A MAGICAL INTERCULTURAL FRIENDSHIP NETWORK (3. MODUL)


O PROJEKTU:


Jezik projekta: engleski i maternji jezik učesnika

Uzrast dece učesnika: predškolsko, osnovna i srednja škola

Nastavni predmeti: Svet oko nas, Priroda i društvo, Istorija, Geografija, Maternji jezik, Engleski jezik, Likovna kultura, Muzička kultura, Narodna tradicija…

Vreme početka projekta: 24. oktobar, 2019.

Trajanje projekta: 7 sedmice

Osnivač projekta: Željana Radojičić Lukić /Finalista Global Teacher Prize 2018, Global Teacher Award 2019/


Opis projekta: Modul 3 je usmeren na rušenje stereotipa i predsrasuda i suzbijanje diskriminacije. Želimo putem ovog modula pružiti podršku nastavnicima sveta da na jedan drugačiji način pomognu svojim đacima u prepoznavanju stereotipa i predrasuda, kako u svojim učionicama i školama, tako i u široj društvenoj zajednici.

Nije važno da li ste uopšte do sada prepoznali predrasude i stereotipe u našem odeljenju, Važno je da imamo želju da ovu temu pokušamo da, na kreativan i deci primerne način, osvetlimo iz svih uglova, a zadaci tokom ovog modula će nam u tome pomoći.


1.zadatak RAZBIJMO STEREOTIPE NA PARAMPARČAD


2.zadatak NEKA ŽRTVA BUDE HEROJ


3.zadatak LOVCI NA STEREOTIPE U KNJIGAMA


4.zadatak DEMONTIRAJMO RODNE STEREOTIPE


5.zadatak OBUJ MOJE CIPELE, PA MI ONDA SUDI


6.zadatak ONI RUŠE PREDRASUDE - BITI DRUGAČIJI JE DAR


7.zadatak GLOBALNI PAZAR STEREOTIPA I PREDRASUDA

1. ZADATAK

RAZBIJMO STEREOTIPE U PARANPARČAD


Prvi zadatak: "Razbijmo stereotipe u paramparčad"

Kroz objašnjenje pojma stereotip, došli smo do dečijih predloga vezanih za stereotipe o devojčicama, dečacima, deci i starijim ljudima. Nakon toga su učenici, u paru, izabrali određeni stereotip i predstavili ih na svoj način.

2. ZADATAK

NEKA ŽRTVA BUDE HEROJDrugi zadatak:  Podsetili smo se našeg izvođenja pesme "Ne rugaj se" na završnoj priredbi. U daljem radu smo koristili kartice memorijske igre "U redu je". Svaki par je dobio po dve kartice koje su povezane sa problemom žrtve i rešenje i objašnjenje za to kako ćeš u ovakvim prilikama postati heroj. Davali smo odgovore zašto je važno da pomognemo onima koji su žrtve i istaknemo da su oni heroji koji su umeli da se izbore sa nedaćama koje život nosi. Na osnovu zapisa na karticama, crtali smo strip podrške ili pisali pismo podrške.