top of page

A MAGICAL INTERCULTURAL FRIENDSHIP NETWORK (3. MODUL)

O PROJEKTU:


Jezik projekta: engleski i maternji jezik učesnika

Uzrast dece učesnika: predškolsko, osnovna i srednja škola

Nastavni predmeti: Svet oko nas, Priroda i društvo, Istorija, Geografija, Maternji jezik, Engleski jezik, Likovna kultura, Muzička kultura, Narodna tradicija…

Vreme početka projekta: 24. oktobar, 2019.

Trajanje projekta: 7 sedmice

Osnivač projekta: Željana Radojičić Lukić /Finalista Global Teacher Prize 2018, Global Teacher Award 2019/


Opis projekta: Modul 3 je usmeren na rušenje stereotipa i predsrasuda i suzbijanje diskriminacije. Želimo putem ovog modula pružiti podršku nastavnicima sveta da na jedan drugačiji način pomognu svojim đacima u prepoznavanju stereotipa i predrasuda, kako u svojim učionicama i školama, tako i u široj društvenoj zajednici.

Nije važno da li ste uopšte do sada prepoznali predrasude i stereotipe u našem odeljenju, Važno je da imamo želju da ovu temu pokušamo da, na kreativan i deci primerne način, osvetlimo iz svih uglova, a zadaci tokom ovog modula će nam u tome pomoći.

1.zadatak RAZBIJMO STEREOTIPE NA PARAMPARČAD


2.zadatak NEKA ŽRTVA BUDE HEROJ


3.zadatak LOVCI NA STEREOTIPE U KNJIGAMA


4.zadatak DEMONTIRAJMO RODNE STEREOTIPE


5.zadatak OBUJ MOJE CIPELE, PA MI ONDA SUDI


6.zadatak ONI RUŠE PREDRASUDE - BITI DRUGAČIJI JE DAR


7.zadatak GLOBALNI PAZAR STEREOTIPA I PREDRASUDA


1. ZADATAK

RAZBIJMO STEREOTIPE U PARANPARČAD


Prvi zadatak: "Razbijmo stereotipe u paramparčad"

Kroz objašnjenje pojma stereotip, došli smo do dečijih predloga vezanih za stereotipe o devojčicama, dečacima, deci i starijim ljudima. Nakon toga su učenici, u paru, izabrali određeni stereotip i predstavili ih na svoj način.

2. ZADATAK

NEKA ŽRTVA BUDE HEROJ


Drugi zadatak: Podsetili smo se našeg izvođenja pesme "Ne rugaj se" na završnoj priredbi. U daljem radu smo koristili kartice memorijske igre "U redu je". Svaki par je dobio po dve kartice koje su povezane sa problemom žrtve i rešenje i objašnjenje za to kako ćeš u ovakvim prilikama postati heroj. Davali smo odgovore zašto je važno da pomognemo onima koji su žrtve i istaknemo da su oni heroji koji su umeli da se izbore sa nedaćama koje život nosi. Na osnovu zapisa na karticama, crtali smo strip podrške ili pisali pismo podrške.

bottom of page