top of page

A MAGICAL INTERCULTURAL FRIENDSHIP NETWORK (MODUL 4)

DIGITALNI IZAZOVI ZA DECU I NASTAVNIKE

1.ZADATAK - BONTON DIGITALNE KOMUNIKACIJE


U realizaciji prvog zadatka pomogla nam je Mina Dubak, učenica petog razreda. Istakla je važnost pisane komunikacije na internetu, pravilima i opasnostima.

3.ZADATAK : LIDERI DOBROTE I LJUBAVI


Pomažući komšijama i deleći im osmeh i pozitivnu energiju, kroz poruke drugarima, ali i poklanjajući odeljenjski kalendar i novogodišnju poruku, zaslužili smo titulu Lidera dobrote i ljubavi.

5.-6. MOJ DIGITALNI OTISAK


Diskusija o dobrim i lošim stranama interneta. Učenici su navodi šta i kako se treba ponašati na internetu. Povezali smo sa naučenim iz Digitalnog sveta.

Pravili smo svoje otiske šake I međusobno ih upoređivaIi. To smo povezali I sa pojmom digitalin otisak. Učenici su crtali dobre I lose situacije koje utiču na naš digitalin otisak. Obe grupe su svoj rad predstavile zajedničkim posterima.

2.ZADATAK: BANKA INOVATIVNIH VRŠNJAČKIH LEKCIJA -


Kroz aktivnosti kao što su Zdravlje na usta ulazi - poramide ishrane i Nauči da slažeš odeću, prvaci su pokazali o čemu mogu naučiti svoje vršnjake.

4.ZADATAK: LOVCI NA SKRIVENE PORUKE


Razgovorom o porukama I kako ih prenosimo, započeli smo ovaj zadatak. Učenici su poruke kazivali, ali I pokretom tela I mimikom pokazivali.. Iznosili su svoja mišljenja o tome šta je to skrivena poruka I kako se ona prenosi drugima. Svoje skrivene poruke predstavili su kroz radove vezane za borbu protiv nasilja među decom.

7. ZADATAK BIRAJ REČI - HEJT SPREČI!


Podsetili smo se naučenog o lepom ponašanju na internetu (Digitalni svet). Nakon toga, slušali smo pesmu dva puta. Objašnjavala sam značenje reči kao što su: postuje, šeruje, hejtuje, lajkuje i fejvuje. Sledeće što smo radili je pevanje pesme uz podizanje zelenih kartica, ako se predstavlja nešto što je pozitivno, a zelenih kartica ako je negativno. Nastavak je crtanje situacija u kojima su se našla deca iz pesme (spota), ali i druge situacije za koje misle da su karakteristične za digitalnu komunikaciju.

bottom of page