IZ DANA U DAN 2019/20. - 1.deo

BAŠ JE LEPO BITI DETE GENERACIJE 2016/20.

NAŠE  FOTO- PROLEĆE

ZAJEDNO I NA ČASOVIMA FIZIČKOG VASPITANJA


UČIMO DA UŠIVAMO ČARAPE - ON LINE

USKRŠNJE  RADOSTI

25.3.2020. ZASTAVA NAŠE ZEMLJE - kreativne ideje u vanrednim uslovima

U skladu sa preporukama Ministrarstva zdravlja, prali ruke bezbroj puta i nastavu iyvodili vam učionice, na otvorenom.

10.3.2020. RADIONICE ZA BUDUĆE PRVAKE


Veeeliko hvala ovim mojim devojkama koje su nam zaista pomogle u svemu u toku radionica Maleni su uz njihovu pomoć naučili da pevaju i sviraju, ali i da uz pomoć geometrijskih oblika prave slike.

3.3.2020. STEFAN NEMANJA ILI SUŠAN SILNI - DEBATA


Na osnovu stečenih znanja o vladarima iz dinastije Nemanjića, odlučili smo se za debatu. Ona je cilj imala da ekipe pokušaju da predstave ove vladare i ubede nas u njihov značaj za državu i njene stanovnike. <u početku je to bila "borba" timova, a kasnije se nastavila kao borba "prsa u prsa". Suprotstavljeni parovi su imali isti zadatak.

3.3.2010.   BAJKE, grozdana Olujić - čas realizovam sa nastavnicom srpskog jezika

28.2.2020.  NAŠE  MAČKE 

24.1.2020. - ŠAŠAVI MI - KOLAŽ

23.1.2020. - NAJBOLJE ZADUŽBINE


Analiza narodne priče "Najbolje zadužbine", bila nam je uvod za istorijski deo prirode i društva, a tim povodom smo bili kraljeni i kraljice.

6.12.2019. TOPLO - HLADNO

SUSRET SA PRIRODOM


Kao završnu aktivnost pre provere znanja, u paru smo, predstavljali najvažnije iz lekcija koje smo učili u okviru oblasti "Susret sa prirodom". Ovakav način utvrđivanja pokazao se veoma efikasan jer je prosečna ocena na kontrolnoj vežbi bila 4, 8.

3.12.2019. NAŠE TELO


Znanja o našem telu, koja smo usvojili na prethodnom času i času koji smo realizovali sa nastavnicom biologije, pretočili smo u grupni rad na predstavljanju sistema organa. U toku nedelje smo proučavali časopise koje nam je dala učiteljica, a vezane za odabrane sisteme organa i pripremali materijal. Na času smo pravili plakate koji će biti pretočeni u našu zajedničku knjigu NAŠE TELO.

29.11.2019. IZVEDENE BOJE - ZELENA


Upoznavali smo se sa tim kako možemo kombinacijom žute i plave dobiti zelenu boju. Uočavali smo da odnos ovih boja diktira nijansu zelene. Najzanimljivija tema kojom može da se dočara lepota ove izvedene boje vezana je za NAŠE LIŠĆE 

27.11.2019. U SUSRET BIOLOGIJI - čas realizovan sa nastavnicom biologije

25.11.2019. UČEŠĆE NA IMFORMATIČKOM TAKMIČENJU "DABAR"

25.11.2019. PREDSTAVLJANJE AUTORSKIH PESAMA I DRUŽENJE SA PESNIKINJOM

22.11.2019. IZVEDENE BOJE - LJUBIČASTA


Nastavak upoznavanja sa izvedenim bojama na ovom času vezan je za ljubičastu boju. Uočavanje kombinacija boja, plave i crvene, kao  i razumevanje da odnos ovih boja diktira nijansu ljubičaste. Najzanimljivija tema kojom može da se dočara lepota ove izvedene boje vezana je za GRAD U NOĆI.

22.11.2019. BAŠ BOSONOGO IV/4


Drugi čas rada na tekstu "Bosonogi i nebo" bio je posvećen sagledavanju iz drugih uglova. Na početku smo se podsetili detalja vezanih za tekst, a nakon toga, davali asocijacije na reč DETINJSTVO. Podeljeni u pet grupa, nastavili smo grupni rad na zadacima, kao i prethodnog časa. Grupe su imale zanimljive zadatke:

- Bosonogi i nebo - osmosmerka

-Složite reči i pronađite skrivenu rečenicu

- Pomozi Bosonogom da nađe svoj put - lavirint

- Bosonoga osmosmerka

- Bosonogi i matematikojezik


Analizirali smo rešenja zadataka i od produkata napravili pano.


Sledeći zadatak je bio da u okviru grupa napravimo složenice koje će se odnositi na tekst i prideve i imenice koje od njih nastaju, a inspirisani su Bosonogim i braćom.

Čitali smo primere i uočavali povezanost prideva i imenica


Poslednji zadatak je bio da zapišu po jedan tekstualni matematički zadatak koji se odnosi na tekst "Bosonogi i nebo". Čitali smo zadatke i analizirali ih.

21.11.2019. BOSONOGI I NEBO, Branislav Crnčević


     Tekst "Bosonogi i nebo" bio je odličan start za uočavanje maštanja kod dece. Nakon čitanja teksta i iznošenja prvih utisaka, razgovarali smo o potrebi Bosonogog da bude različit i zanimljiv i potrebi dečaka da veruju svemu što Bosonigi govori.

    Nastavak analize teksta realizovali smo kroz zadatke za grupni rad. Nakon realizacije zadatka, produkte rada grupa smo objedinili i napravili odeljenjski plakat. Nastavljamo i sutra priču o Bosonogom, ali kroz prizmu drugačijih zadataka.

15.11.2019. IZVEDENE BOJE - NARANDŽASTA

12.11.2019. NEKA ŽRTVA BUDE HEROJ

Podsetili smo se našeg izvođenja pesme "Ne rugaj se" na završnoj priredbi. U daljem radu smo koristili kartice memorijske igre "U redu je". Svaki par je dobio po dve kartice koje su povezane sa problemom žrtve i rešenje i objašnjenje za to kako ćeš u ovakvim prilikama postati heroj. Davali smo odgovore zašto je važno da pomognemo onima koji su žrtve i istaknemo da su oni heroji koji su umeli da se izbore sa nedaćama koje život nosi. Na osnovu zapisa na karticama, crtali smo strip podrške ili pisali pismo podrške.

7.11.2019. ŠKOLSKO TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE


Danas je u našoj školi organizovano takmičenje iz matematike. Naša ekipa je brojala jedanaest učenika. Za ovo takmičenje smo se sprenali više od mesec dana. Ali, matematiku smo pretvorili u zanimljivu igru, poteru za znanjem, zbog čega nismo imali veliki pritisak da nešto moramo. Pobedili smo svoju tremu i ovo takmičenje shvatili kao priliku da budemo matematički detektivi.

1.11.2019. OSNOVNE BOJE

29.10.2019. RAZBIJMO STEREOTIPE NA PARANPARČADKroz objašnjenje pojma stereotip, došli smo do dečijih predloga vezanih za stereotipe o devojčicama, dečacima, deci i starijim ljudima. Nakon toga su učenici, u paru, izabrali određeni stereotip i predstavili ih na svoj način.

28.10.2019. ŠTA JE STARIJE - FIZIKA ILI BICIKLŠta je starije, FIZIKA ILI BICIKL?😉Zahvaljujući kolegi, a pre svega prijatelju, Marinku Petkoviću, imala sam prilike da u našoj školi ugostim Majkla Gregorija, fizičara, biciklistu i svetskog putnika. Veeeliko hvala mojim koleginicama Marti i Ivani koje su pomogle da ovo druženje bude nezaboravno. Posebno hvala IV/4 i VIII/4 zato što su takvi kakvi jesu🤗


18.10.2019. NAŠE RUKE - NAŠE ČINIJE

17.10.2019. KLIMA I NACIONALNI PARKOVI SRBIJE KROZ IGRICE


Obnavljanje gradiva o klimi i nacionalnim parkovima Srbije prošlo je kroz igru i zabavu. Naravno, da bi igra bila zanimljiva, igrači su morali da ga prethodno usvoje i umeju da ga primene. U tome nam je pomoglo i znanje vezano za upotrebu računara i tableta.


16.10.2019. PREDSTAVA "ČAROBNA KNJIGA"Predstava ČAROBNA KNJIGA bavi se temom čitanja kao važne prakse za vaspitavanje i formiranje ličnosti dece.
Iz ČAROBNE KNJIGE, zbog nečitanja, beže junaci - veštica iz bajke Ivica i Marica, Pinokio i Kapetan Kuka. Žale se na samoću i prašinu jer se njihove bajke retko čitaju. Pisac pokušava da ih nagovori da se ipak vrate u svoje bajke i da će deca ubuduće, više čitati knjige, jer su njihovom zdravom odrastanju potrebni takvi junaci. Pinokio, lažljivac i skitnica, pokušava da ubedi Kapetana Kuku i vešticu da se ne vraćaju više u knjigu, već da krenu u taj, za njih nepoznat realan svet, preteći piscu da će da zapali Čarobnu knjigu iz koje su upravo izašli. Uz niz komičnih i dramatičnih zapleta, pisac uspeva da ih nagovori da se ipak vrate u svoje priče.


11.10.2019. 


NAŠA PRAVA I DRUŽENJE SA PREDŠKOLCIMA - DA PRAVO SVAKO DETE UŽIVA LAKO


Zajednički zadatak nas četvrtaka i naših drugara pretškolaca je bio da likovno predstavimo određena dečija prava, koja smo prethodnog dana izvukli na pripremljenim listićima. Bilo je zabavno družiti se sa malcima koji su bili na visini zadatka. Hvala njihovoj vaspitačici Sandri.


9.10.2019. IMAM PRAVO DA UŽIVAM U IGRI I DRUŽENJU - DA PRAVO SVAKO DETE UŽIVA LAKO

8.10.2019. IMAM PRAVO DA SE BAVIM SPORTOM - DA PRAVO SVAKO DETE UŽIVA LAKO

8.10.2019. MI I GEOGRAFIJA

  

Čas sa nastavnicom geografije (upoznavanje sa onim što nas čeka u petom razredu)

4.10.2019.  


SLIKAMO INSPIRIJANI INSTRUMENTALNOM MUZIKOM

Ovi časovi likovne kulture bili su inspirisani instrumentalnom muzikom. Svako je mogao na različit način da je doživi i prikaže. Čar toga je da je nekoga podsetila na događaj, doživljaj prirode, morsko okruženje, jesen i dr. Mogli smo uživati u mizici i u kreativnom radu. 

1.10.2019. IGRICE I U NASTAVI PRIRODE I DRUŠTVA


Kroz igrice, posebno pripremljene za čas,  obnavljali smo naučeno o rekama Srbije.

30.9.2019. POČINJE TURNIR U RUKOMETU


U našoj školi organizuje se rukometni turnir četvrtaka. Takmiče se, uče toleranciji, razvijaju kolektivni duh. 

27.9.2019. JESEN U PRIRODI


Uvod u ovu temu bio je razgovor o jesenjim bojama i slušanje Vivaldijevog "Jesen". Uticci o slušanoj kompoziciji bili su podsticajni da se što bolje predstavi doživljaj jeseni. U radu su korišćene tempere.

25.9.2019. PRIPREMAMO SE ZA PROVERU ZNANJA IZ SRPSKOG JEZIKA
Priprema za proveru znanja iz srpskog jezika (Naučili smo o imenicama) protekla je veoma dinamično i zabavno. Primenljivo znanje nam je i ovoga puta pomoglo da se pripremimo za kontrolnu vežbu, ali kroz igru i bez pritiska.

25.9.2019. UZOZNAJEMO SE SA KAPUEROM

24.9.2019. SNALAZIMO SE NA GEOGRAFSKOJ KARTI


Zbog usvajanja novih nastavnih sadržaja iz prirode i društva i primenljivog znanja realizovali smo takmičenje "Pronađi na geografskoj karti". Zadatak je bio da u najkraćem roku, učenici pronađu na geografskoj karti zadati pojam.

24.9.2019. UPOZNAJEMO SE SA KOŠARKOM


Čas fizičkog vaspitanja realizovan je sa košarkaškim trenerom.

23.9.2019. GRADIVNE IMENICE


Čas srpskog jezika realizovan je uz korišćenje igrice napravljene za ovaj čas. Zadatak je bio razvrstati imenice prema vrsti kojoj pripadaju. Učenici su uz ovu igru proveravali znanje i zabavljali se.
20.9.2019. CRTAMO REČIMA


Koristeći reči ili rečenica koje se odnose na  odabranu temu, crtamo i tako razvijamo svoju kreativnost. 

17.9.2019. 


UPOZNAJEMO SE SA RUKOMETOM


Čas fizičkog vaspitanja realizovan u saradnji sa RK "Studenski grad" kao upoznavanje učenika sa rukometom.   

17.9.2019. PREVENCIJA PROTIV SAJBER KRIMINALA


Prvo i nizu predavanja inspektora MUP-a za učenike četvrtih razreda.

16.9.2019. ČAS SA NASTAVNIKOM INFORMATIKE


Čas od igračke do računara organizovali smo u saradnji sa nastavnikom informatike i tako započeli upoznavanje četvrtaka sa predmetnim nastavnicima.

13.9.2019. OMILJENA PRIČA ILI PESMA

10.9.2019. ZAJEDNO BODRILI ORLOVE


Utakmicu naše reprezentacije protiv reprezentacije Argentine, zajedno smo pratili i bodrili. Ovakvim aktivnostima razvijamo timski duh i ljubav prema sportu.

10.9.2019. PREDSTAVLJANJE ODBOJKE - OK "STERIJA"


Predstavljanje odbojke realizovano je u interaktivnom radu. 

9.9.2019. ČAS U INFORMATIČKOM KABINETU


Prvi čas predmeta od igračke do računare realizovali smo informatičkom kabinetu, gde smo obnavljali svoje znanje stečeno u trećem razredu kroz igranje igrice Run Marco.

5.9.2019. 

PREDSTAVLJANJE FOLKLORA - TALIJA


Uživali smo u predstavljanju folklora kroz zivopisnu igru članova folklornog ansambla "Talija".