top of page

A MAGICAL INTERCULTURAL FRIEDSHIP NETWORK (MODUL 2)

O PROJEKTU:

Jezik projekta: engleski i srpski

Učenički razredi: osnovna i srednja škola

Nastavni predmeti: Svet oko nas, Priroda i društvo, Istorija, Geografija, Maternji jezik, Engleski jezik, Likovna kultura, Muzička kultura, Narodna tradicija…

Vreme početka projekta: 01.april.2019.

Prijave: do 01.aprila

Trajanje projekta: 7 sedmica

Osnivač projekta: Željana Radojičić Lukić

Svet je veliki. Prostire se na 7 kontinenata. Neki od nas nikada ne otputuju u drugu državu, a kamolli na drugi kontinet. Pa ipak, sad postoji Internet i prilika da naučimo više jedni o drugima i srušimo predrasude o drugim nacijama i narodima.

Multiperspektivni karakter interkulturalnog obrazovanja istaknut je u specifičnim ciljevima kroz „četiri stuba obrazovanja“ koje je identifikovala Međunarodna komisija za obrazovanje za 21. vek:

  • Učiti da znam
  • Učiti da radim
  • Učiti da živim zajedno sa drugima
  • Učiti da budem razvijenija ličnost

Opis projekta: Čarobna inerkulturalna mreža prijateljstva

Učenici se osnažuju u sferi interkulturalnosti. Oni dobijaju priliku da upoznaju decu širom sveta. Učenici uz pomoć učitelja i roditelja shvataju da smo svi različiti, a opet isti. Živimo na 7 različitih kontinenta u mnoštvu različitih državama. Govorimo različitim jezicima. Naše zemlje imaju različitu istoriju, kulturu, tradiciju, veru, jezik. Divimo se različitim nacionalnim velikanima. Živimo u različitim klimatskim uslovima. Različito se oblačimo.

A ipak, imamo mnogo sličnosti. Svi imamo iste delove tela. Svi se smejemo kada smo radosni, a plačemo kada smo tužni. Naša osećanja izražavamo na slične načine i možemo da ih prepoznamo bez upotrebe jezika.


Projekat ima za cilj da interkultiralno poveže decu, pripadnike različitih naroda, širom sveta putem vršnjačke razmene o karakteristikama drugih naroda, njihovoj istoriji, kulturi, jeziku i veri.

Cilj projekta je i ostvarivanje četvrtog cilja od 17 razvojnih ciljeva UN-a: Kvalitetno obrazovanje

bottom of page