanju Vrečko iz OŠ "Mladost". Na moj potvrdan odgovor, dodao je: "E, ona je naša učiteljica imnogo je volimo." Bila je to jedna, rekli bismo, obična informacija, a opet neobična, jer u okruženju u kojem se svakodnevno govori o nezadovoljnim roditeljima i njihovom ogorčenom stavu prema nastavnicima, ovde se javlja sušta suprotnost. Imamo tatu, javnu ličnost, koji želi i s ponosom pominje ime učiteljice svog deteta. Šta nam to govori? Da, istina je, ipak sve od nas zavisi.

Zato, poštovana učiteljice Tanja, kao što reče Rita Pierson, svako dete zaslužuje heroja koji nikada od njega neće dići ruke, ko će razumeti kolika se snaga krije u povezanosti i ko će razumeti kolika se snaga krije u povezanosti i ko će istrajati u težnji da deca iz sebe izvuku najbolje što mogu.

Ti jesi heroj svojim đacima, a sigurna sam da ćeš uspeti da motivišeš i inspirišeš i one koji teže da to postanu!

Željana Radojičić Lukić, učiteljica
Dobitnica nagrade Najbolji edukatori Srbije za 2014.
Finalista Global Teacher Prize
Ambasador Varkey fondacije
Ambasador Foremost fondacije
@ZeljanaSerbia
Twiter>@zeljazelja
(Mionica)

Tanja Vrečko, radoznala,nadahnuta, slobodna, spremna da uči I da se menja! Ide u susret izazovima. Svojim radom vaja I gradi bolji I srećniji život za svu decu. Kvalitetno obrazovanje I srećna deca su njena misija. Gradi školu mišljenja, a ne pamćenja. Podržava sve one koji sanjaju bolju, lepšu, drugačiju I prosperitetniju bidućnost. Roditelji njenih učenika treba da budu spokojni, puni podrške I poverenja jer je njihovo dete u čvrstom zagrljaju znalca dečijih duša. Zadovoljstvo je biti kolega I prijatelj takvoj učiteljici!

Dragan Kuveljić, učitelj

Dobitnik nagrade Najbolji edukatori Srbije za 2014.

Serbian Candidate for a Global Teacher prize in 2018.

(Prijepolje)

Moj utisak je dase sa Tanjinih časova učenik vraćakući poskakujući. Učiteljica Tanja je pravi primer kreativnog i inovativnog nastavnika, a njeni ciljevi usmereni su ka tome da đaci sa radošću uče, da razvijaju snažno "ja" i postaju socijalno kompetentni. Njena učionica je podsticajna sredina za učenje u kojoj se svi "dobro osećaju u sopstvenoj koži". Đaci svakodnevno uživaju u grupnom radu, a imaju individualni cilj. To je želja za celoživotnim učenjem. U svom radu ona učenicima daje više slobodnog prostora i izbora, preko različitih tematskih i metodičkih ponuda za učenje.

Svesno odustaje od korišćenja sredstava moći, već svoj autoritet gradi kroz neizmerno poverenje i ljubav koju učenicima svakodnevno pruža. Inicijator je i nosilac inovacija u nastavi, što je i pokazala kroz realizaciju brojnih projekata koje je realizovala sa svojim učenicima, stavljajući im do znanja da su poštovanje drugih, vredan i uporan rad, istrajnost i samokritičnost jedine nepromenljive i trajne vrednosti.

U odnosu prema kolegama Tanja bi se mogla opisati kao pravi "kritički prijatelj". Kolega koji sa radošću deli sa drugima svoja iskustva u radu i podstiče ostale u osnaživanju svojih kapaciteta. U takvom odnosu nema autonomije i pariteta, nego stvaranje dobrobiti za čitavu zajednicu.

Mila Đačić, etnomuzikolog,

prof. muzičke kulture

Dobitnica nagrade Najbolji edukatori Srbije za 2017.

(Beograd)

Učiteljica Tanja, moja koleginica i prijatelj.

Zbližila nas je namera da deci, našoj budućnosti pomognemo, da se velike stavri stiču predanim radom u školi.

KoleginicaTanja je učiteljica , koju bi svaki raditelj poželeo svom detetu, jer će biti uveren da je dete ostavio na pravom mestu, u pravo vreme kod izuzetne osobe. Ona je učiteljica koja neće štedeti

vreme i strpljenje da učenicima pokaže i nauči ih vrednostima i znanjima neophodnim da našu budućnost učine lepšom.

Svaki kolega, koji dobije njene đake može biti samo privilegovan, jer je kod njih izgrađen dobar temelj, na koje se mogu nadograditi najviša znanja. Potpuno sam siguran da će u budućnosti veliki broj njehih učenika dosegnutu visine koje će nas odvesti ne samo do Marsa, već i do udaljenih mesta u Dubokom svemiru.

Kao prijatelj sa učiteljicom Tanjom, radujem se svakoj budućoj popijenoj kafi i razgovoru, jer svaki put podeli sa svima nama pedagošku i životnu situaciju u radu sa decom. Takva znanja se

teško ili čak nikako ne mogu pronaći u literaturi, jer se život prosvetnog radnika teško može planirati na duge staze i predstavlja mešavinu sudbina dece, njihovih emocija, radosti i tuge. Tanjini predlozi za rešavanje i prevazilaženje prepreka

pomažu da kroz rad sa decom stignemo do željenog cilja. Na isti način moja koleginica Tanja se ne ustručava da zatraži savet ili rešenje za nju trenutno nerešiv problem.Ta osobina je krasi i pokazuje našu zajedničku želju da deci, našim učenicima obezbedimo znanja sa kojima će promeniti svet!

Marinko Petković

Profesor fizike i hemije

ŠOSO „Milan Petrović“ Novi Sad

Dobitnik nagrade Najbolji edukatori Srbije za 2016.

Link ka sajtu

http://mrscience-en.strikingly.com

Učiteljica Tanja Vrečko se vodi činjenicom da čovek uči ceo život i zato permanentno radi na bogaćenju i proširivanju svojih sposobnosti i veština tokom profesionalnog rada. To je rezultiralo i napredovanje u zvanje pedagoški savetnik, kao i brojne pohvale, nagrade i priznanja.

Ona se trudi da pruži deci najviše što može u njihovom razvoju, da im pomogne i usmeri ih prema onome što će podstaći njihovu nadarenost, gde će oni biti zadovoljni i srećni. U radu sa decom pre svega nastoji da se podigne na njihov nivo i da im bude

inspiracija, izvor znanja i podrška. Podstiče učenike da se međusobno uvažavaju. Organizuje razne aktivnosti sa njima, trudeći se da časovi budu aktivni, praktični i podsticajni.

Njeni časovi su inventivni, zanimljivi, životni i svaki je unikatan. Ličnim primerom uči decu da budu vredna, radna,posvećena, poštena, da uvek daju sve od sebe i da nikad ne odustaju

od svojh snova. Zato roditelji njenih učenika imaju visoko mišljenje o njenom radu.

Ako učitelj voli svoj posao, kako kaže Lav Tolstoj, on je dobar učitelj. Ali kada učitelj spoji ljubav prema poslu i prema učenicima – on je savršen učitelj.

Tanja Vrečko je sinonim baš takve simbioze. Tanja Vrečko je savršan učitelj.

Gordana Rackov, učiteljica,

magistar metodike matematike,

pedagoški savetnik

Dobitnica nagrade Najbolji edukatori Srbije za 2015.


(Kikinda)

Imala sam čast da Tanju upoznam mnogo pre našeg prvog ličnog kontakta...

Pročitavši članak o njenom radu s decom, koji je napisao neko drugi, imala sam neodoljivu želju da je upoznam. Naredni prilozi itekstovi o njenom radu behu puni topline, kreativnosti i posvećenosti. Ostaviše me oduševljenu i obradovanu da u Srbiji

još uvek postoje entuzijasti i posvećenici poput nje. Prava je sreća za našu struku što Tanja postoji i što radi tako predano i kvalitetno!

S pravom mogu reći da je ona jedan od najkvalitetnijih učitelja mentora u Srbiji i da pojedinci imaju pravu sreću da uče od najbolje!

Njen način rada je savremen do te mere da, posmatravši snimke časova i produkte rada, stičete utisak da su to prizori iz neke svetske škole. Ruku na srce, učionica jeste svetska, ali je i Tanjina!

Slobodno mogu reći da je Tanja ceo svet uselila u svoju učionicu. Njegovu širinu i lepotu svakog dana daruje svojim đacima i u tome neprekidno uživa.

NJen stvaralački proces inspiriše i podseća nas da samo posvećen i nesebičan čovek ima privilegiju da bude veliki Učitelj! Bašonakav kakva je naša Tanja...

Dijana Malidža, učiteljica

Dobitnica nagrade Najbolji edukatiri Srbije za 2015.

(Novi Sad)

Tanja ili Tajna dobrog učitelja

Tanja Tošev Vrečko i ja upoznali smo se na snimanju emisije „Tako stoje stvari“. I odmah mi je bilo jasno kako stoje stvari! Upečatljiva, kompetentna, prodorna, iz sebe je isijavala čvrstinu i toplinu. (Neke stvari su mi se razjasnile kada sam saznao da je bila juniorski prvak Jugoslavije u karateu.) U trenutku kada sam novinarki Nataši Miljković nabrajao prednosti digitalne nastave, Tanja me je prekinula i rekla, kako je jednako važno sići do reke. Pomislio sam: „Kakvu sreću imaju njeni učenici!“.

Ni u jednom poslu, kao u poslu nastavnika osrednjost ne predstavlja manu. Naš posao treba raditi sa strašću, posvećeno, duboko svestan toga da svaka reč, pokret ili pogled mogu da dopru do dna nečijeg srca, pokrenu ga, preokrenu, povedu ili odvedu u pogrešnom smeru. Čistu reku dečije radoznalosti i vedrine treba pažljivo usmeravati, kako se ne bi razlila u plitkoj močvari sitnih zadovoljstava svakodnevice. U tom poslu Tanja je majstor. Treba videti sa koliko ljubavi i pažnje njeni učenici prate njene reči, sa koliko poverenja prihvataju njene predloge i sa koliko radosti aktiviraju one sposobnosti, koje će od njih sutra stvoriti dobre ljude. Ono što mi se posebno dopada u njenom pristupu jeste to – što Tanja svakom detetu prilazi kao prijatelju, bez osuđivanja i lažne nadmoći, koju nosi autoritet. Ona poštuje i zato je poštovana, ona voli i zato je voljena. Pažljivim aktiviranjem svakog deteta u granicama njegovih moći da se ostvari, ona postiže izvanredne rezultate. Tanja je jedna od onih retkih nastavnika koja zna, da je jedina trka, i jedino poređenje, koje bi u školi trebalo praviti – trka i poređenje deteta sa samim sobom. Zato njena deca, nisu konkurenti nego saradnici, i zato će sutra, koje stvara učiteljica Tanja Tošev Vrečko biti – bolje sutra!

Aleksandar Stevanović, doktor filosofije

Dobitnik nagrade Najbolji edukatori Srbije za 2016.

(Beograd)

bottom of page