IZ DANA U DAN


13.12.2018. MAGIJA RASTVARANJA - PREDAVANJE UČENIKA (korišćena prezentacija i eksperimenti)

13.12.2018. PRIPREMANJE NOVOGODIŠNJEG BAZARA - MALI PREDUZETNICI

12.12.2018. PRIPREMA NOVOGODIŠNJEG BAZARA - NOVOGODIŠNJA SRCA

11.12.2018. SRCA ZA ŽIVOT - ORGANIZOVALI I REALIZOVALI HUMANITARNU AKCIJU

7.12.2018. SNIMAMO VIDEO PORUKE ZADRUGARE IZ TURSKE I MAKEDONIJE

6.12.2018. NEDELJA SPORTA "POKRENIMO NAŠU DECU"

6.12.2018. PISMA ZA DRUGARE IZ TURSKE

5.12.2018. NEDELJA SPORTA "POLIGON SPRETNOSTI"

5.12.2018. PIŠEMO PISMA DRUGARIMA


U nastavku aktivnosti u okviru projekta "A Magical Intercultural Friendship Network" pisali smo pisma drugarima iz Zagreba.

4.12.2018. NEDELJA SPORTA "IGRE LOPTICAMA"

4.12.2018. SVIJETU SE NE MOŽE UGODITI (srpski jezik)

3.12.2018. NEDELJA SPORTA - "IZMEĐU DVE VATRE"

30.11.2018. BASNA NA NAŠ NAČIN (srpski jezik)


Basnu "Zec i kornjača" obradili smo i videli iz različitih uglova, koristeći naše pametne fascikle. Grupe su imale zadatak da basnu predstave kroz analizu teksta, likove, ukrštenice, rebuse, matematičke i glamatičke zadatke, bojanke, lavirinte, zanimlivosti o životinjama i pesme. Osmišljavali smo izgled i sadržaj fascikli i međusobno sarađivali.

PREDSTAVLJANJE  PAMETNIH FASCIKLI

29.11.2018. NAŠE NASLEĐE (priroda i društvo)

Podeljeni u četiri ekipe ( Detektivi prošlosti, Vremenska deca, Deca budućnosti i Vremeplovci) obnovili smo ono što smo učili o našem nasleđu koristeći kviz i igrice osmišljene i napravljene za ovu priliku.
29.11.2018. ZNAMO O KANADI

Danas su nas naše drugarice Lara Nerić i Lana Eskić obradovale tako što su osmislile kviz kojim smo kroz igru pokazali šta smo naučili o Kanadi. Uživali smo u zanimljivim pitanjima i bili srećni što mnogo toga znamo o ovoj zemlji. Njih dve su pripremile i poklone za svaku ekipu, u vidu slatkiša i bedževa koje su same napravile.

28.11.2018. NAŠI TRAGOVI ZA BUDUĆNNOST (likovna kultura)U istom duhu, izučavajući prošlost i njen značaj i uticaj na budućnost, rešili smo da i sami napravimo svoje tragove za budućnost. Koristeći glinu kao sredstvo za rad, pravili smo činije, ćupove i dr. Uživali smo u vajanju.

27.11.2018. PREDSTAVLJAMO VAM ZNAMENITE LIČNOSTI (priroda i društvo)

26.11.2018. TAKMIČENJE IZ RAČUNARSKE I INFORMATIČKE PISMENOSTI "DABAR"


Učestvovali smo na takmičenju "Dabar". Rešavali smo zadatke kojima je proveravan nivo naše računarske i informatičke pismenosti.

22.11.2018. MUZEJ - ČUVARI PROŠLOSTI


Istraživački zadaci bili su vezani za muzeje Beograda. Proučavali smo odabrane muzeje, predstavljali ih kroz plakate i pametne fascikle i upoznavali drugare sa zanimljivostima vezanim za njih.

22.11.2018. IGRAMO SE GRAMATIKE - priprema za proveru znanja iz srpskog jezika

21.11.2018. JESENJE LIŠĆE IZ NAŠEG UGLA

20.11.2018. POGLED U PROŠLOST - VREMEPLOV


Čas prirode i društva realizovali smo kroz ambijentalnu nastavu, u Muzeju nauke i tehnike. Imali smo priliku da vidimo eksponate stalne postavke muzeja, uporedimo predmete kroz vreme, obiđemo naučni deo, ali i učestvujemo u radionici "Vremeplov". Ovo je filmić o ovoj našoj avanturi.

19.11.2018. DABAR - PRIPREME ZA INFORMATIČKO TAKMIČENJE

16.11.2018. ČAROBNA MAPA SVETA (zadatak u okviru projekta "A Magical Intercultural Friendship Network")

16.11.2018. POŠTOVANA DECO, Dušan Radović - grupni rad (srpski jezik)

14.11.2018. ORNAMENT U LIKOVNOM IZRAŽAVANJU (likovna kultura)

14.11.2018. ZALJUBLJENA VEŠTICA - pozorišna predstava

14.11.2018. "ZAMISLITE ", Dušan Radović (srpski jezik)

Rad u paru - kako je kad čitamo, razmišljamo, razmenjujemo ideje, zaključujemo na osnovu pročitane pesme.

13.11.2018. GLAGOLSKA VREMENA (srpski jezik)

1.11.2018. JAPAN KROZ PAMETNE FASCIKLE

7.11.2018. NAŠ ČUDESNI  SVET  RIBA - salt painting (likovna kultura)

1.11.2018. JAPAN ZA ĐAKE TREĆAKE


Ovaj čas naše sekcije "Sa decom oko sveta" posvetili smo Japanu. U gostima su nam bili učenici III/5 sa svojom učiteljicom i zajedno smo saznavali zanimljivosti o ovoj, po mnogo čemu, posebnoj zemlji.

31.10.2018. ĆILIM ŠARE

30.10.2018. PREDSTAVLJAMO VAM KENIJU - predavanje deca - deci


Ovo predavanje je bilo poslednje u nizu aktivnosti koje smo realizovali u okviru prvog zadatka projekta A Magical Intercultural Friendship Network. Našem predavanju su prisustvovali drugari iz drugih odeljenja trećeg razreda, kao i predškolci naše škole. Uz prezentaciju, plakate, maske i druge prigodne predmete koje smo doneli i napravili za ovu priliku, pokušali smo da našim drugarima približimo ovu daleku zemlju.

Kao rezultat našeg vrednog, ali neizmerno zabavnog rada, nastao je i filmić.

29.10.2018. PREDSTAVLJAMO VAM KENIJU - pripreme pred radionicu sa drugarima. 


Danas smo sve plakate kojima smo predstavili Keniju spojili u jedan i dogovorili se oko načina prezentovanja našim gostima. Očekujemo drugare iz ostalih odeljenja trećeg razreda, kao i naše predškolce.

23.10.2018. RADOST ČITANJA I PISANJA 


- PRIČAMO TI PRIČE - DRUŽENJE SA PROFESOROM ALEKSANDROM STEVANOVIĆEM      "Pričamo ti priče" je radionica koju smo realizovali u saradnju sa profesorom Aleksandrom Stevanovićem, kao aktivnost u okviru odeljenjskog projekta "Radost čitanja i pisanja". Kroz recitovanje autorskih pesama koje su nas zabavile i nasmejale, veseli i motivisani, ušli smo u priču o priči. Crtajući zamišljeno okruženje za svoje prijatelje i sebe, ali i za neprijatelje, krenuli smo u osmišljavanje svoje priče. Mestu radnje smo dodavali likove koje smo crtali na bundevinim semenkama i pozicionirali ih na mestima koje smo sami izabrali. Pomerajući likove, stvarali smo nove situacije i nove segmente svoje priče. Vodili smo računa da priča ima uvod, zaplet, vrhunac i zasplet. U završnom delu radionice pričali smo jedni drugima priče i dogovorili se da od njih napravimo elektronsku zbirku. 

    Veliko hvala profesoru Stevanoviću koji nas je inspirisao i podstakao na ovaj kreativni rad.

22.10.2018. RADOST ČITANJA I PISANJA - DRUŽENJE SA PESNIKOM

Druga aktivnost u okviru našeg odeljenjskog projekta RADOST ČITANJA I PISANJA bila je druženje sa pesnikom za decu, Radojem Jovićem. U ovom jednočasovnom susretu, pesnik je deci recitovao svoje stihove i kroz njih govorio o različitim životnim situacijama, odnosima dece prema odraslima, kao i o sportovima kojima se bave. Ovo druženje upriličeno je u biblioteci naše škole.

19.10.2018. RADOST ČITANJA I PISANJA – U SUSRET SAJMU KNJIGA


Danas smo i zvanično započeli projekat pod nazivom „Radost čitanja i pisanja“. Kao uvodna aktivnost, bila je čitanje knjiga iz naše odeljenjske biblioteke. Naše vredne bibliotekarke Elena i Lara, ponudile su nam sedamdesetak naslova i svako od nas je izabrao jedan. U finoj, opuštenoj atmosferi, uz instrumentalnu muziku, uživali smo u čitanju.

18.10.2018. NAUČILI SMO O AFRIČKIM ZEMLJAMA I PRIMENILI U IGRI I TAKMIČENJU😊


Sve što smo naučili o Egiptu, Južnoafričkoj Republici i Keniji ovoga puta smo primenili kroz grupni rad. Zadatak je bio da svaka grupa dobijene pojmove razvrsta tako što će ih pridružiti odgovarajućoj zemlji. U radu smo koristili plakate i knjige „Sa decom oko sveta“, Tatjane Rodić.
U završnom delu smo promenili mesta i proveravali tačnost odgovora druge grupe. U tome nam je pomogla igrica koju sam napravila za moje učenike.

17.10.2018. RUN MARCO - PROGRAMIRAMO I IGRAMO SE (aktivnost u okviru EU Code Week)EU Code Week obeležili smo daljim radom na programiranju kroz igranje igrice Run Marco. Pomoću nje smo imali priliku da što bolje uvežbamo kodiranje i primenimo ga. Pomagali smo jedni drugima, savetovali se i zabavljali.

16.10.2018. MALI - VELIKI GLUMCI (srpski jezik)


Čas srpskog jezika održali smo u školskom dvorištu okupanom suncem. Zadatak je bio da obrađeni dramski tekst "A zašto on vežba", Duška Radovića, čitamo po ulogama i razvijamo svoje glumačko umeće. Radeći u paru, imali smo mogućnost da  pomognemo jedni drugima kako bi što bolje uvežbali  uloge i predstavili lica iz ovog dramskog teksta.

15.10.2018. BAŠ JE LEPO ZNATI KODIRATI (aktivnost u okviru EU Code Week)

Kroz individualni, rad u paru i grupni rad, učenici će praktično primeniti naučeno o kodiranju bez računara. Kroz različite zadatke radićemo na razvoju algoritamskog načina razmišljanja i obeležiti EU Code Week. 

13.10.2018. ČAS U PLANETARIJUMU (sA DECOM OKO SVETA I PRIRODA I DRUŠTVO)

Proširivanje znanja o vasioni i planetama realizovali smo kroz posetu Planetarujumu, na Kalemegdanu. Družili smo se sa profesorkom Natašom Stanić i prisustvovali interaktivnom predavanju. Svi smo uživali.

10.10.2018. RELJEF (likovna kultura)


Ovoga puta smo povezivali i primenjivali naučeno o reljefu, ali na časovima likovne kulture. U radu smo koristili plastelin nastao u našim kuhinjama. Potrebne boje dobijali smo bojama za kolače. Od tako napravljenog testa, koga zovemo domaći plastelim, pravili smo različite oblike reljefa. U grupama ili parovima, prema svojoj zamisli i koristeći svoju kreativnost, nastali su ovi radovi.

8.10.2018. KODIRANJE BEZ RAČUNARA


Ovaj čas od igračke do računara posvetili smo kodiranju, ali nismo u radu koristili računare. Prvi zadatak je bio da na osnovu datih kodova obojimo sliku, a drugi da na osnovu date slike napravimo kodove. Prilično nam uspešno ide!


6.10.2018. TRČIMO I PLEŠEMO ZA DECU (vannastavne aktivnosti)


Učenici našeg odeljesu učestvovali su u humanitarnoj trci "Za srećnije detinjstvo", u organizaciji Crvenog krsta Novi Beograd. Naša Mina je osvojila odlično drrugo mesto u kategoriji devojčice 3. i 4. razred. Naša predstavnica Lara Nerić učestvovala je na Dečjem sajmu.


5.10.2018. DRUŽENJE SA PREDŠKOLCIMA

U okviru aktivnosti koje smo realizovali u toku Dečje nedelje, bilo je i druženje sa predškolcima naše škole. Recitovali smo im naše pesme "Moje je pravo da živim srećno i zdravo", a nakon toga smo se zajedno igrali.
5.10.2018. TAKTIRANJE (muzička kultura)

Nakon upoznavanja sa muzičkim terminima kao što su note, takt, taktica, znak za ponavljanje, krenuli smo u praktičnu primenu naučenog. Nakon uvodnih izvođenja ritmičke vežbe i analize povezanosti trajanja note sa načinom taktiranja, krenuli smo zajedno u ovu muzičku avanturu.

4.10.2018. NAUČILI O GEOGRAFSKOJ KARTI, RELJEFU I VODI, PRIMENILI U IGRICAMAČas prirode i društva je bio posvećen primeni znanja o geografskoj karti, reljefu i vodi zavičaja. U prvom delu časa smo odgovarali na test pitanja. Nakon toga smo kratko razgovarali o tačnim odgovorima. Ipak, najzanimljiviji deo časa je bio kada smo igrali naše igrice. Uz stečeno i primenljivo znanje  lako je zabaviti se.

3.10.2018. IGRAMO SE IMENICAMA (srpski jezik)


Znanja o pojmu i vrstama imenicama, ovoga puta smo ponovili i kroz igru "razvrstavanja". Zadatak je bio da date imenice razvrstamo u zajedničke ili vlastite. U radu smo koristili našu interaktivnu tablu, našu igricu i zabavili se.

3.10.2018. STRPLJEN - SPAŠEN (likovna kultura)


Na časovima likovne kulture smo koristeći linije kao sredstvo za stvaranje crteža uvežbavali i da budemo strpljivi. Radovi su nastajali deo po deo. Nije bilo lako, u našim godinama, biti strpljiv, voditi računa o svakoj povučenoj liniji i posmatrati kako rastojanje između njih utiče na naš završni rad.

2.10.2018. SABIRANJE STOTINA (matematika)


Kroz rešavanje zadataka uz igranje naše igrice, obnovili smo znanja stečena na prethodnom času i uspešno sabirali stotine prve hiljade. Morali smo biti i precizni kako bi pronašli tačno rešenje na brojevnoj pravoj. 

1.10.2018. ALGORITAMSKO RAZMIŠLJANJE U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU-grupni rad (od igračke do računara)


Dosada stečena znanja o algoritmu i algoritamskom razmišljanju primenili smo kroz praktičan rad u grupi. Teme su bile različite, a mi kreativni.

1.10.2018. MOJE JE PRAVO DA ŽIVIM SREĆNO I ZDRAVO - pišemo stihove (srpski jezik)


Čas srpskog jezika orgonizovali smo u duhu slogana ovogodišnje Dečje nedelje "Moje je pravo da živim srećno i zdravo". Imali smo zadatak, da u parovima, sastavljamo stihove na zadatu temu. Evo naše zbirke pesama.

1.10.2018. SABIRAMO I ODUZIMAMO STOTINE, A IGRAMO SE (matematika)


Deo današnjeg čas matematike posvećen sabiranju i oduzimanju stotina, realizovali smo kroz igranje igrice posebno pripremljene za ovaj čas. Zadatak je bio da povezujemo zbirove i razlike stotina prve hiljade sa njihovim rezultatima. Bilo je zabavno igrati se i koristiti svoje znanje.

28.9.2018. PRAVAC EGIPAT (Sa decom oko sveta)

Putujemo po svetu! Prva stanica nam je bio Egipat. Pripremljeni za čas, prikupili podatke, zanimljivosti. Predstavljali smo jedni drugima ono što smo naučili o Egiptu i imali priliku da dopunimo svoje plakate novim zanimljivim činjenicama. Sladili smo se i slatkim piramidama koje je naša Lara pripremila za ovu priliku.
22.9.2018.
BEZ DOMETA NA KRAJ SVETA

I ove školske godine, nastavili smo saradnju sa elektronskim časopisom "Tabla". Dobili smo besplatne ulaznice za predstavu. Naše drugarice Una, Mina i Una bile su na premijeri predstave "Bez dometa na kraj sveta".

23.9.2018.

COLOR RUNNING


Jedna od najpopularnijih i najuzbudljivijih tematskih trka u svetu, čija je osnovna karakteristika posipanje učesnika bojama organskog porekla 

Ponosni smo na naše Unu, Teu i Tadiju  koji su učestvovali u trci COLOR RUNNING. 

19.9.2018. RAM ZA SLIKE (likovna kultura)

14.9.2018. SPORT U ŠKOLE - Promocija rukometa

12.9.2018. NAŠE TORTE (likovna kultura)

10.9.2018. SPORT U ŠKOLE - promocija džudoa


Važan deo dečjeg odrastanja je i bavljenje sportom. O značaju džudoa i njegovog uticaja na psihofizički razvoj dece upoznao nas je trener i drugari koji se ovim sportom već bave. Bilo je zanimljivo naučiti neke zahvate i igrati zabavne igrice. 

10.9.2018. IGRA I ZABAVA, A UČENJE - od igračke do računara


Čas izbornog predmeta od igračke do računara bio je posvećen igranju edukativnih igrica. Tako smo imali prilike da kroz igru i zabavu obnvimo znanja iz srpskog jezika i matematike. 

8.9.2018. MI NA FESTIVALU "ŠKOLSKI DANI"


Sajt "Najbolja mama na svetu" i Najbolji edukatori Srbije, organizovali su nastavak druženja sa beogradskim školarcima, ovoga puta ispred Immo centru. Festival obuhvata druženje dece kroz različite radionice i druge aktivnosti. 

Ove godine smo i mi dali svoj doprinos. Predstavili smo plakate na temu "Predlažemo vam da pročitate". Naši radovi su izloženi tako da i drugi drugari mogu da se upoznaju sa sadržajima knjiga koje smo pročitali u toku raspusta. Takođe, uživali smo u radionici koju je pripremio učitelj Dragan Kuveljić, predstavnik Srbije na svetskom takmičenju "Global Teacher Prize". Radionica je nosila naziv "Ljubav i kako me drugi vide". Uživali smo svi!

7.9.2018. PREDLAŽEMO VAM DA PROČITATE


Pročitane knjige u toku raspusta predstavljali smo kroz plakate i pametne fascikle. Svako je izabrao jednu, koju je smartao najzanimljivijom i kratkom pričom zainteresovao drugare da je pročitaju. Ovako smo zaradili i prve petice za vredan i kreativan rad.

5.9.2018. RASPUST KROZ NAOČARE


Inspirisani događajima i predelima koje smo doživeli i videli u toku raspusta, kao i osobama koje smo upoznali, ovaj raspust smo predstavili na zanimljiv način.

14.6.2018. ZAVRŠNA ODELJENJSKA PRIREDBA

Poruke za učiteljicu (kliknuti na sliku)

12.6.2018. JEDNODNEVNA EKSKURZIJA

7.6.2018.  NAŠA DANAŠNJA AVANTURA

MERIMO VREME

31.5.2018.  DIVNI UMETNICI!

26.- 27.5.2018. ŠKOLA I VAN ŠKOLE - USPEŠAN VIKEND

Dijana Mandarić - nastup škole ritmičke gimnastike i baleta (Zmajada)

Lara Nerić - završna predstava dramskog studija "Ožalošćena porodica"

Lana Eskić - završna  predstava baletske škole

25.5.2018. KREATIVNA ČAROLIJA NAŠE DUNJE 


14. MEĐUNARODNI FESTIVAL DEČJEG STVARALAŠTVA "KREATIVNA ČAROLIJA" održan je 25. i 26.maja 2018. godine (Vrujci). Učenici i njihovi nastavnici su se takmičili u više kategorija, a jedna od njih je i literarno stvaralaštvo. Naša Dunja Knežević je osvojila PRVO MESTO pesmom "Borim se za svoja krila". Dunja je imala prilike da prati karneval, gleda obrazovne filmove i predstave koje su deca stvarala, sluša finaliste muzičkog takmičenja i učiteljske besede. U toku dana je posetila i Čarobno selo. Prva nagrada joj je došla kao jagoda na torti. Ponosni smo na našu Dunju!

17.-24.5.2018. NASTAVA U PRIRODI - ZLATAR

16.5.2018. DAN ŠKOLE


Povodom Dana škole, u holu je upriličena priredba. Učenice našeg odeljenja su se pokazale u pravom svetlu i odlično reprezentovale II/4!  

11.5.2018.  ČITALAČKA ZNAČKA JE NAŠA!


U saradnji sa bibliotekom „Vuk Karadžić“, u našoj školi je ogranizovan program pod nazivom „Čitalačka značka“. Učenici su imali zadatak da pročitaju određeni broj književnih tekstova, predviđenih ovim programom i da ih predstave kroz Čitalački dnevnik. Gotovo svi učenici našeg odeljenja su uzeli učešće i veoma uspešno se predstavili. Svi su položili ovaj ispit iz književnosti i pohvaljeni su, a imamo i nagrađene za ukupni utisak, kao i za kreativnost i urednost vođenja Čitalačkog dnevnika. Posebnu pohvalu su dobili svi učenici našeg odeljenja jer su na kraju recitovali svoje pesme i pokazali da i sami daju svoj doprinos književnosti.


23.4.2018. NAŠ SMEŠNI SVET - DODELA NAGRADA


Danas je u Maloj sali, pesnik Slobodan Stanišić, predsednik žirija, dodelio diplome pobednicima trećeg literarnog konkursa "Moj smešni svet", koji je bio posvećen Brani Cvetkoviću. Na konkurs je stiglo 800 radova iz cele Srbije, kao i iz Republike Srpske i BIH. 

U ovoj konkurenciji, naša Minja Đurica je osvojila prvu nagradu, a naše odeljenje II/4 dobilo je grupnu nagradu.

Nakon dodele nagrada, posetili smo i Crkvu Svetog Marka i opustili se u obližnjem parku uz igru.


POGLED IZ NAŠE UČIONICE

18.4.2018. ŠTA KAD SE TO DESI? (građansko vaspitanje)
Čas smo realizovali kroz primenu veština nenasilne komunikacije u rešavanju sukoba i vršnjačkom posredovanju. Kroz podizanje kartica u boji iznosili smo svoje stavove o nekim tvrdnjama. Iako nismo o svemu imali isto mišljenje, saslušali smo jedni druge i razumeli razloge. Na kraju smo jedni drugima pokazivali gestove prijateljstva i uživali u tome!

17.4.2018. NAUČILI O NASELJU, PRAVIMA I OBAVEZAMA I PRAZNICIMA (svet oko nas)


Ovaj čas je bio posvećen obnavljanju i utvrđivanju znanja, kao priprema za predstojeću proveru znanja. Podeljeni u ekipe, odgovarali smo na kviz pitanja. Nakon toga smo pravili "pametne fascikle" i primenjivali sve što smo do sada naučili. Koristili smo znanje i iz drugih predmeta. 

17.4.2018. OSNOVNO I PRENESENO ZNAČENJE REČI I IZRAZA (srpski jezik)

13.4.2018. MINI KUGLANA (fizičko vaspitanje)


Razvijanje koordinacije pokreta kroz igru "Mini kuglana" bilo je cilj ovog časa fizičkog vaspitanja.

12.4.2018. LJUSKA USKRŠNJIH JAJA KAO MATERIJAL ZA RAD

11.4.2018. BAJKA O RIBARU I RIBICI 


Izražajno smo čitali bajku, predstavili je kroz strip, pravili zajednički plan prepričavanja i sastavljali stihove. 

11.4.2018. PRAZNICIMA SE SVI RADUJU (svet oko nas)


Danas smo se podsetili šta su praznici i koliko su nam oni važni. Šta nas asocira na njih, sa kim ih najradije provodimo i zašto im se radujemo. Naučili smo i koji praznici pripadaju porodičnim, školskim, a koji državnim. Na početku smo se igrali i spajali slike i nazive odgovarajućih praznika, a na kraju smo od njih pravili plakate. 

30.3.2018. U NAŠIM RUKAMA I FASCIKLE SU PAMETNE


Ovakav način učenja korišćenjem "pametnih fascikli" pri  obradi, ali i utvrđivanju gradiva, pokazao je da se u svakom detetu skriva neisrpni izvoz ideja. Svaka fascikla, bilo da je reč o predstavljanju država ili basni, bila je malo remek delo. Zadaci su bili neverovatno zanimljivi, pitanja podsticajna, igre zanimljive. Matematički zadaci, ali i zadaci iz sveta oko nas, našli su svoje mesto u basnama i pričama. 

29.3.2018. PUTUJEMO EVROPOM (Sa decom oko sveta - sekcija)


Koristeći "pametne fascikle" kao sredstvo prezentacije naučenog, obišli smo neke evropske države i naučili mnoge zanimljivosti o njima i ljudima koji tamo žive. Uživali u radu sa drugarima i zabavili se.

29.3.2018. NAŠE  UKRASNE  KESE (likovna kultura)

29.3.2018. NAŠE MALE POBEDNICE


Danas je bio lep i uspešan dan za naše drugarice. Njihovih osam pesama objavljeno je u Zborniku najuspešnijih radova ovogodišnjeg Festivala poezije beogradskih osnovnih škola "Mali pobednik". Ove divne devojčice su Dunja Knežević, Una Mišić i Lara Nerić. Dunja i Una su bile i finalisti ovog festivala, a na kraju, odlukom stručnog žirija, Una je osvojila 3.mesto.

28.3.2018. KO BOLJE DELI, LAKOMI MEČIĆI ILI MI (srpski jezik - matematika)


Na času srpskog jezika govorili o narodnoj priči "Lakomi mečići", prepričavali je i učili na njenom primeru šta je fabula priče. Prepričavali smo je i diskutovali koliko je ko bio uspešan u tome. Razgovarali smo i o važnosti deljenja sa ljudima koji nas okružuju. 

Ali, ova priča bila je i inspiracija za matematičke zadatke koje smo rešavali, kao i tekstualne zadatke koje smo trebali samostalno da sastavimo na osnovu datog izraza.

28.3.2018. SNALAZIMO SE U NAŠEM NASELJU (svet oko nas)


Danas smo čas sveta oko nas realizovali u školskom dvorištu. Sve ono što smo naučili o naselju, primenili smo kroz igru i simulirali snalaženje u naselju.  U grupama, stvarali smo svoje ulice, raspoređujući kućne brojeve. Orjentisali smo se u našem naselju, odgovarajući na postavljene zadatke u grupi. Pronalazili smo adrese na kojima su biblioteka, pijaca, supermarket, određene porodice i dr. Kartice sa slikama tih objekata postavljali smo na odgovarajućoj adresi. Nakon završenih zadataka, svaka grupa je imala svog predstavnika u komisiji koja je proveravala uspešnost. Uspeli smo da na ovom času ponovo pokažemo da rad u grupi mnogo znači za stvaranje boljih međusobnih odnosa. 

27.3.2018.  UČESTVOVALI NA USKRŠNJEM HUMANITARNOM BAZARU

22.3.2018. STIŽEMO U EVROPU!!! (sekcija "Sa decom oko sveta")

22.3.2018.  NAŠE IGRAČKE - NAJBOLJE  IGRAČKE! (likovna kultura)


Časove likovne kulture započeli smo asocijacijama na reči LJUBAV i PORODICA, a nastavili poređenjem sinova iz tekstova "Sedam prutova" i "Tri brata". Istakli smo značaj porodice za srećan život deteta. Podsetili smo se i šta smo naučili o materijalima i spajanju materijala. Nastavili smo u grupnom radu, trudeći se da naše porodice budu srećne porodice. U tome smo i uspeli. Igrali smo se i zabavljali!

21.3.2018. SABERI, ODUZMI I MNOŽI, PA LIJI ZADATKE SLOŽI!


Danas smo obrađivali narodnu pripovetku "Staro lijino lukavstvo". Podsetili smo se različitih poređenja koje koristimo u svakodnevnom životu (vredan kao..., plašljiv kao..., lukav kao...). Čitajući, upoznali smo se sa osobinama lisice koja je nadmudrila lovce. Prepričavali smo priču iz ugla lisice i lovaca. Najzanimljiviji deo smo nazvali "Vesti sa lica mesta". Bili smo TV reporteri i izveštavali smo o ovom neskakidašnjem događaju. 

Ova zanimljiva pripovetka nam je bila inspiracija i na času matematike. Zadaci su bili inspirisani lijinim lukavstvom.

21.3.2018. ČUVARI ŽELJA - Beogradsko dramsko pozorište

20.3.2018. MI KAO VODITELJI DEČIJEG DNEVNIKA - ORTOEPSKE VEŽBE (srpski jezik)


U uvodnom delu časa, razgovarali smo o asocijacijama na pojam IZRAŽAJNI GOVOR. Neke od asocijacija bile su: lep, razumljiv, dikcija, tekst, pesma, maniri, razgovetan i dr. Rečenice zapisane na tabli trebalo je izgovoriti na različite načine (ljuto, srećno, uplašeno, tužno). I tu smo se snašli, kao i u izgovaranju poslovica i brzalica.

Završni deo je bio najzanimljiviji jer smo imali zadatak da budemo voditelji i predstavimo naše odeljenje u "Dečijem dnevniku". 

19.3.2018. DAN INSPIRISAN BASNOM "KONJ I MAGARE" (srpski jezik, od igračke do računara, fizičko vaspitanje)

 

16.3.2018. ŠTA OČEKUJEM OD SEBE - PLANIRANJE USPEHA (ČOS)

Na ovom času smo radili na jačanju svesti o značaju ličnog uticaja na uspeh i povezanosti planiranja i uspeha. U uvodnom delu časa isticali smo asocijacije na pojmove PLANIRANJE i USPEH. Razgovarali smo o dosad postignutim uspesima i kakva osećanja oni u nama izazivaju. Šta je važno sem želje da u nečemu uspemo i ostvarimo svoj cilj? Podsetili smo se koliko nam pomaže planiranje radnog dana da ostvarimo sve predviđene aktivnosti. 
Zadatak je bio da svako odredi cilj kome će stremiti u narednih mesec dana i napravi plan kako da ga ostvari. Verujemo da ćemo uz dobro planiranje i istrajnost biti zadovoljni svojim napretkom.

16.3.2018. SAVLADAVANJE PREPREKA RAZLIČITIM KRETANJIMA (fizičko vaspitanje)


Cilj ovog časa je bilo povećanje kretne pokretljivosti i dalje razvijanje zglobne pokretljivosti.

16.3.2018. U GRUPI ANALIZIRAMO I UPOREĐUJEMO BASNE "KONJ I MAGARE", D.OBRADOVIĆA I "KONJ I MAGARAC,NARODNA BASNA (srpski jezik)

15.3.2018. U SUSRET USKRSU

15.3.2018. MEĐUNARODNO MATEMATIČKO TAKMIČENJE  "KENGUR BEZ GRANICA"

14.3.2018. "LEPO JE VOLETI" - DODELA NAGRADA

Naše drugarice Una Mišić i Ivona Jevtić bile su na dodeli nagrada u DKCB. Na literarnom konkursu, Una je osvojila prvo mesto, a Ivona treće. Veoma smo ponosni na njih!

14.3.2018. OBLICI RELJEFA I VODE MOJE OKOLINE KROZ PAMETNE FASCIKLE


Znanje stečeno na časovima sveta oko nas, primenili smo kroz kreativni izraz i predstavili oblike reljefa i vode naše okoline. Kroz slike, crteže, izdvajanje ključnih reči, ukrštenice, rebuse, društvene igrice koje smo sami osmislili, memori kartice, pazle i još mnogo drugih zanimljivih ideja, svako je na svoj način predstavio ove lekcije. Ovakav način učenja omogućava svakom detetu da svoje znanje primeni i predstavi ga na sebi svojstven način.

8.3.2018. NAJBOLJA MAMA NA SVETU, MOJA MAMA!

2.3.2018.  ... NE BOJI SE KO JE ZDRAV

1.3.2018. U ZEMLJI NAŠIH ZMAJEVA (likovna kultura)

26.2.2018. UČIMO SA STANKOM - predstava u organizaciji JP"Gradsko stambeno"

23.2.2018. ODGOVORNOST ZA ZDRAVLJE I ODGOVORNO PONAŠANJE (ČOS)

22.2.2018. PUT NA MESEC (likovna kultura)

21.2.2018. NAŠ DAN U PAPUČAMADanašnji dan se nije po mnogo čemu razlikovao od ostalih dana. Vredno radili, mislili, proučavali, primenjivali znanje, bili naučnici, igrali se i što je najvažnije družili se i zajedno stvarali lepši svet za svakog od nas. ali, jedna sitnica je bila drugačija. Od danas smo uveli novu tradiciju, DAN U PAPUČAMA. Svi znamo da je škola naša druga kuća, a drugari iz odeljenja, naša druga porodica! Papuče su simbol opuštenosti i uživanja, pa smo svakodnevnim lepim trenucima dodali i njih. 

Još puno toga smo danas naučili i podelili svoja iskustva.

PUT  STRUJE (svet oko nas)


Današnja eksperimentalna avantura bila je posvećena električnoj struju, putu od izvora struje do potrošača, strujnom kolu i materijalima koji su provodnici i izolatori električne struje. Naučili smo da su hidroelektrane, termoelektrane, ali i baterije, izvori struje, električni kablovi - provodioci struje, a razni aparati koji rade na struju - potrošači.

Na osnovu dosadašnjeg znanja i iskustva, došli smo do zaključka zašto su žice obložene gumom i dr.

Bili smo i naučnici. Izvodili smo eksperimente kojima smo došli do zaključaka koji materijali predstavljaju provodnike, a koji izolatore električne struje.

21.2.2018. DECA SU NAROD POSEBAN (građansko vaspitanje)


Na osnovu već stečenog znanja o pravima i obavezama deteta, podsetili smo se značaja poštovanja prava, kako svojih, tako i prava drugih. Čitali smo pesme Ljubivoja Ršumovića, koje na zanimljiv način ilustruju prava dece i u parovima pravili plakate. Odlična saradnja, timski rad i poštovanje mišljenja našeg para, ali i ostalih drugara, divni stihovi iz naše radionice, dobra su osnova i pokazatelj da rastemo u DOBRE LJUDE!

20.2.2018. MNOŽENJE I SEDAM PRUTOVA (matematika)

Čas matematike smo započeli otkrivanjem skrivene slike. Da si je otkrili, morali smo da pokažemo da znamo da množimo. Znanjem dođosmo i do ilustracije narodne priče "Sedam prutova" i podsetismo se važnosti timskog rada. Tako smo ovog časa svečano završili obradu množenja brojeva prve desetice. 

20.2.2018. NAELEKTRISANJE (svet oko nas)

19.2.2018. UČIMO DA IGRAMO RUKOMET (fizičko vaspitanje)

13.2.2018. KOMBINOVANJE MATERIJALA (svet oko nas)

12.2.2018. SLOBODORUČNO CRTANJE, CRTANJE I BOJENJE LINIJA I OBLIKA (od igračke do računara)

25.1.2018. INSPIRISANI HRAMOM SVETOG SAVE

23.1.2018. JA SAM SE ZALJUBIŠKA


Posetili smo pozorište "Pan teatar" i gledali predstavu "Ja sam se zaljubiška".  Junaci ove predstave su Mira, Miša i Mica. Želeli su da im pomognemo da reše svoje probleme. Oni se trude da poprave ocene, da urade domaće zadatke, ali imaju i mnogo “slađe” brige.


22.1.2018. NAGRADNI LITERARNI KONKURS "SMEŠNA PRIČA", DKCB - DODELA NAGRADA


DKCB je po treći put dodelio nagrade najuspešnijim radovima na temu "Smešne priče", u čast Branka Ćopića. Predsednik žirija, književnik Slobodan Stanišić je čestitao dobitnicima nagrada i dodelio im diplome i knjige.Muzičke numere su otpevali polaznici Studija DKCB "Nađi svoju zvezdu". Naše drugarice su zaslužile mesto među posebno istaknutim mladim pesnicima. Lara Nerić je osvojila 1. nagradu, a rad Une Mišić je pohvaljen.

22.1.2017. NEOBIČNE PTICE U PAINT-u (Od igračke do računara)

19.1.2017. POHVALJUJEM TE (Čas odeljenjskog starešine)


U toku ovog časa, imali smo zadatak da se podsetimo i pohvalimo sve dobre reakcije drugara. Isticali smo važnost međusobnih odnosa, kao i to da je važno biti, ne samo dobar đak, već i dobar čovek!

Zadatak da nekome napišemo pohvalnicu je bio težak jer je bilo potrebno izdvojiti i nagraditi nekog ko je zaista svojim ponašanjem prema drugima zaslužio. Na kraju smo se složili da nam je potrebno još puno pohvalnica, pa smo ih i sami pravili.

18.1.2018. NEOBIČNE PTICE - FOTOGRAFIJA KAO INSPIRACIJA (likovna kultura)

18.1.2018. VITEZI  MEĐU  NAMA


Članovi SVIBOR-a su danas gostovali u našoj školi. Predstavili su nam drevne viteške igre i veštine. Nakon predstavljanja igara koje su se nekada igrale i sami smo pokušali i zabavljali se. Pokazali su nam kako su vitezovi oblačili za borbu i koristili mač i štit.

Ovim događajem započeli smo aktivnosti u okviru školskog projekta "Svetom Savi u čast".

18.1.2018. SLIKARKA ZIMA KAO INSPIRACIJA  (srpski jezik)

29.12.2018. NOVOGODIŠNJE RADOSTI U NAŠEM II/4

28.12.2017. KAKO JE TO BITI MODNI KREATOR


Danas nam je u gostima bio Larin tata, Predrag Nerić. On je predstavio svoje zanimanje - modni kreator. Pričao nam je o modi kroz vreme, zašto su neke boje nekada imale poseban značaj i ko je smeo da ih nosi. Videli smo neke od njegovih radova koje je predstavljao na svojim modnim revijama. Objasnio nam je kako i iz čega crpi inspiraciju, koje materijale koristi u radu. Doneo nam je različite materijale koje smo mogli da upoređujemo i koristimo ih kada smo i sami pokušali da budemo modni kreatiri. Naučio nas je kako nastaju skice za modele i ko mu pomaže da njegova zamisao postane odeća koju ćemo moći da nosimo. Onda smo i sami pokazali koliko smo kreativni!

Hvala na ovom zanimljivom i zabavnom predstavljanju!

28.12.2017. SEVERNA AMERIKA KAO INSPIRACIJA (sekcija "Sa decom oko sveta")

27.12.2017. UZ IGRU DO SEVERNE AMERIKE


Danas smo imali prilike da se družimo sa sjajnim plesačima i instruktorima pesne škole "Cha Cha Moon", Teodorom i Lukom i nastavimo naš put po Severnoj Americi. Upoznali smo se sa plesnim koracima koji potiču iz tih krajeva i zabavljali se uz muziku i pokret.

Hvala svim instruktorima ove plesne škole za ovaj nezaboravni čas, a posebno Teodori i Luki, koji su imali sluha za naše želje i pomogli nam da bar na tren, stignemo do ovih dalekih krajeva.

26.12.2017. ŠKOLSKI SAJAM NAUKE 


U organizaciji nastavnica hemije i biologije i učenika sedmog i osmog razreda naše škole, imali smo priliku da posetimo Školsku sajam nauke. Upoznali smo se, na zanimljiv način, sa raznim hemijskim procesima i reakcijama, kroz zabavne eksperimente.

26.12.2017. ZANIMANJA NAŠIH RODITELJA


Koristeći plakate, predstavljali smo zanimanja naših roditelja. Isticali smo po čemu su ova zanimanja posebna, važna. Predstavljali smo i alat koji koriste u radu.

25.12.2017. MI KAO KOREOGRAFI (fizičko vaspitanje)


Na času fizičkog vaspitanja, učili smo dečji poskok i koristili ga kako bi u grupama pripremali kraću ritmičku vežbu. Radeći u grupama i ujedinjujući i deje, pripremili smo koreografije. Koristili smo i savete koje nam je Larin tata dao kada nam je govorio, ali i pokazao šta i kako radi koreograf.

25.12.2017. SEVERNA AMERIKA KAO INSPIRACIJA (Od igračke do računara)


Znanja o Severnoj Americi koja smo stekli na časovima sekcije "Sa decom oko sveta", povezali smo sa naučenim o korišćenju on line bojanki. Ovoga puta, bojanke su inspirisane slikama karakterističnim za Severnu Ameriku. Radili smo u parovima ili grupama od tri učenika. Mogli smo da koristimo veliku paletu boja i prilagodimo je našim kreacijama.

23.12.2017. SNIMANJE NOVOGODIŠNJEG PROGRAMA RTS


Imali smo privilegiju da prisustvujemo snimanju novogodišnjeg programa u studiju RTS. Upoznali smo se sa poslovima koje obavljaju reditelj, scenograf, snimatelj, šminker i sl. Obišli smo šminkernicu.Videli smo koliko je vremena potrebno da bi se snimile numere koje gledamo na televiziji. Uživali smo i puno se zahvaljujemo Larinim roditeljima, Katarini i Milanu Gromiliću, koji su nam organizovali ovu posetu.

22.12.2017. NAŠLI SMO NAČIN, A NE IZGOVOR

20.12.2017. ŠTA ZNAČI BITI KOREOGRAF 


O tome šta znači biti koreograf i šta on radi, upoznao nas je Larin tata, Milan Gromilić. Kroz priču, film i pokret, objasnio nam je čime se koreografi bave, gde nalaze inspiraciju, kako nastaju koreografije.  Priča, pokret, muzika i gluma zajedno, čine neraskidivu celinu. Shvatili smo koliko je zapravo zahtevno samo pokretom, bez reči, predstaviti neku situaciju ili osećanja. 

Učestvovali smo u procesu stvaranja jedne koreografije, pratili svoj osećaj i srce i beskrajno se zabavljali.

18.12.2017. NAŠA AVANTURA U ČAROBNOM GRADU

17.12.2017. NOVOGODIŠNJI GALA KONCERT DEČJE FILHARMONIJE 

15.12.2017. KAKO DA REŠIM SUKOB (ČOS)


Uvek popularna tema, kojom je važno baviti se u kolektivu! Ovaj čas smo realizovali na sledeći način.

- Razgovor o pojmu SUKOB - šta je, kako nastaje, kako reagujemo.


- Obaranje ruke - Da li je obavezno da je jedan pobednik, a drugi gubitnik?


- Dovršite strip i rešite sukob - rad u paru


- Predstavljanje rešenja sukoba


- Analiza naših osobina kroz analizu naših crteža.


14.12.2017. ZIMSKE SLIKE NA DRVETU


U susret pravim zimskim danima, a koristeći drvene oblice kao podlogu za slikanje, trudili smo se da predstavimo zimski ambijent. Uočavali smo svojstva drveta kao podloge i prema tome smo koristili tempere. Zabavno je bilo ovo neobično slikanje!

Ove zimske slike biće deo naše ponude za NOVOGODIŠNJI BAZAR! Preduzetništvo na delu!

11.12.2017.

JEDINICE MERE ZA DUŽINU DUŽI (matematika)


Upoznali smo se i sa jedinicama manjim od metra. Koristeci papirni metar, svako od nas je bio u prilici da vidi koliko je 1dm ili 1cm. Uočavali smo koliko decimetara i centimetara ima u metru. Procenjivali smo i merili dužinu sveske, visine stolice. Kod kuće ćemo procenjivati i meriti različite dužine i takmičiti se sa roditeljima.

PROGRAMI ZA ZABAVU, RAČUNANJE I UČENJE 

(od igračke do računara)


Današnji čas od igračke do računara nam je bio posebno zanimljiv jer nam je naš Đorđe Vukelja objašnjavao kako je napravio svoje igrice, koji program je koristio, pravila u igrama. Kroz igranje igrica podsetili smo se sabiranja i oduzimanja, ali i zabavljali jureći Packman-a. 

UVEŽBAVANJE TEHNIKE VUČENJA (fizičko vaspitanje)

8.12.2017. 


DA LI TI JE VAŽNO DA TE NEKO BODRI?


Današnji čas srpskog jezika posvetili smo pesmi Duška Radovića "Lepo je sve što je malo". Slušali smo pesmu, analizirali stihove, proširivali vokabular. Razgovarali smo i o tome da li nam je i zbog čega važno da nas neko bodri. Ovo su neki od odgovora:

Važno mi je zato što...

"... SE ONDA OSEĆAM HRABRIJE I SLOBODNIJE KADA NEŠTO POKUŠAVAM."

"... MI TO DAJE ENERGIJU DA JA TO MOGU."

"... ME TO HRABRI."

"...MI TO DAJE ENERGIJU DA BI NEŠTO NAUČIO."

"...ONDA VIŠE VERUJEM U SEBE."

"...BRŽE SHVATAM DA JA TO MOGU."

"... SE TADA NE PLAŠIM DA URADIM NEŠTO."

"... MI POTVRĐUJU DA JA TO MOGU."

"... ME OHRABRUJE DA NEŠTO URADIM."

"... NE TREBA DA SE PLAŠIM ONOGA ŠTO TREBA DA URADIM."

"... ME TAKO PODSTIČU DA JA TO MOGU."

"...TADA VIŠE VERUJEM U SEBE I BOLJE SE OSEĆAM."

"... TAKO DOBIJAM DOBRU ENERGIJU."

"... TAKO NE ODUSTAJEM."


8.12.2017.


O RAZLIČITOSTI I SUKOBIMA


Čas odeljenjskog starešine se nekako spontano nadovezao na priču, ali iz drugog ugla. Svako je dobio po četiri kartice koje označavaju po jedno osećanje (ljutnju, radost, tugu i strah). Na rečenice koje izgovara učiteljica, kao odgovor koje osećanje se tada javlja kod nas, podizali smo karticu odgovarajuće boje. Nakon toga smo obrazlagali svoj odgovor. Bilo je zaista zanimlivih razmišljanja.6.12.2017. MERENJE I MERNI BROJ POMOĆU ALGORITMA


Koristeći znanja stečena na časovima informatičke pismenosti, primenili smo algoritam na zadatke sa merenjem i određivanjem mernih brojeva. Kroz uvodni primer smo se podsetili na koji način funkcioniše i kako određujemo algoritamski niz. Naredne primere smo sami rešavali. Kao završni zadatak crtali smo figuru po izboru, a nakom toga, na osnovu nje, pisali algoritam. Informatika i matematika idu lako, kada znaš kako!

U rešavanju problema nam puno pomaže instrumental koji slušamo dok se bavimo matematikom.

.

4.12.2017.

DUŽ, POLUPRAVA, PRAVA I IZLOMLJENE LINIJE


Čas matematike smo realizovali kroz rad po grupama. Igrali smo igru "Pronađi svoju grupu" i  podelili smo se prema istim slikama (duž, poluprava, prava, izlomljene linije). Rešavali smo zadatke pripremljene za svaku grupu i međusobno proveravali rešenja. 

GDE STANUJU MALI LJUDI U RAČUNARU?


Čas je realizovan u saradnji sa Lenkinim tatom, Erceg Sašom. Zavirili smo u unutrašnjost računara i otkrili kako izgleda procesor, matična ploča, hard disk, memorija,... Uživancija! Onda smo sve njih pravili pomoću lego kockica.

1.12.2017. ODBROJAVANJE POČELO!!!


Potpuno neočekivano, dan nam je krenuo iznenađenjem koje nam je priredio TAJNI PRIJATELJ. Sa porukom i uputstvom, stigla nam je JELKA-KALENDAR! Pripremio je naš prijatelj zadatke i poklončiće za svakog i poručio: 


"Želim vam da lepo provedete ove poslednje dane 2017. godine, da se lepo družite i uživate jer vi znate da je BAŠ LEPO BITI DETE!!!"


BESKRAJNO HVALA!!!

30.11.2017.  MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI


U sklopu aktivnosti predviđenih planom i programom likovne kulture i sekcije "Sa decom oko sveta", posetili smo Muzej afričke umetnosti. Upoznavali smo zanimljivosti o afričkoj kulturi kroz zanimljive priče i predmete koje smo tamo videli. Bili smo i učesnici likovne radionice i pravili ĐIVARE - afričke maske. 

Ovo je zaista bio odličan način da zaokružimo našu priču o Africi. 

Već naredne nedelje letimo na novi kontinent!

29.11.2017. OBLIK TELA I JAČINA NJEGOVOG POKRETANJA (svet oko nas)


Kroz eksperimentalni pristup, upoređivali smo kretanje različitih predmeta i izvodili zaključke. Upoređivali smo brzine kretanja i zaključivali kako i koliko oblik tela, jačina pokretanja utiču na brzinu kretanja.

27.11.2017. MI KAO DABROVI (Od igračke do računara)


U okviru predmeta Od igračke do računara, bavili smo se rešavanjem složenijih logičkih zadataka koji traže i osnovno znanje iz kodiranja. Učestvovali smo i na takmičenju iz računarske i informatičke pismenosti "Dabar". 

Broj učenika u Srbiji koji je učestvovao na takmičenju: Junior 1 (1 i 2 razred osnovne škole): 2.979 takmičara. 

24.11.2017. DUNJE RANKE (muzička kultura i fizičko vaspitanje)


Narodnu pesmu "Dunje ranke" naučili smo da pevamo po sluhu, na času muzičke kulture, a na času fizičkog vaspitanja smo naučili i koreografiju. Trudili smo se da ritam i tekst pesme povežemo sa koracima. Bodrili smo jedni druge i uspeli da savladamo ovaj zadatak. Bilo je zanimljivo i na ovaj način povezivati znanje iz različitih predmeta. 

23.11.2017. AFRIČKI NAKIT IZ NAŠE RADIONICE 


Uz igru memorije, ušli smo u priču o afričkoj umetnosti, značaju i živopisnosti nakita. 

Vekovima su drugi narodi dolazili u Afriku, naseljavali je i uticali na njenu umetnost. 

Nakit je za afričke narode imao veliku vrednost i korišćen je u robnoj razmeni. Njegova vrednost leži u tome da je izrađivan, pre svega za rituale i ceremonije.

Naučili smo kako je i zašto pravljen, od čega i u koje svrhe. Uočavali smo karakteristike ogrlica, boje koje su korišćene za pravljenje. I sami smo okušali sreću i pokazali svoju kreativnost. 

Definitivno je Afrika bila inspirativna za nas!

16.11.2017. ŽELEZNICA OČIMA DETETA


Časove likovne kulture posvetili smo železnici koju smo posmatrali kroz dečju prizmu. Na svoj kreativni način predstavili smo različita viđenja vozova i njihovog mesta u životima dece. Ovim radovima smo se uključili u tradicionalni 34. likovni konkurs "Železnica očima deteta", koji organizuju "Železnice Srbije" i Železničkog muzeja u Beogradu.

15.11.2017. PUTOVANJE KROZ SVET NAUKE 


Mislimo da slika govori više od hiljadu reči. 

14.11.2017. KAKO ZNAMO DA JE VAZDUH OKO NAS - TRKA AUTIĆA


Novu lekciju iz SON "Kako znamo da je vazduh oko nas"  obradili smo koristeći mrežu pojmova, prethodno ponavljajući dosad naučeno o vazduhu. Drugi deo časa je bio posvećen eksperimentalnom radu, ali kroz igru i zabavu. Koristeći znanja o pokretanju vazduha, a koristeći sveske, balone i autiće, organizovali smo trke. U jednoj trci smo kao sredstvo za pokretanje vazduha koristili sveske i tako uticali na kretanje autića, a u drugoj snagu vazduha iz balona. Zabavili smo se, to je sigurno!

AKTIVNOSTI  UČENIKA II/4  U TOKU PRVOG TROMESEČJA

6.11.2017. SPORTSKA  NEDELJA


U okviru projekta škole "Sportska nedelja", organizovali smo sportske međuodeljenjske aktivnosti. Družili smo se sa drugarima iz II/5 i zabavljali se kroz savladavanje poligona spretnosti i igru "Pronađi svoj brod i spasi se".

6.11.2017. ČAS U RAČUNARSKOM KABINETU


Svoja teoretska znanja vezana za delove računara, njihovo pravilno uključivanje, korišćenje miša, pravljenje foldera. Kroz rad u paru, napravili smo prve foldere koje ćemo u narednim časovima koristiti za odlaganje završenih zadataka.4.11.2017. U SVETU PROČITANIH KNJIGAKao i prethodnog, tako smo i na početku ovog meseca predstavljali knjige koje smo pročitali u oktobru. Kroz slikovni prikaz knjiga, svako je i kroz priču upoznao drugare sa novom zanimljivom knjigom koju je pročitao. Zanimljive priče, kao i pitanja koja smo postavljali jedni drugima, podstakli su nas da nastavimo sa čitanjem novih.

3.11.2017. U SVETU ENCIKLOPEDIJA


Današnji čas srpskog jezika bio je posvećen enciklopedijama za decu i informacijama do kojih u njima možemo doći. Kroz rad u paru ili grupi, prelistavali smo enciklopedije, uočavali celine u njima, pronalazili odgovarajuće tekstove i zanimljivosti. Završili smo odgovaranjem na kviz pitanja i time se podsetili šta smo sve naučili slušajući izlaganja drugara. U radu smo koristili osam enciklopedija, a naučili smo zašto buve skaču, ko je prvi čovek u svemiru, koja ptica najbrže maše krilima, gde žive Indijanci, šta je zlatna groznica, ko je bila Madam Tiso, šta je "Skajlab" i dr. Ovom času prisustvovale su psiholog i bibliotekarka škole.

 

26.10.2017. NAŠI KONTINENTI - INTERAKTIVNA RADIONICA DECE I RODITELJA


U okviru saradnje sa roditeljima, organizovali smo ovu interaktivnu radionicu na času vannastavnih aktivnosti ( sekcija "Sa decom oko sveta"). Prva aktivnost je bila kviz. Tu su deca pokazala roditeljima koliko su naučili o kontinentima i okeanima. Nastavak je bio posvećen predstavljanju odabranih kontinenata kroz grupni rad roditelja i dece. Svi su uživali u zajedničkom radu i zabeležili u divnim sećanjima još jedan dan koji su zajedno proveli. Plakate napravljene na ovom času koristićemo i kod pojedinačne obrade kontinenata.


Delić atmosfere sa radionice26.10.2017. NAŠE RUKAVICE


Na vreme se spremamo za hladne dane. Koristeći kolaž tehniku predstavili smo svoje dizajnerske sposobnosti i pripremili naše rukavice  da sačekaju  pravo vreme.

 

19.10.2017. PISMO ZA NAŠEG MILANA


Danas smo učili kako se piše pismo. Da bi i praktično primenili ono o čemu smo govorili, rešili smo da napišemo pismo našem drugaru Milanu koji se pre godinu dana sa porodicom preselio u Švedsku. Pisali smo mu šta smo sve zabavno radili i gde smo bili. Poslali smo mu pozdrave i poručili mu da nas obavezno poseti kada dođe u Beograd. Poslali smo mu i video poruku. Milane, svi te puno pozdravljamo i volimo!!!

19.10.2017. OMILJENE ŽIVOTINJE


Časovi likovne kulture bili su posvećeni omiljenim životinjama. Koristeći tehniku kolaž, potrudili smo se da svaku od naših životinja što bolje predstavimo. U radu smo koristili novine, kolaž papir, krep papir i druge zanimljive materijale. Trudili smo se da budemo kreativni i ovi radovi su rezultat tog truda.

18. 10. 2017. OD MALE LIGE DO ŠAMPIONA (drugi deo)

17. 10. 2017. PUTOVANJE MIŠA MIJE


Danas smo uživali slušajući koncert Beogradske filharmonije pod nazivom "Putovanje miša Mije" (prema stihovima Laze Lazića). Ovaj divan orkestar nas je muzikom poveo na proputovanje po Evropi. Pratili smo tako Mijine dogodovštine kroz Španiju, Italiju, Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Srbiju.  Uživali u poznatim kompozicijama koje su komponovali velikani klasične muzike. Zaista pravo uživanje za nas.


16.10.2017. SVI NA VAGU


Naši drugari Tadija i Đorđe dali su svoj doprinos povodom Dana zdrave hrane. Učestvovali su u akciji "Svi na vagu". Sa drugarima iz kluba, na najbolji način su promovisali sport i zdrav život. Ponosni smo na njih!

16.10.2017. PRIČE IZ ZOOGRADA


- Čas srpskog jezika posetile su naše mame. Verujemo da su uživale u našem znanju i zaključcima povodom čitanja dramskog teksta "Dva pisma".


- Družiti se sa piscima i pesnicima uvek je zabavno. Danas smo imali čast da ugostimo pisca za decu, Vladana Zeca. Na veoma zanimljiv i šaljiv način predstavio nam je svoju zbirku priča "Priče iz Zoograda". Uz pesmu i glumu, koristeći lutkice kako bi zanimljivije dočarao svoje likove, pisac nas je uveo u neobičan svet životinja. 

12.10.2017. PLANETA ZEMLJA - KONTINENTI I OKEANI (sekcija "Sa decom oko sveta")


Danas smo krenuli sa novom temom na sekciji "Sa decom oko sveta". Zanimljiv razgovor o kontinentima i okeanima započet je pričom o Pangei. Uočavali smo kako su kontinenti nekada bili celina. Podsetili smo se kako povezujemo pazle u celinu i shvatali kako su se kontinenti odvajali. Razgovarali smo o tome na šta nas asociraju oblici kontinenata. Igrali smo igru "Prepoznaj o čemu govorim" i zaključivali o kom kontinentu ili okeanu je reč. U završnom delu časa smo gledali crtane filmiće o kontinentima.

12.10.2017. ZDRAVA HRANA - ZDRAV ŽIVOT - NAŠA KUHINJICA (likovna kultura)


Časove likovne kulture posvetili smo zdravoj hrani kao uvod u obeležavanje Dana zdrave hrane.

7.10.2017. NAGRADNA POZORIŠNA PREDSTAVA "ŠTRUMFOVI I MAJKA PRIRODA"

Zbog odlične saradnje sa internet časopisom za razvoj dečjeg stvaralaštva "Tabla" i ovog vikenda smo dobili nagradne ulaznice za predstavu "Štrumfovi i majka priroda". Još jedna grupa naših drugara je uživala u odličnoj predstavi. 
Ukratko o predstavi:
Štrumfoselo ovih dana ispunjava bezbrižna atmosfera dok su u toku pripreme za veliki prolećni bal. Međutim, strašni Gargamel otima Majku prirodu i začarava Štrumfetu! Uz pomoć Štrumfete, Gargamel želi da se domogne knjige za upravljanje vremenom, a poto i da zavlada Štrumfselom. Da li će štrumfovi uz pomoć dece i Štrumfete uspeti da oslobode Majku prirodu i da li će smekšati Gargamelovo srce?

DEČJA NEDELJA (2.-8.10.2017.) 

- GRADIMO MOSTOVE MEĐU GENERACIJAMA ZA RADOST SVAKOG DETETA -


TRKA ZA SREĆNIJE DETINJSTVO (7.10.2017.)


Ponosni što smo dali svoj doprinos i učestvovali u humanitarnoj akciji Crvenog krsta "Trka za srećnije detinjstvo". Naš Aleksa je postigao zapažen uspeh. Ponosni!

NE LJUTI SE ČOVEČE (6.10.2017.)


Završna aktivnost našeg odeljenja u okviru Dečje nedelje bila je turnir "Ne ljuti se čoveče". Kao i u toku ostalih aktivnosti ove nedelje i danas smo ugostili mame, tate, tetke, ali i vaspitačicu iz vrtića. Uživali smo u zajedničkom druženju, vežbanju i igri. Hvala svima koji su pomogli da izgradimo mostove među generacijama i radujemo se zajedno!

PLANETE SUNČEVOG SISTEMA - INTEGRATIVNI DAN (5.10.2017.)


Današnji dan smo osmislili i realizovali kroz integrativnu nastavu. Tema je bila "Planete Sunčevog sistema".


ODUZIMANJE JEDNOCIFRENOG OD DVOCIFRENOG BROJA SA PRELAZOM - MATEMATIKA

UPITNE REČENICE I PISANJE REČCE LI U UPITNIM REČENICAMA - SRPSKI JEZIK

SILUETE, UKRASI SILUETU OMILJENE PLANETE - LIKOVNA KULTURA


Ovi časovi su realizovani i kao deo aktivnosti vezanih za temu Dečje nedelje. Časovima su prisustvovali roditelji učenika i pomagali nam u stvaranju umetničkih dela.

PLANETE SUNČEVOG SISTEMA KAO INSPIRACIJA (sekcija "Sa decom oko sveta")

NAUČILI SMO O ŽIVOJ PRIRODI (kviz) - svet oko nas (4.10.2017.)


Sve što smo naučili o živoj prirodi,danas smo pokazali kroz odgovaranje na kviz pitanja. Podelili smo se u četiri grupe, a i gošće (mama, sestre i drugarica) su nam se pridružile. Grupe su same sebi dale imena. Zajednički, dogovarajući se, odgovarali smo na pitanja. Vreme za odgovor na svako pitanje ograničili smo zvukom našeg odeljenjskog zvonceta. 

U SOBI KNJIGA (ČAS U BIBLIOTECI) - srpski jezik (4.10.2017.)


Ponovo smo se družili sa bibliotekarkom naše škole i uživali u divnom ambijentu. Ovoga puta smo se upoznali sa ČITALAČKOM ZNAČKOM i knjigama koje su planirane za predstavljanje u drugom razredu. Bibliotekarka nam je pročitala priču Desanke Maksimović  i analizirali je. Kroz ovu priču smo istakli koliko je važno biti dobar čovek i prijatelj. 

OD MALE LIGE DO ŠAMPIONA - fizičko vaspitanje (4.10.2017.)


I ove školske godine smo uključeni u projekat "Od male lige do šampiona". Sa profesorima fizičkog vaspitanja, košarkaškim trenerima, savladaćemo nova i ponavljati kroz igru naučena pravila košarke i  spremati se za turnir.

IGRE IZ DETINJSTVA MOJIH PRIJATELJA SVIH GENERACIJA-srpski jezik (3.10.2017.)


Odlično realizovan čas srpskog jezika čija je tema bila igre iz detinjstva. Predstavljali smo različite igre koje su se igrale nekada, a neke od njih i sada. Igrali smo igru "Kolariću, paniću", kao i druge za koje smo saznali ovog časa. Gost nam je bila Suzana Nerić, Larina mama. Poslužila nas je i bombonama njene mladosti ( kiki, 505 sa crtom).Govorila je o Novom Beogradu njenog detinjstva, igrama koje je sa drugarima igrala kada je bila mala. Naučila nas je dve nove igre koje smo rado igrali. Uživali smo! 


ČOVEK DEO PRIRODE - svet oko nas (2.10.2017.)


U gostima nam je bio gospodin Vukelja, Đoletov deka. Družeći se sa njim, saznali smo kako se pravi kompost, na koji način se sade različite vrste biljaka, zašto je važno izbegavati prskanje biljaka. I mi smo njemu pokazali šta smo sve naučili o biljkama. Doneo nam je na poklon neprskane jabuke koje je sam uzgajao. Zaista smo uživali sladeći se. I mamama smo na poklon odneli, za nas novu i nepoznatu vrstu krompira. Naučili smo i da se ona može jesti sirova, kuvana i pečena. Zaista je bilo lepo na ovaj način graditi mostove među generacijama.

29.9.2017.  PRIREDBA POVODOM DANA EVROPSKIH JEZIKA


Učestvovali smo u priredbi povodom Dana evropskih jezika. 

28.9.2017. VASIONA I PLANETE KAO INSPIRACIJA ZA IGRANJE LEGO KOCKAMA 

(sekcija Sa decom oko sveta)


Sekcija nam je poslužila da znanja o vasioni, planetama i drugim nebeskim telima iskoristimo kao inspiraciju i uz pomoć Lego kockica pokušamo da ih predstavimo. Uživali smo u kreativnom radu.

28.9.2017. POZORIŠTE SENKI (likovna kultura i srpski jezik)


Časove likovne kulture smo posvetili senkama i naučili kako da ih pravimo i igramo se njima. Svaka grupa je osmislila svoju priču i na osnovu nje pravila lutke. Svaki deo ovih časova je bio beskrajno zabavan i pokazao da dečja mašta nema granice.

27.9.2017. PASULJIJADA (svet oko nas)


Svoje znanje o biljkama i uslovima koji su potrebni za njihov razvoj iskoristili smo i posadili svoje biljke (pasulj, kukuruz, pšenicu). U toku tri nedelje ove biljke su prošle različite faze rasta. Neke su brže rasle i napredovale, a nekima uslovi za rast nisu potpuno odgovarali. Na času smo svaku posmatrali, uočavali koren i ostale delove biljke. 

25.9.2017. TANGRAM (od igračke do računara)


Drevna kineska igra Tangram bila je inspiracija za rad na času od igračke do računara. Logičko povezivanje sedam delova u jednu smisaonu celinu bilo je ključno za stvaranje različitih oblika. Pravili smo psa, lisicu, sveću, brod, labuda, zeca...

24.9.2017. NAGRADNA POZORIŠNA PREDSTAVA "ČETIRI GODIŠNJA DOBA"(balet) 


       I ove školske godine nastavili smo odličnu saradnju sa internet časopisom za razvoj dečjeg stvaralaštva "Tabla", a oni su nas nagradili besplatnim ulaznicama za pozorišnu predstavu "Četiri godišnja doba". Prva grupa učenika je imala prilike da uživa u predstavi i družeći se sa drugarima. Sa ovom praksom nastavljamo i ubuduće.

       Ukratko o predstavi (baletu):

"Jedno od najpoznatijih dela Antonija Vivaldija, ovoga puta u baletskoj postavci, prilagođeno za mališane! Profesionalni igrači Ana Lipij i Miroslav Petrović kroz prizmu četiri godišnja doba, na simboličan način, opisuju životni ciklus muškarca i žene od rođenja pa do doba bake i deke: proleće-rođenje, leto-mladost(zaljubljenost), jesen-zrelo doba (roditeljstvo), zima-starost (baka i deka sa unucima).

Predstava beleži nastupe na mnogim festivalima širom zemlje." (zapis sa sajta pozorišta "Akademija 28")


22.9.2017. POVEZALI FIZIČKO VASPITANJE I MATEMATU  U UVODNOM DELU ČASA (matematika)


Čas matematike smo započeli takmičenjem i igrom "Iks - oks", a zatim smo se zabavljali ubacivanjem lopte u koš sa tačnim rezultatom ( ove igre su kompjuterske ). Rešavali smo primere, pomagali jedni drugima, takmičili se i obnovili sabiranje i oduzimanje.

22.9.2017. TEHNIKE UČENJA ( čas odeljenjskog starešine)


Ovaj čas smo posvetili podsećanju na važnost dobro osmišljene organizacije vremena. Razgovarali smo o predmetima koje najviše volimo, razlozima za to. Isticali smo različite načine učenja koje koristimo u svakodnevnom usvajanju gradiva. Istakli smo kao zabavno i podsticajno za učenje sledeće: računarske igrice iz matematike, dodatni zadaci, korišćenje lego kockica pri radu, ogledi, audio zapisi tekstova koje obrađujemo, kao i podsticajni tekstovi o nama koje koristimo pri obradi pravopisnih i gramatičkih sadržaja. Istakli smo, takođe, značaj mreža pojmova i mapa uma koje koristimo za brže i lakše usvajanje pojmova. Završna aktivnost nam je bio rad u paru kada smo pravili mapu uma o biljkama. Ovakav način rada je pokazao da motivacija i odgovarajuća tehnika učenja imaju značajnu ulogu u kvalitetnijem usvajanju gradiva.

21.9.2017. PLANETE SUNČEVOG SISTEMA (povezivanje nastavnog gradiva - sekcija - likovna kultura)


Usvajajući nova znanja o vasioni, planetama Sunčevog sistema koristeći pr