OBAVEŠTENJA  ZA  RODITELJE13.5.2017.


POŠTOVANI RODITELJI,


Ovim putem želim da pohvalim moje đake koji su se besprekorno ponašali. Pokazali su da su zaista pravi predstavnici svoje porodice i hvala vam na tome. U okviru ovog izleta obišli smo manastir Rakovicu, gde su deca imala prilike da se upoznaju sa istorijom manastira i saznaju daa su tamo sahranjeni patrijarh Dimitrije i patrijarh Pavle, kao i Vasa Čarapić ( desna ruka Karađorđa). Put smo nastavili ka Avali. Obišli smo Spomenik neznanom junaku i sa animatorom igrali iglu nadvlačenja konopca .Prošetali smo i predstavnica agencije nam je ispričala istoriju Avalskog tornja. Igru smo nastavili  na igralištu i livadi pored restorana "Čarapića breg", gde smo i ručali. Posle ručka smo kroz igru i zabavu obnovili znanja o biljkama i razlikama među njima, a kasnije pravili PRIRODNE SLIKE ( u grupama) od lišća listopadnog i četinarskog drveća, travčica i poljskog cveća. Uvežbavali smo i gađanje i hvatanje lopte i uživali. Avanturu smo nastavili u Jajincima, gde su deca posetila Spomen park. I ovde smo iskoristili vreme za druženje i igru. Nadam se da nešto nisam zaboravila da napomenem. U svakom slučaju, filmić sa našeg celodnevnog druženja možete pogledati na https://youtu.be/sV6IJXruNAg


Naredna nedelja će biti uglavnom u znaku sporta i zabavnih aktivnosti, a u sredu je i Dan škole. O rasporedu časova, kao i vremenskoj artikulaciji možete se informisati na strani Nastavne jedinice.

10.4.2017.


POŠTOVANI RODITELJI,


Po dogovoru, postaljam vam cenu udžbenika za drugi razred, kao i rate za plaćanje.
22.2.2017.


POŠTOVANI RODITELJI,


Danas smo iz matematike uradili proveru znanja u okviru "Brojeva do 20". Rezultate, na nivou odeljenja možete pogledati ovde i tako lakše uporediti sa rezultatima svoga deteta. Opšti utisak je da su savladali oblast, ali se greške javljaju kod nepažljivog čitanja zadataka.

Sutra ćemo uvežbavati čitanje štampanih tekstova i pisanje pisanim slovima (diktat). Očekujem da ih podstaknete da pažljivije čitaju lekcije iz Sveta oko nas i umeju usmeno da vam ispričaju, kao što radimo na času.


Podsećam vas da sutra imamo pet časova (dva časa likovne kulture).


14.20.2017.


POŠTOVANI RODITELJI, 


Kao što ste i sami imali priliku da se uverite na roditeljskom sastanku, verujem da sam uvođenjem lego kockica u rad, podstakla i motivisala decu. Danas je bilo zadovoljstvo gledati ih sa koliko uzbuđenja i veštine slažu kockice, ne shvatajući da tako uče. "Čarobni" program sa karticama za odgovaranje bio im je neizmerno zabavan. Ali, moram ih pohvaliti i za analizu poezije Momčila Tešića. Radeći u grupi i odgovarajući na pitanja, trudili su se da zajednički dolaze do odgovora, što je bio i cilj. Čas građanskog vaspitanja, za mene je bio jako prijatan jer smo govorili o tome kog druga ili drugaricu žele da pohvale i zbog čega. Pokazalo se da deci nije strana pohvala kao način komunikacije sa drugima i pružanje empatije. Ponosna sam na njih jer su se u više navrata vraćali po još jedan papir na kome su zapisivali poruke pohvale. Hvala vam što zajedno učimo decu pravim životnim vrednostima. Fotografije sa današnjih časova možete pogledati na stani foto i video galerija.


Učiteljica Tanja

7.2.2017.


POŠTOVANI RODITELJI,


Na internetu sam pronašla kratak film o Divčibarama, kao i hotelu "Heba" u kome ćeemo biti smešteni za vreme nastave u prirodi i možete ga pogledati ovde. Pošto hotel im i svoj zvaničan sajt, možete pogledati i druge detalje. www.hebadivcibare.rs


31.2.2017.


POŠTOVANI RODITELJI,


Danas je i definitivno bio dan pred očekivani raspust. Želim vam svima da se odmorite i kvalitetno provedete predstojeći raspust. Za decu sam, po dogovoru sa vama, pripremila Dnevnik mojih aktivnosti u toku zimskog raspusta. On sadrži zadatke iz različitih oblasti. Očekujem da ga deca punjavaju redosledom koji njima odgovra. Najvažnije je da svakodnevno rade po nešto i da im dozvolite da zadatke koji zahtevaju kreativnost i lični pečat budu zaista njihovi. Zajedno smo pregledali sve strane dnevnika i objašnjavali šta očekujem od njih. Ako ste u prilici, otvorite im stranicu Obaveštenja za učenike gde će sami moći da pročitaju moju poruku i uputstvo za rad.


Podela knjižica je u petak,3.2.2017.godine u 11.15 u našoj učionici. Roditeljski sastanak ćemo održati prve nedelje nakon raspusta. O tačnom terminu ću vas na vreme obavestiti.


23.1.2017.


POŠTOVANI RODITELJI,


Čas srpskog jezika smo proveli u uvežbavanju pisanja naučenih pisanih slova i njihovom povezivanju u reči, ali i pažljivom čitanju kraćeg teksta i odgovaranju na pitanja koja se na njega odnose. Učenici samostalno pišu, pravilno povezujući slova u reči ( sem par učenika kojima sam sugerisala da je potrebno ozbiljnije vežbati pravilno oblikovanje i povezivanja slova). Ono na šta vam želim ukazati je da je i dalje potrebno pažljivije čitanje teksta, kao i pitanja koja ga prate. Važno je da se odgovori u potpunosti odnose na pitanja, a ne samo delimično tj. nepotpuno. Pregledajući sveske, izdvojila bih samo nekoliko i to sveske: Dijane Mandarić, Ivone Jevtić, Ane Ril, Elene Jevtić i Lenke Erceg, koje su se izdvojile kao veoma uspešne. Neki od učenika imaju manje greške ili je rukopis mogao biti uredniji. ali, ima i onih koji nisu pažljivo čitali ni tekst, a ni pitanja vezana za njega. Ovih dana ćemo staviti akcenat na razumevanje pročitanog i to već od sutra. 

Greške koje su pravili su posledica toga što misle da su pitanja previše laka i ne prilaze im ozbiljno.


U toku raspusta ću se potruditi da im pripremim materijl za razumevanje pročitanog, da bi imali kontinuitet u radu i razmišljanju. Mislim da bi bilo zgodno da i iz matematike imaju manji domaći zadatak i uvežbavali već naučeno jer nas u drugom polugodištu čeka zaista obimno gradivo.20.1.2017.


POŠTOVANI RODITELJI,


Današnji dan bih posebno izdvojila po realizaciji predavanja i radionici "Pušenje ili zdravlje - odlučite sami", koji predstavljaju nastavak našeg projekta razvijanja svesti dece o značaju očuvanja životne sredine i zdravlja ljudi. Zahvaljujem se gospođi Dragani Tomić ( Tadijinoj mami ) koja je i u svojstvu predstavnika Instituta za javno zdravlje, našoj deci održala predavanje o štetnosti pušenja. Donela nam je i poklone u vidu kačketa i šolja, kao i kalendar, ali i portikle za naše odeljenjske bebe (Larinu i Dunjinu sestru). Deca su pokazala visok stepen razumevanja potrebe da se očuva zdravlje ljudi i istakla posledice konzumiranja cigareta. U nastavku su nam se pridružili i roditelji koji su bili u prilici i lično da daju svoj doprinos. Udruženim snagama, napravili smo plakate koji nose zajedničku poruku, a to je da je pušenje štetno i ugrožava zdravlje ljudi, ali i prirodno okruženje. Film vezan za sve aktivnosti ovog projekta možete pogledati ovde.


Molim vas da u ponedeljak ne zaboravite da pošaljete zdravstvene knjižice dece zbog sistematskog stomatološkog pregleda.


U razgovoru sa decom shvatila sam da je većina poštovala dogovorenu satnicu za organizaciju vremena pre škole. Zamolila bih vas da im pomognete da po sličnom šablonu, poštujući vaše ustaljene obaveze, naprave raspored aktivnosti i za narednu nedelju. Posebno bih pohvalila vas, roditelje, koji ste ozbiljno i dobronamerno shvatili moju sugestiju i poštovali odluku dece da se pridržavaju rasporeda. To će im samo pomoći da bolje i kvalitetnije organizuju svoje vreme i obaveze koje bi trebalo da budu samo njihove.19.1.2017.


POŠTOVANI RODITELJI,


Želim da pohvalim učenike za izuzetne rezultate postignute na proveri znanja iz matematike. Od ukupnog broja učenika koji su radili proveru, sedamnaest učenika je zadatke rešilo gotovo bez greške. Pokazali su da uspešno sabiraju i oduzimaju brojeve u okviru prve desetice, kao i da rešavaju jednostavne tekstualne zadatke. 

Uvežbavali smo čitanje na poznatim, ali i nepoznatim tekstovima.  Učenici su usvojili pravilnu tehniku čitanja. Svakom od njih sam obrazložila mišljenje o uspešnosti pročitanog, kao i preporuke za dalji rad. Važno je svakodnevno čitati i uvežbavati tehniku i brzinu. 

Kroz pisanje kraćeg diktata sa zadovoljstvom mogu da zaključim da učenici veoma uspešno oblikuju i povezuju dosad naučena pisana slova. 


Zahvaljujem vam se na podršci koju ste nam pružili i pridružili se našoj akciji čuvara prirode u borbi protiv pušenja. Sutra vas očekujemo na zajedničkoj radionici.


Verujem da ste primili poruku na našoj viber grupi, vezanu za organizaciju vremena učenika kod kuće. Zaista mislim da bi i njima i vama pomoglo ako bi ste zajedno napravili okvirni raspored vremena i pridržavali se. Deca će tako bolje koristiti svoje vreme i naučiće da ga pravilno rasporede. Tako će lakše obavljati svoje obaveze i imati više vremena za igru.


U ponedeljak, 23.1.2017.godine, učenici će u školi imati sistematski stomatološki pregled u školi. Molim vas da obavezno ponesu zdravstvenu knjižicu. Toga dana ćemo fizičko vaspitanje imati u učionici ( igraćemo društvene igre), pa im oprema neće biti potrebna.


Saglasno dopisu Ministarstva prosvete, 30. i 31. januar ( ponedeljak i utorak ) su nastavni dani. 


13.1.2017.


POŠTOVANI RODITELJI,


Danas smo obnavljali pisanje naučenih pisanih slova, kao i razumevawe postavljenih pitanja i zadataka i odgovaranje na njih. Za domaći zadatak treba da uvežbavaju tehniku čitanja na tekstoima iz knjige " Pričam ti priču", strane 68., 70. i 71.

Iz matematike smo rešavali zadatke posvećene određivanju nepoznatog broja (putem pogađanja). Za domaći zadatak učenici treba da reše zadatke zapisane na listiću koji su zalepili u svesku.

Čas čuvara prirode bo je posvećen borbi protiv pušenja. Zahvaljujem se Tadijinoj mami koja nam je poslala brošure i plakate. Bilo bi dobro da u saradnji sa svojim detetom, plakat zalepite na ulaz svoje zgrade (ako je moguće) i tako im pomognete da važnost zdravog vođenja života, bez duvanskog dima. Unapred hvala!

Uprkos vremenu, danas smo uspeli i da izađemo na kliskanje u školskom dvorištu. Kratko predstavljanje naše zabave na snegu možete videti ovde.

Pošto u ponedeljak imaju proveru znanja iz engleskog jezika, podsećam vas na oblasti, tj. pojmove koje treba obnoviti u toku vikenda: školski pribor, brojevi do 10, životinje i igračke.

Nastavnica im govori pojam, npr. red book, a oni treba da napišu crvena knjiga.

12.1.2017.


POŠTOVANI RODITELJI,


Danas smo predstavljali plakate o materijalima i izvodili eksperiment pomoću koga smo zaključili kako se materijali ponašaju u vodi. U grupnom radu, koristeći desetak različitih materijala, učenici su uočavali njihove osobine  u dodiru sa vodom. Zadatak je bio da zaključke beleže u pripremljenoj tabeli. Kroz ovakav način rada, deca brže i bolje usvajaju gradivo i samostalno donose zaključke na osnovu sopstvenog rada.

Čas likovne kulture je bio posvećen oblasti "Svetlo senka". Gledali smo prezentaciju sa različitim načinima pravljena senke i samostalno pokušavali da predstavimo senke  životinja.


Fotografije sa ovih časova možete pogledati ovde.


Učili smo nova pisana slova Kk i Dd. Pregledajući prve sastave učenika na temu "Praznici u porodici" zaključila sam da deca mogu samostalno, uz jasne smernice u vidu pitanja, napisati kraći sastav. Želela bih da istaknem važnost samostalnog rada. Verujem da ćete deci, zbog njihovog boljeg rada, dozvoliti da  sastavljaju rečenice. Potrebno je da rečenice budu kraće, ali jasne i smisaono povezane. Od dece očekujem dečije rečenice. Znam da ćemo, ukoliko nam dozvolite, naučiti da uspešno, samostalno pišemo sastave.


Danas smo vežbali zadatke iz matematike vezane za nastavnu jedinicu "Za toliko veći (manji) broj". Bilo bi poželjno da i kod kuće, usmeno, rešavaju zadatke koje ćete im postaviti. Insistiram na razmišljanju i zaključivanju.


U ponedeljak, 16.januara iz engleskog jezika je predviđena provera znanja. Oblasti koje će biti obuhvaćene proverom deca su još pre raspusta zapisala u svojim sveskama.

U sredu, 18.januara, provera znanja iz matematike - Sabiranje i oduzimanje do 10. U ponedeljak i utorak ćemo vežbati zadatke. Ova provera znanja će uticati i na zaključnu opisnu ocenu iz ovog predmeta, pored dosadašnjeg rada i zalaganja na času.


9.1.2017.


POŠTOVANI RODITELJI,


U sredu, 11.1.2017.godine, ponovo polazimo u školu. Nastava počinje u 8 časova i imamo četiri časa. Bilo bi dobro da učenici reše zadatke u udžbeniku, str.104. i 105. radi boljeg obnavljanja gradiva iz matematike. Ove neelje nećemo imati provere znanja da bi se deca ponovo privikla na rad i obaveze. Verujem da su za vreme raspusta i čitali, po dogovoru. O onome što ćemo raditi ove nedelje možete pročitate na stranici Nastavne jedinice.


4.1.2017.


POŠTOVANI RODITELJI,


Po odluci Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prvi deo raspusta se produžava za dva dana. Prvi nastavni dan predviđen je za sredu, 11.1.2017. Ukoliko u ponedeljak bude novih informacija, bićete obavešteni na vreme. 

Molim vas da insistirate da deca svakodnevno čitaju i uvežbavaju sabiranje i oduzimanje brojeva do 10. 


26.12.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Danas smo četvrtog časa imali snimanje sekvenci sa časa Sveta oko nas. Ekipa je pohvalila decu kako vrlo saradljivu i dobro organizovanu. Javi će nam kada materijal bude montiran ( verovatno posle praznika ), pa ću tada znati i više detalja vezanih za emitovanje.


24.12.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


U toku nastavne nedelje, od 26.12. do 30.12.2016.godine radićemo po malo izmenjenom rasporedu časova. Molim vas da se o njemu obavestite na stranici Nastavne jedinice. Nadam se da ćemo ovu završnu nedelju 2016.godine provesti zajedno svi. U sredu, 28.12.2016.god.  sam predvidela razmenu novogodišnjih poklona, u toku petog časa, a Novogodišnji maskembal u petak. Deca mogu doneti grickalice i sokove (o tome ću se dogovoriti sa njima). U četvrtak ćemo imati samo dva časa, srpski jezik i matematiku. O bilo kakvim promenama, bićete blagovremeno obavešteni.


Zamolila bih roditelje koji mi nisu poslali potvrdu o odlasku na izlet, kao i đačku knjižicu, da to urade do utorka. Molim vas da početne stranice u đačkoj knjižici popunite potrebnim podacima.


Decu koja u nedelju, 25.12.2016. idu sa mnom da gledaju mjuzikl "Pepeljuga", dovesti u hol Sava Centra u 14.30. Predstava traje oko 90 minuta, tako da vas na istom mestu očekujem u 16.30. Verujem da ćemo se sjajno provesti i uživati.

15.12.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Danas nam je u gostima bio autor dečje emisije "Zdravo dete", Dr Filgud. Pravili su zdrav voćni jogurt i igrali različite igrice, a sve u pravcu promocije zdrave hrane i zdravog života dece. Dobili su i bojanke. Slike sa ovog druženja prvaka možete pogledati ovde.

Čas likovne kulture nastavljamo i sutra ( umesto prvog časa fizičkog vaspitanja i čuvara prirode). Dovršavaćemo započete novogodišnje venčiće i praviti čarapice.

Kroz rešavanje osmosmerke i odgovaranje na kviz pitanja, obnovili smo sve što smo učili o kretanju i zimi. Na strani  dnevne informacije - materijal za rad u 1.razredu možete pronaći sva pitanja kojima smo obnavljali znanja i putem njih se lakše pripremati za predstojeću proveru znanja, naredne nedelje.


Iskreno se nadam da ćemo od ponedeljka biti u punom sastavu.

POŠTOVANI RODITELJI,


U sredu, 14.12.2016.godine imaćemo "otvorena vrata" (individualni razgovori sa roditeljima) u periodu od 18.30 do 20. Takođe možete doći i u vreme časova engleskog jezika ( ponedeljak i sreda od 8.50 do 9.35).

6.12.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Danas smo govorili o drugarstvu, čitajući i analizirajući pesmu "Dobar drug ti više vredi". Dogovorili smo se da pesmu nauče napamet do četvrtka ili petka. Iz matematike, usvajali smo nove matematičke pojmove PRETHODNIK  i SLEDBENIK. Sutra ćemo utvrđivati naučeno i uvesti nove pojmobe CIFRA, BROJ, JEDNOCIFRENI BROJ. Čas Sveta oko nas smo posvetili učenju kroz igru i izvođenje ogleda. Koristili smo predmete koji su doneli i utvrđivali razliku između KLIZANJA I KOTRLJANJA i povezali ove oblike kretanja sa oblicima predmeta ( predmeti sa ravnim ili predmeti sa zakrivljenim stranama). Fotografije sa ovog časa možete pogledati ovde.


Deca su izvukla listiće sa imenima drugara kome treba da pripreme novogodišnji poklon. Poklone možete pakovati u kutije ( od cipela ili slično) koje će kod kuće ukrasiti. Pokloni treba da predstavljaju znak pažnje. Mogu sadržati čestitku, crtež, nešto pravljeno od papira ili kartona, manje figurice, gumicu, olovku, rezač, novogodišnji ukras, četkicu za zube, flomaster, rukavice, lopticu, bojanku i sl. Ali, molim vas da ne preterujete sa skupocenim poklonima. Oni će biti zadovoljni i samom pomisli da će usrećiti druga ili drugaricu, kao i da će dobiti poklon. Ove poklone ćemo razmenjivati poslednje nedelje škole pred Novu godinu. Tada bi bilo lepo da napravimo i Novogodišnji maskembal i žurku. O tačnom terminu ću vas na vreme obavestiti.


Ovaj dan je poseban i po tome što smo okitili svoju NOVOGODIŠNJU JELKU i nastavili sa ukrašavanjem učionice.


1.12.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Čas srpskog jezika bio je posvećen uvežbavanju dosad naučenih pisanih slova i čitanja tekstova napisanih štampanim slovima. Preporučujem da deca više čitaju i uvežbavaju pravilnu tehniku  i izražajnost čitanja.

Pokazali su znanje o kretanju i pokretanju i primenili ga na današnjem času Sveta oko nas, kroz kviz pitanja u grupnom radu. fotografije sa časa možete pogledati ovde.

Danas je kod nas u učionici prizvana zima. U stvaranju zimske idile koristili smo papir u boji, flomastere, belu temperu i stare četkice za zube. Bilo je zaista kreativno i zabavno. Pogledajte filmić sa časa "Stiže zima u naše I/4"

30.11.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Danas smo posetili pozorište "Akademija 28" i gledali predstavu "Čarobnjak iz OZ-a". Želela bih da pohvalim ponašanje dece, kako za vreme puta, tako i za vreme predstave.


28.11.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Svečano smo započeli učenje pisanih slova i kao nagradu su moja deca dobila bajku ( zalepljena u svesci) da pročitaju. Molila bih vas da sa decom uvežbavate sabiranje i oduzimanje brojeva . Bilo bi dobro da što pre automatizuju ta znanja. Sabiranje i oduzimanje možete sa dečicom uvežbavati dok se šetate, vozite ili obavljate druge poslove zajedno. Tako će nenametljivo, ali konstantno uvežbavati.

25.11.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Danas smo imali veoma emotivan dan. Ispratili smo našeg Milana na put daleki, u Švedsku. Hvala svima što ste se uključili i dali svoj doprinos u zajedničkom poklonu zaa ovog zlatnog dečaka. Zajedno sa petacima, ispratili smo i Milanovu sestru Minu. Pala je i po oja suza i obećanja da će zauvek ostati u našim srcima. Filmiće njima za sećanje, kao i slike sa današnjeg oproštaja možete pogledati na početnoj strani sajta.


U sredu, 30.11.2016. idemo u pozorište da gledamo predstavu "Čarobnjak iz OZ-a". Cena predstave, sa prevozom je 650 dinara. Molim vas da novac pošaljete po deci u ponedeljak ili utorak.


Od ponedelja, deca za srpski jezik, pored Bukvara, nose Radnu svesku za pisana slova, kao i Čitanku i Radnu svesu uz Čitanku. Na strani Nastavne jedinice bićete blagovremeno obavešteni šta je za oji dan potrebno poneti.22.11.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


U četvrtak, 24.11.2016.godine održaćemo tzv. OTVORENA VRATA (individualni razgovori sa roditeljima), do 17.30 do 18.30. Očekujem i roditelje koji do sada nisu dolazili na individualne razgovore o postignućima i ponašanju svog deteta.


18.11.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Danas smo na čuvarima prirode završili grupne radove započete na jučerašnjem času likovne kulture, pod nazivom "Priroda kroz godišnja doba". Filmić sa detaljima sa ovih časova možete pogledati ovde.


15.11.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Danas smo dobili novi, novembarski broj dečjeg časopisa "Školarka 1" u kojem je objavljen naš zajednički rad "Jesen od papira". 

Želela bih da decu pohvalim za ozbiljan i predan rad na svim časovima, a posebno srpskog jezika ( samostalno čitanje i razumevanje teksta, odgovaranje na postavljena pitanja, kao i uočavanje reči i samostalno sastavljanje rečenica)  i muzičke kulture ( izvođenje učenih brojalica na različitim ritmičkim instrumentima). Bili smo i gosti predškolske grupe vaspitačice Sandre i izveli naš mini koncert.


8.11.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Sutra, u sredu, 9.11.2016.godine, učenici će imati umesto časa engleskog jezika ( jer je nastavnica odsutna ) imati čas sveta oko nas. Pošto smo prošle nedelje čas likovne kulture produžili, likovno, takođe, neće imati ove nedelje. Zaslužili su da u četvrtak imaju dva časa, srpsi i matematiku i da na mini raspust (petak, subota i nedelja) odu rasterećeni jer smo sve predviđeno postigli.Akoputujete, srećan put i prijatan produženi vikend.


Učiteljica Tanja Vrečko


3.11.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Roditeljski sastanak povodom yavršetka prvog klasifikacionog perioda održaćemo u ponedeljak, 7.11.2016.godine u 18 časova, sa sledećim dnevnim redom:

1. Adaptacija učenika na školu i školske obaveze;

2. Uspeh i vladanje učenika u prvom klasifikacionom periodu;

3.Planirane aktivnosti u novembru;

4. Dogovor oko realizacije nastave u prirodi i podela anketa;

5. Razno 


28.10.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Uz dužno poštovanje i želju da naša saradnja bude kvalitetna, verujem da ste današnji komentar o bezbednosti dece, shvatili veoma ozbiljno. Moj posao ne shvatam samo kao obrazovni, već i vaspitni. a, pre svega moja obaveza je i da ih zaštitim. Da bih to uspela, važno mi je da i vi razumete koliko je bitno da deca razumeju zbog čega su neka ponašanja  u dvorištu škole neprimerena. Molim vas, da sa njima porazgovarate o važnosti da školska ograda ne služi za preskakanje i da nije uputno trčati po betonskom delu ograde. 


Znam da ih niko ne može voleti više od vas, ali verujem da razumete da je moja odgovornost za njihovu bezbednost  dvadeset puta veća jer je svako od njih ne samo moj učenik, već i moje dete.


Želim vam prijatan vikend. Iskoristite ga na najbolji mogući način.

Učiteljica Taja Vrečko

27.10.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Današnja likovna radionica pod nazivom "Roditelji i deca I/4 zajedno ove jeseni" pokazala je da ste zaista ispoštovali želje i očekivanja svoje dece i pridružili im se u zajedničkom radu. Verujem da ste uživali deleći ove trenutke sa onima kojima je vaša ljubav i pažnja najpotrebnija.  Filmić sa ovog časa možete pogledati na početnoj strani ili ovde.


Hvala vam na saradnji i podršci!

19.10.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Na času srpskog jezika smo čitali tekst iz Bukvara i radili kraći diktat. Diktat je radilo devetnaestoro učenika. Sedamnaes učenika samostalno piše po diktatu, a dvoje uz pomoć učiteljice. Posebno pohvaljujem one učenike koji su diktat napisali bez greške ili imali jednu do dve greške. Molim vas da proverite rad svog deteta i potpišete, kako bih bila sigurna da sve videli rezultat njihovog rada. Deca znaju kome sam rekla da tekst još jednom, pravilno i bez grešaka prepišu u svesku.


Času sveta oko nas (nastavna jedinica "Čuvam zdravlje - vodim računa o higijeni"), prisustvovali su predstavnici IK "BIGZ" i učiteljice naše škole, kojima se ovom prilikom zahvaljujem. Realizaciji čas doprinela je i stomatolog naše škole koja je deci objasnila kako se pravilno peru zubi. Deca su i ovoga puta bila u prilici da koriste interaktivnu tablu, digitalni udžbenik, kartice za potvrđivanje iskaza, kao i sličice koje je trebalo razvrstati u skupove prema nameni za održavanje higijene tela, odeće i obuće. Deca su aktivno učestvovala u aktivnostima na ovom interdisciplinarnom času, kao i svaki put do sada. Slike sa ovog časa možete pogledati ovde.


Sutra, nakon prvog časa, idemo u Beogradsku filharmoniju, a nakon koncerta imamo likovnu kulturu, do 12.25.18.10.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Danas su nas posetile direktorka škole, Vesna Jocić i učiteljica Marija Trujkić, a u cilju predavanja o važnosti higijene ruku. Pogledali su film o higijeni ruku i bakterijama koje mogu da prouzrokuju različita kožna oboljenja. Učili su kako se pravilno peru ruke. Ovom prilikom sam ih pohvalila, a pohvala je mahom upućena vama, da deca redovno peru ruke pre jela i posle upotrebe toaleta. Pohvala vama i za zdrave i kvalitetne  užine koje pripremate svojoj deci.

Bili su u prilici i da se upoznaju sa folklorom, zajedno sa drugarima iz I/5.

Sutra očekujemo goste na času sveta oko nas. Nastavna jedinica je " Čuvam zdravlje - vodim računa o čistoći".


14.10.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


U utorak i sredu, imaćemo neznatnu rokadu časova , tako da će fizičko vaspitanje imati u utorak, a svet oko nas u  sredu. Ove izmene ćete videti i na stranici nastavne jedinice. Razlog tome je ugledni čas Upotreba digitalnih udžbenika u nastavi, koji ćemo održati u sredu, 19.10.2016.godine.


Projekat "Zdravo, mi smo orkestar" predstavlja priliku za upoznavanje najmlađe publike sa instrumentima koji sačinjavaju simfonijski orkestar. Sa zanimljivostima o svakom instrumentu pojedinačno, decu će upoznati narator ( Vladislava Vaca Đorđević), dok će muzičke primere izvoditi orkestar Beogradske filharmonije. Dirigent na ovom koncertu je Aleksandar Kojić. Naš termin je četvrtak, 20.10.2016.godine, od 10 časova. Deca dolaze u školu u redovnom terminu, od 8 časova. Prevoz do Beogradske filharmonije je organizovan, kao i povratak. Kada se vratimo imaćemo još jedan čas, tako da će u školi biti do 12.25 ( kraj petog časa ). Cena karte je 200 dinara, a prevoza 150 dinara. Molim vas da u ponedeljak ili utorak pošaljete novac po deci.


Podsećam one koji su na redu da pošalju potrebno za ličnu higijenu dece, to urade što pre.

11.10.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Pošto je na nivou škole doneta odluka O KOLEKTIVNIM OTVORENIM VRATIMA ŠKOLE, tada će roditelji moći, mimo redovnih individualnih razgovora sa nastavnicima, predviđenim danima za to ,  raspitati se o rezultatima koje su deca postigla od početka školske godine. Tim povodom,mi ćemo ove nedelje NAŠE INDIVIDUALNE RAZGOVORE obaviti sutra, u sredu, 12.0.2016.godine, od 19 do 20 časova ( umesto četvrtka ) ili u vreme časa englesog jezika.

10.10.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


    Danas smo se deca i ja dogovorili da razvijamo što više pravilno tehniku čitanja, ali i ljubav prema knjizi. Veliki broj dece je izabrao po jednu knjigu iz moje biblioteke knjiga za decu. Odredili smo okvirno 4 nedelje za čitanje. Oni koji su uzeli na pročitaju neku zbirku priča, dovoljno je da pročitaju 3 odabrane. 

    Potrudite se da im pomognete da čitanje, kod kuće, bude zabava i da se, koliko ste u mogućnosti, uključite i poslušate ih kako čitaju. To će im biti podstrek i motiv da se potrude da što bolje čitaju i razumeju pročitano. 

    Učenici koji još nisu odabrali knjigu, imaće prilike čim procenim da su popravili tehniku čitanja, radi boljeg razumevanja pročitanog.


    Molim vas, da ako kod kuće imate slikovnice ili knjige za decu koje su vaša deca već pročitala ili žele da pozajme i drugima da pročitaju, slobodno pošaljete u školu i tako uvećamo našu odeljenjsku biblioteku.

 

6.10.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Želela bih da sa vama podelim više lepih i radosnih vesti. Prva je da je moja učenica Maša Perepeliuc V/4, učestvovala na konkursu "U čast učitelju" i u okviru Foto kategorije "Učitelj i ja", osvojila 3. mesto, a mene učinila počastvovanom. Fotografije koje je poslala, kao i propratni tekst, objavila je i "Tabla", a vi možete pogledati i pročitati ovde.


Zahvaljujem se našem predstavniku u Savetu roditelja, gospodinu Daliboru Eskiću, koji je svim učenicima našeg odeljenja poklonio majice za fizičko vaspitanje, sa natpisom BAŠ JE LEPO BITI DETE.fotografija


Učenici su danas zablistali na času srpskog jezika, kada su pričali priču po slikama, koristeći jasne, smislene i logički povezane rečenice. Neki od njih su čak tu priču i zapisali.


Posebno sam ponosna što su se na času likovne kulture, ponašali kao pravi dobri drugari, radeći u grupama i pomažući jedni drugima. Rad u toku časa i rezultat našeg zajedničkog rada možete pogledati ovde.


3.10.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Ova sedmica je posvećena našim malim-velikim ljudima, a moto ovogodišnje Dečje nedelje je "Neću da brigam, hoću da se igram". U tom duhu, ove nedelje smo uveli srećne časove (ponedeljak, četvrtak i petak), a na građanskom vaspitanju ćemo se baviti istom temom. Filmić sa današnjeg Srećnog časa 1 možete pogledati ovde.

Deo časa fizičkog vaspitanja bio je posvećen promociji gimnastike, modernog baleta i baleta (ovde).

Vama,ali i deci poklanjam svoj novi tekst "Dečji svet je važan".28.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Molim vas da poštujete zadatke koje zadajem deci. Nema potrebe da rešavaju zadatke u knjigama ili sveskama koje im nisam zadala. 


Unapred hvala na razumevanju.

23.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Deca su danas pokazala zavidno znanje, kako iz matematike, tako i iz srpskog jezika. Listić sa rešenim i pregledanim zadacima iz matematike im je zalepljen u svesci, kao i probni diktat iz srpskog jezika. 


Lepo smo se proveli u bioskopu, kao i u šetnji. Moj savet za vas je da što više osamostaljujete decu i utičete na to da pažljivo sagledavaju svet oko sebe. Inače, pohvala za kulturno ponašanje dece. 


Sreda, 28.septembar, od 13 časova - DOPUNSKA NASTAVA IZ SRPSKOG JEZIKA - Uvežbavanje čitanja i pisanja naučenih slova. Očekujem da na ovaj čas dođu ona deca koja smatraju da im je potrebna dodatna pomoć kod čitanja i pisanja slova.


Četvrtak, 29.septembra, od 17.30 do 19 časova - INDIVIDUALNI RAZGOVORI SA RODITELJIMA


Želim vam lep i prijatan vikend.

22.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


     Čas srpskog jezika posvetili smo učenju čitanja i pisanja novog slova T. U toku časa smo uvežbavali i čitanje. Sugestija je da i kod kuće uvežbavaju čitanje naučenih slova na primerima tekstova iz Čitanke, ali možete koristiti i priloge koje sam vam već postavila na strani - Materijal za rad u 1.razredu - srpski jezik. Vrlo je važno da prva slova što bolje usvoje i nauče pravilnu tehniku čitanja (već sam vam o tome i ranije govorila). 

     Sažetu evaluaciju psihologa škole o našem radu na jučerašnjem času srpskog jezika možete pročitati ovde.

     Izmenila sam redosled nastavnih jedinica iz matematike, pa smo tako danas radili U,NA,VAN ( zbog sutrašnjeg odlaska u bioskop ). Sutra ćemo uvežbavati dosad naučeno i dovršavati zadatke u udžbeniku i Radnoj svesci.

Svet oko nas bio je posvećen jeseni. Slušali smo Vivaldijevu "Jesen" i razgovarali o promenama koje se tada dešavaju (vreme, ljudi, životinje).

     Likovna kultura bila je posvećena pravljenju kuća za zajednički grad. Fotografije sa ovog časa možete pogledati na stranici foto i video galerija.

21.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Današnji čas srpskog jezika posetila je psihološkinja škole, koja je bila zadovoljna radom i atmosferom na času. Deca su pokazala spremnost na saradnju, praćenje uputstava za rad i željom da pomognu drugom.

U petak idemo u bioskop i gledamo film "Hrabri vitez Trenk". Odlazimo nakon velikog odmora, a vraćamo se oko 12.30. Ukoliko se vremenske prilike promene, dogovorićemo se u hodu.


20.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Na osnovu odluke Saveta roditelja, dogovoreno je da se  prikupljaju sredstva za obezbeđenje u vrednosti od 700 dinara na nivou godine. Uplata je dobrovoljna,  ali je poželjna. Bilo bi dobro uplatiti iznos do kraja decembra.


U bioskopu, u Delta sitiju se od 22.septembra prikazuje alimirani dečiji film "Hrabri vitez Trenk". Ukoliko ste raspoloženi, možemo organizovano otići. Po mojim saznanjima je cena grupne karte oko 300 dinara. Razmislite, pa ćemo se sutra ujutru dogovoriti o detaljima.


Dobila sam pozivno pismo za koncert Beogradske filharmonije, pod nazivom "Zdravo, mi smo orkestar". Ovaj koncert predstavlja priliku za upoznavanje najmlađe publike sa instrumentima koji sačinjavaju simfonijski orkestar. Sa zanimljivostima o svakom instrumentu pojedinačno, decu će upoznati narator, dok će muzičke primere izvoditi orkestar Beogradske filharmonije. Dirigent na ovom koncertu je Aleksandar Kojić, a kao narator nastupa Vladislava Vaca Đorđević. Cena karte je 200 dinara. Prevoz moamo sami organizovati, pa ako budete imali neki predlog ( mogućnost organizacije) volela bih da čujem do kraja ove nastavne nedelje. Pošto je zainteresovanost za ove koncerte izuzetna, moramo što pre odgovoriti da li želimo da idemo, da bih rezervisala termin. Koncerti se održavaju od 20. do 28. oktobra, radnim danima od 10 ili 12 časova.
16.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Današnji dan ćemo pamtiti po prvoj zajedničkoj šetnji do Save. Pošto su se pristojno ponašali u toku šetnje i poštovali pravila ponašanja u saobraćaju, imali smo vremena i za igru pored reke. U svakom slučaju, iskoristili smo dan na najbolji mogući način. Filmić sa današnje avanture možete pogledati na početnoj strani ili ovde.


Želim vam prijatan vikend!

15.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


      Iz današnjih školskih aktivnosti bih izdvojila druženje sa autorkom udžbenika Svet oko nas, koji koristimo u radu, Sanjom Blagdanić. Deca su bila u prilici da čuju kako nastaje udžbenik, ko učestvuje u stvaranju udžbenika, kako nastaju ilustracije i sl. Postavljali su veoma zanimljiva pitanja i na kraju im je autorka napisala posvetu i potpisala. Filmić sa ovog časa možete pogledati ovde.

14.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


              Danas smo i zvanično imali svoju prvu proveru znanja iz matematike. Vežba je sadržala šest zadataka kojima smo proverili primenu znanja u oblasti odnosa i snalaženja u prostoru. Zadovoljna sam pokazanim znanjem. Sitne greške koje su pojedini učenici pravili, posledica su trenutne dekoncentrisanosti, a ne neznanja. Provere ćete sutra moći da pogledate (poslaću vam po deci), a vratićete mi ih u petak, da bi ih priložila u njihov portfolio.

Istakla bih da su me zaista prijatno iznenadili poznavanjem slova, a pojedini učenici i čitanjem. U svakom slučaju sa slovima počinjemo od ponedeljka, pa vas tim povodom molim da isečete deci listove sa slovima i poslažete ih u Slovarici ( koju su dobili uz Bukvar).

              Sutra će nam gost na času Sveta oko nas biti profesorka Sanja Blagdanić, jedna od autorki našeg udžbenika i Radne sveske za Svet oko nas. Razgovaraće sa decom o tome kako nastaje udžbenik, ilustracije koje prate lekcije, zajedno prelistavati knjige. Deca će moći da je pitaju sve što ih zanima u vezi nastanka udžbenika. 

13.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


      Zahvaljujući gospođi Mandarić, kao i svima vama, nabavili smo bravice za ormariće u učionici. Nadam se da će domar uspeti da ih promeni do kraja nastavne nedelje, tj. petka. Napravila sam priveske za ključeve, kao i natpise sa imenima dece radi jednostavnijeg snalaženja.

     Danas su dobili prvi broj "Školarke", kao i gratis izdanje. Molim vas da ih podsetite da "plavi" časopis ponesu u školu. 

     Na času matematike smo uvežbavali položaj predmeta u prostoru. Deca su pokazala visok stepen usvojenosti znanja, pa verujem da će sutrašnja vežba to samo potvrditi. Iz Sveta oko nas smo obnavljali dosad naučeno o školi i školskim prostorijama, kao i pravilima ponašanja u školi ( što uostalom obnavljamo svakodnevno ). Akcenat na času srpskog jezika bio je na davanju potpunih odgovora na zadata pitanja, kroz analizu priče po slikama. Volela bih da mi i vi u tome pomognete tako što ćete i sami od dece očekivati potpune odgovore i insistirati na njima. Na taj način, deca će proširivati svoj fond reči i učiti da se bolje izražavaju. Muzička kultura je bila u znaku razlikovanja zvuka i tona.

9.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


      Hvala vam na saradnji što se tiče kupovine bravica. Molim vas da mi po deci, u ponedeljak date konačan odgovor što se tiče pretplate na časopis "Školarka". 

      Danas smo imali jedan vredan, radan i zabavan dan. Iz matematike smo govorili o dužini - DUŽE, KRAĆE i vežbali na primerima. Srpski jezik smo povezali sa spontanim upoznavanjem okoline - školskog dvorišta, kao i igrom, a sve u duhu današnje teme "Moja igračka". Filmić možete pogledati na strani foto i video galerija, 9.9.2016.

8.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


       Povodom dogovora sa Roditeljskog sastanka da promenimo bravice na ormarićima za decu, jedn mama se javila da je pronašla bravice po ceni od 150 dinara. Sutra ujutru ćemo se dogovoriti da li želite da zajedno sakupite novac i kupimo bravice ili će svako za sebe kupiti i doneti u ponedeljak.


Na Roditeljskom sastanku sam vam ostala dužna obaveštenje o časopisu za decu "Školarka". Pretplata za polugodište je 1000 dinara, a deca časopis dobijaju jednom mesečno. Uz prvi broj doiće i gratis još jedan broj ovog časopisa. Plaćanje je moguće u dve rate ili u celosti (kako vam odgovara). Ukoliko želite, obavestićete me sutra ili najkasnije u ponedeljak. Ukoliko sva deca budu uzimala časopis, moći ćemo da ga koristimo u svakodnevnom radu na poboljšanju čitalačke sposobnosti. U svakom slučaju, nije obavezno.


    Deo današnjih aktivnosti možete pogledati na fotografijama i filmiću na strani foto i video galerija.POŠTOVANI RODITELJI,


          Hvala vam na dolasku na Roditeljski sastanak i saradljivosti koju ste pokazali. Za predstavnika odeljenja I/4 u Savetu roditelja, jednoglasno smo izabrali Dalibora Eskića. Dogovor o organizaciji i prikupljanju sredstava za higijenu je da roditelji prih desetoro dece, po prozivniku, donesu sutra ili preksutra po 1 wc papir, 1 ubrus i pola litra tečnog sapuna ( po mogućstvu za osetljivu kožu). To su roditelji dece sa prezimenima od B do K

          Molim vas, da mi se javi neko od roditelje ko bude u mogućnosti da preko njega nabavimo povoljnije bravice za ormariće. U suprotnom, možete ih nabaviti i pojedinačno i doneti  do ponedeljka.

Hvala vam na pokazanoj inicijativi da pratite svoju decu na ovom našem zajedničkom putu odrastanja.Učiteljica Tanja Vrečko

6.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Današnji dan je bio specifičan po tome što smo prvi put izašli iz školskog dvorišta i uvežbavali kretanje u koloni i ponašanje na ulici, kao i prelaženje ulice na obeleženom pešačkom prelazu. Ovu misiju smo nastavili i kroz korelaciju sa muzičkom kulturom. Učili smo da pevamo pesmicu "Prvak". Na matematici smo govorili o relaciji VEĆE - MANJE, što je za njih bilo jednostavno jer su se sa tim sretali i u pripremnom periodu. Čas srpskog jezika posvetili smo razgovoru o UČIONICI, kao i grafomotoričkim vežbama koje su pratile ovu lekciju. 


           Od 17 časova ćemo održati, u prvom delu opšti roditeljski sastanak - upoznavanje sa izbornim predmetima, a nastavićemo ga u našoj učionici. Orijentacioni dnevni red:


1. Plan i progran predviđen za učenike prvog razreda

2. Opisno ocenjivanje.

3. Kalendar vaspitno-obrazovnog rada za školsku 2016/2017.

4. Izbor člana za Savet roditelja

5. Izborni predmeti - podela i popunjavanje liste

6. Planirane posete, izlet i nastava u prirodi

7. Osiguranje i obezbeđenje dece

8. Dogovor oko termina za "otvorena vrata", tj. individualni razgovori sa roditeljima

9. Kratak vodič kroz sajt radi lakšeg snalaženja

10. Obaveštenje o sportskoj sekciji

11. Međusobni odnosi i komunikacija dece, ali i roditelja

12. Razno ( raspored časova, fascikle za Portfolio deteta, higijena-wc papir, ubrus, tečni sapun; fotokopir papir i sl. )


Nakon Roditeljskog sastanka, ako neko želi da razgovaramo individualno, imaće priliku.


Ako je komunikacija između roditelja i učitelja dvosmerna i za cilj ima srećno dete koje želi da uči i ume da primeni svoja znanja, onda nema mogućnosti za neuspeh! 


2.9.2016.

POŠTOVANI RODITELJI,


Pošto sam od vas dobila saglasnost za fotografisanje i snimanje dece u svrhu boljeg uvida u pojedine segmente našeg rada, sa zadovoljstvom vam predstvljam delić naših prvih zajedničkih trenutaka, na stranici foto i video galerija.

Zamolila bih vas da mi, ako želite, pošaljete neke od fotografija koje ste napravili u toku Svečanog prijema prvaka na moj meil [email protected]

2.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Na strani "Nastavne jedinice-predmeti" možete pronaći trenutno važeći raspored časova. Nakon Roditeljskog sastanka, kada ćete odlučiti da će dete posećivati časove građanskog vaspitanja ili verske nastave, raspored ćemo malo korigovati. U svakom slučaju, bićete na vreme obavešteni.

Ispod rasporeda časova, možete se informisati o tome šta od udžbenika i pribora dete treba da donosi u školu svakoga dana, da ne bi nosilo nepotrebne stvari. Svakodnevno ću ih o tome obaveštavati, ali ćete informacije moći da nađete i na sajtu, radi vaše lične organizacije.

O detaljima ćemo se dogovoriti u utorak, na Roditeljskom sastanku.


Napomena u vezi sa priborom za likovnu kulturu: Za početak je dovoljno da deca imaju drvene bojice i flomastere, blok br.3, makaze i lepak (makaze i lepak neka svakodnevno nose u pernici). O ostalom materijalu ćemo se dogovarati unapred, tako da ćete imati vremena da sve nabavite na vreme.


1.9.2016.


POŠTOVANI RODITELJI,


Želela bih da podelim sa vama prve utiske o našoj dečici. Zaista mi je drago da su deca pokazala vaspitanje i umeće komunikacije sa drugom decom. Bili su pažljivi, ali i dovoljno otvoreni da slobodno sa mnom podele utiske o svečanom prijemu i proslavi istog. Obišli smo prostorije škole i školsko dvorište, što su zapamtili. Nakon toga smo se igrali lopticama i markerima i pokazali su svoje motoričke sposobnosti. POŠTOVANI RODITELJI BUDUĆIH PRVAKA,


U sredu, 31.8.2016.godine u 17 časova, organizovaćemo svečani prijem prvaka. Pozivam vas da zajedno, ulepšamo ovaj svečani dan našoj deci. Verujem da smo svi uzbuđeni zbog predstojećih školskih dana. 


Želim da znate, da su i meni, kao i vama, naša buduća  saradnja i međusobno korektan i otvoren odnos, od velikog značaja. Ko trenutno može bolje da poznaje te divne, pametne glavice od roditelja. Volela bih da mi pomognete da što bolje i brže upoznam svako dete pojedinačno i  od tih zvezdica stvorimo naše sazvežđe I/4.


Unapred vam se zahvaljujem na podršci i razumevanju! Učiteljica Tanja Vrečko