IZ DANA U DAN

17. 10. 2017. PUTOVANJE MIŠA MIJE


Danas smo uživali slušajući koncert Beogradske filharmonije pod nazivom "Putovanje miša Mije" (prema stihovima Laze Lazića). Ovaj divan orkestar nas je muzikom poveo na proputovanje po Evropi. Pratili smo tako Mijine dogodovštine kroz Španiju, Italiju, Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Srbiju.  Uživali u poznatim kompozicijama koje su komponovali velikani klasične muzike. Zaista pravo uživanje za nas.


16.10.2017. SVI NA VAGU


Naši drugari Tadija i Đorđe dali su svoj doprinos povodom Dana zdrave hrane. Učestvovali su u akciji "Svi na vagu". Sa drugarima iz kluba, na najbolji način su promovisali sport i zdrav život. Ponosni smo na njih!

16.10.2017. PRIČE IZ ZOOGRADA


- Čas srpskog jezika posetile su naše mame. Verujemo da su uživale u našem znanju i zaključcima povodom čitanja dramskog teksta "Dva pisma".


- Družiti se sa piscima i pesnicima uvek je zabavno. Danas smo imali čast da ugostimo pisca za decu, Vladana Zeca. Na veoma zanimljiv i šaljiv način predstavio nam je svoju zbirku priča "Priče iz Zoograda". Uz pesmu i glumu, koristeći lutkice kako bi zanimljivije dočarao svoje likove, pisac nas je uveo u neobičan svet životinja. 

12.10.2017. PLANETA ZEMLJA - KONTINENTI I OKEANI (sekcija "Sa decom oko sveta")


Danas smo krenuli sa novom temom na sekciji "Sa decom oko sveta". Zanimljiv razgovor o kontinentima i okeanima započet je pričom o Pangei. Uočavali smo kako su kontinenti nekada bili celina. Podsetili smo se kako povezujemo pazle u celinu i shvatali kako su se kontinenti odvajali. Razgovarali smo o tome na šta nas asociraju oblici kontinenata. Igrali smo igru "Prepoznaj o čemu govorim" i zaključivali o kom kontinentu ili okeanu je reč. U završnom delu časa smo gledali crtane filmiće o kontinentima.

12.10.2017. ZDRAVA HRANA - ZDRAV ŽIVOT - NAŠA KUHINJICA (likovna kultura)


Časove likovne kulture posvetili smo zdravoj hrani kao uvod u obeležavanje Dana zdrave hrane.

7.10.2017. NAGRADNA POZORIŠNA PREDSTAVA "ŠTRUMFOVI I MAJKA PRIRODA"

Zbog odlične saradnje sa internet časopisom za razvoj dečjeg stvaralaštva "Tabla" i ovog vikenda smo dobili nagradne ulaznice za predstavu "Štrumfovi i majka priroda". Još jedna grupa naših drugara je uživala u odličnoj predstavi. 
Ukratko o predstavi:
Štrumfoselo ovih dana ispunjava bezbrižna atmosfera dok su u toku pripreme za veliki prolećni bal. Međutim, strašni Gargamel otima Majku prirodu i začarava Štrumfetu! Uz pomoć Štrumfete, Gargamel želi da se domogne knjige za upravljanje vremenom, a poto i da zavlada Štrumfselom. Da li će štrumfovi uz pomoć dece i Štrumfete uspeti da oslobode Majku prirodu i da li će smekšati Gargamelovo srce?

DEČJA NEDELJA (2.-8.10.2017.) 

- GRADIMO MOSTOVE MEĐU GENERACIJAMA ZA RADOST SVAKOG DETETA -


TRKA ZA SREĆNIJE DETINJSTVO (7.10.2017.)


Ponosni što smo dali svoj doprinos i učestvovali u humanitarnoj akciji Crvenog krsta "Trka za srećnije detinjstvo". Naš Aleksa je postigao zapažen uspeh. Ponosni!

NE LJUTI SE ČOVEČE (6.10.2017.)


Završna aktivnost našeg odeljenja u okviru Dečje nedelje bila je turnir "Ne ljuti se čoveče". Kao i u toku ostalih aktivnosti ove nedelje i danas smo ugostili mame, tate, tetke, ali i vaspitačicu iz vrtića. Uživali smo u zajedničkom druženju, vežbanju i igri. Hvala svima koji su pomogli da izgradimo mostove među generacijama i radujemo se zajedno!

PLANETE SUNČEVOG SISTEMA - INTEGRATIVNI DAN (5.10.2017.)


Današnji dan smo osmislili i realizovali kroz integrativnu nastavu. Tema je bila "Planete Sunčevog sistema".


ODUZIMANJE JEDNOCIFRENOG OD DVOCIFRENOG BROJA SA PRELAZOM - MATEMATIKA

UPITNE REČENICE I PISANJE REČCE LI U UPITNIM REČENICAMA - SRPSKI JEZIK

SILUETE, UKRASI SILUETU OMILJENE PLANETE - LIKOVNA KULTURA


Ovi časovi su realizovani i kao deo aktivnosti vezanih za temu Dečje nedelje. Časovima su prisustvovali roditelji učenika i pomagali nam u stvaranju umetničkih dela.

PLANETE SUNČEVOG SISTEMA KAO INSPIRACIJA (sekcija "Sa decom oko sveta")

NAUČILI SMO O ŽIVOJ PRIRODI (kviz) - svet oko nas (4.10.2017.)


Sve što smo naučili o živoj prirodi,danas smo pokazali kroz odgovaranje na kviz pitanja. Podelili smo se u četiri grupe, a i gošće (mama, sestre i drugarica) su nam se pridružile. Grupe su same sebi dale imena. Zajednički, dogovarajući se, odgovarali smo na pitanja. Vreme za odgovor na svako pitanje ograničili smo zvukom našeg odeljenjskog zvonceta. 

U SOBI KNJIGA (ČAS U BIBLIOTECI) - srpski jezik (4.10.2017.)


Ponovo smo se družili sa bibliotekarkom naše škole i uživali u divnom ambijentu. Ovoga puta smo se upoznali sa ČITALAČKOM ZNAČKOM i knjigama koje su planirane za predstavljanje u drugom razredu. Bibliotekarka nam je pročitala priču Desanke Maksimović  i analizirali je. Kroz ovu priču smo istakli koliko je važno biti dobar čovek i prijatelj. 

OD MALE LIGE DO ŠAMPIONA - fizičko vaspitanje (4.10.2017.)


I ove školske godine smo uključeni u projekat "Od male lige do šampiona". Sa profesorima fizičkog vaspitanja, košarkaškim trenerima, savladaćemo nova i ponavljati kroz igru naučena pravila košarke i  spremati se za turnir.

IGRE IZ DETINJSTVA MOJIH PRIJATELJA SVIH GENERACIJA-srpski jezik (3.10.2017.)


Odlično realizovan čas srpskog jezika čija je tema bila igre iz detinjstva. Predstavljali smo različite igre koje su se igrale nekada, a neke od njih i sada. Igrali smo igru "Kolariću, paniću", kao i druge za koje smo saznali ovog časa. Gost nam je bila Suzana Nerić, Larina mama. Poslužila nas je i bombonama njene mladosti ( kiki, 505 sa crtom).Govorila je o Novom Beogradu njenog detinjstva, igrama koje je sa drugarima igrala kada je bila mala. Naučila nas je dve nove igre koje smo rado igrali. Uživali smo! 


ČOVEK DEO PRIRODE - svet oko nas (2.10.2017.)


U gostima nam je bio gospodin Vukelja, Đoletov deka. Družeći se sa njim, saznali smo kako se pravi kompost, na koji način se sade različite vrste biljaka, zašto je važno izbegavati prskanje biljaka. I mi smo njemu pokazali šta smo sve naučili o biljkama. Doneo nam je na poklon neprskane jabuke koje je sam uzgajao. Zaista smo uživali sladeći se. I mamama smo na poklon odneli, za nas novu i nepoznatu vrstu krompira. Naučili smo i da se ona može jesti sirova, kuvana i pečena. Zaista je bilo lepo na ovaj način graditi mostove među generacijama.

29.9.2017.  PRIREDBA POVODOM DANA EVROPSKIH JEZIKA


Učestvovali smo u priredbi povodom Dana evropskih jezika. 

28.9.2017. VASIONA I PLANETE KAO INSPIRACIJA ZA IGRANJE LEGO KOCKAMA 

(sekcija Sa decom oko sveta)


Sekcija nam je poslužila da znanja o vasioni, planetama i drugim nebeskim telima iskoristimo kao inspiraciju i uz pomoć Lego kockica pokušamo da ih predstavimo. Uživali smo u kreativnom radu.

28.9.2017. POZORIŠTE SENKI (likovna kultura i srpski jezik)


Časove likovne kulture smo posvetili senkama i naučili kako da ih pravimo i igramo se njima. Svaka grupa je osmislila svoju priču i na osnovu nje pravila lutke. Svaki deo ovih časova je bio beskrajno zabavan i pokazao da dečja mašta nema granice.

27.9.2017. PASULJIJADA (svet oko nas)


Svoje znanje o biljkama i uslovima koji su potrebni za njihov razvoj iskoristili smo i posadili svoje biljke (pasulj, kukuruz, pšenicu). U toku tri nedelje ove biljke su prošle različite faze rasta. Neke su brže rasle i napredovale, a nekima uslovi za rast nisu potpuno odgovarali. Na času smo svaku posmatrali, uočavali koren i ostale delove biljke. 

25.9.2017. TANGRAM (od igračke do računara)


Drevna kineska igra Tangram bila je inspiracija za rad na času od igračke do računara. Logičko povezivanje sedam delova u jednu smisaonu celinu bilo je ključno za stvaranje različitih oblika. Pravili smo psa, lisicu, sveću, brod, labuda, zeca...

24.9.2017. NAGRADNA POZORIŠNA PREDSTAVA "ČETIRI GODIŠNJA DOBA"(balet) 


       I ove školske godine nastavili smo odličnu saradnju sa internet časopisom za razvoj dečjeg stvaralaštva "Tabla", a oni su nas nagradili besplatnim ulaznicama za pozorišnu predstavu "Četiri godišnja doba". Prva grupa učenika je imala prilike da uživa u predstavi i družeći se sa drugarima. Sa ovom praksom nastavljamo i ubuduće.

       Ukratko o predstavi (baletu):

"Jedno od najpoznatijih dela Antonija Vivaldija, ovoga puta u baletskoj postavci, prilagođeno za mališane! Profesionalni igrači Ana Lipij i Miroslav Petrović kroz prizmu četiri godišnja doba, na simboličan način, opisuju životni ciklus muškarca i žene od rođenja pa do doba bake i deke: proleće-rođenje, leto-mladost(zaljubljenost), jesen-zrelo doba (roditeljstvo), zima-starost (baka i deka sa unucima).

Predstava beleži nastupe na mnogim festivalima širom zemlje." (zapis sa sajta pozorišta "Akademija 28")


22.9.2017. POVEZALI FIZIČKO VASPITANJE I MATEMATU  U UVODNOM DELU ČASA (matematika)


Čas matematike smo započeli takmičenjem i igrom "Iks - oks", a zatim smo se zabavljali ubacivanjem lopte u koš sa tačnim rezultatom ( ove igre su kompjuterske ). Rešavali smo primere, pomagali jedni drugima, takmičili se i obnovili sabiranje i oduzimanje.

22.9.2017. TEHNIKE UČENJA ( čas odeljenjskog starešine)


Ovaj čas smo posvetili podsećanju na važnost dobro osmišljene organizacije vremena. Razgovarali smo o predmetima koje najviše volimo, razlozima za to. Isticali smo različite načine učenja koje koristimo u svakodnevnom usvajanju gradiva. Istakli smo kao zabavno i podsticajno za učenje sledeće: računarske igrice iz matematike, dodatni zadaci, korišćenje lego kockica pri radu, ogledi, audio zapisi tekstova koje obrađujemo, kao i podsticajni tekstovi o nama koje koristimo pri obradi pravopisnih i gramatičkih sadržaja. Istakli smo, takođe, značaj mreža pojmova i mapa uma koje koristimo za brže i lakše usvajanje pojmova. Završna aktivnost nam je bio rad u paru kada smo pravili mapu uma o biljkama. Ovakav način rada je pokazao da motivacija i odgovarajuća tehnika učenja imaju značajnu ulogu u kvalitetnijem usvajanju gradiva.

21.9.2017. PLANETE SUNČEVOG SISTEMA (povezivanje nastavnog gradiva - sekcija - likovna kultura)


Usvajajući nova znanja o vasioni, planetama Sunčevog sistema koristeći prezentaciju, video zapise, ali i naše predznanje, potrudili smo se da ih povežemo i sa likovnom kulturom. Temu Kretanje oblika u prostoru videli smo kroz kretanje planeta oko Sunca. U grupnom kreativnom radu potrudili smo se da napravimo makete planeta koje će u narednom periodu biti predstavljene i drugarima drugih odeljenja.

20.9.2017. IGRE SPRETNOSTI KROZ UPOZNAVANJE SA KOŠARKOM (fizičko vaspitanje) 


Času fizičkog vaspitanja prisustvovao je i učestvovao u radu trener KK"Šampion". Tom prilikom nam je predstavio igre spretnosti kroz upoznavanje sa košarkom.

14.9.2017.   SVEMIRCI I RAKETE (čas likovne kulture u korelaciji sa sekcijom "Sa decom oko sveta")


Razgovor o vasioni i planetama Sunčevog sistema, iskoristili smo kao inspiraciju za čas likovne kulture. Koristeći različite materijale, povezujući ih u celinu i dajući im različitu namenu, pravili smo svoje rakete i svemirce. 

13.9.2017.  REPORTERI  (čas građanskog vaspitanja)


Kroz igru reportera, upoznavali smo jedni druge. Trudili smo se da budemo pravi novinari i gosti emisije. Zabavili smo se, slušali jedni druge i izneli svoje viđenje sebe i drugih.


7.9.2017. II/4 vam preporučuje da pročitate (srpski jezik)


Danas je za nas bio jako poseban dan. Predstavljali smo pročitane knjige iz korišćenje plakate koje smo napravili. Zadatak je bio da na svoj, poseban i zanimljiv način predstavimo knjige i tako zainteresujemo drugare da ih pročitaju. Bilo je zanimljivo i gledati radove ostle dece, upoznati se sa novim knjigama koje želimo da pročitamo.

Izložba radova - plakata postavljena je u holu škole i ispred naše učionice.

Časovi likovne kulture boli su posvećeni različitim oblicima kretanja. Koristeći papire u boji i makaze, pravili smo žabice, avione, leptire i brodiće, a pre svega se igrali i uživali u kreativnom radu.

4.9.2017. Klikerima smo zamenili televiziju i kompjutere (fizičko vaspitanje)


Prvi čas fizičkog vaspitanja smo realizovali u školskom dvorištu. Obnavljali smo kretne aktivnosti kroz igru i takmičenje dve ekipe. Nastavak časa bio je posvećen igri klikerima. Učili smo kako se klikeri koriste u igri i uvežbavali tehniku. 

30.8.2017. Gostovanje u jutarnjem programu na televiziji N1


Povodom početka predstojeće školske godine i manifestacije "Početak škole" koju je organizovao portal "Najbolja mama na svetu", gostovala sam u jutarnjem programu Novi dan na televiziji N1. Pored urednice portala Jovanke Lazarević koja je predstavila ovu sjajnu manifestaciju i naglasila učešće Najboljih edukatora Srbije, imala sam čast da budem predstavnik ovih sjajnih prosvetnih radnika, nagrađenih izuzetnom nagradom. Zahvaljujem se i udruženju "Živojin Mišić" koje je omogućilo da  nagrađene kolege budu vidljive javnosti.


26.8.2017. Radionica "Brojevi od 1 do 10"


U okviru zabavno-edukativnog programa "Školski dani", održala sam interaktivnu matematičku radionicu "Brojevi od 1 do 10". Deca su imala prilike da se upoznaju sa matematikom na neki drugačiji način, kroz fizičke i likovne aktivnosti. Igrom "Skupovi" deca su imala priliku da kroz različite vrste kretanja prave skupove dece, dopunjuju započete i kreću se na zadati broj koraka (simulirajući kretanje različitih životinja.

Nastavak radionice bio je posvećen bojenju odgovarajućih polja i predstavljanju brojeva u vidu zbira različitih sabiraka, kao i docrtavanju odgovarajućeg broja latica na cvetu da bi svaki cvet imao zadati broj latica.

Završna likovna aktivnost pod nazivom "Oživimo brojeve" dala je mogućnost da se deca i kreativno iskažu. Pokazali su zainteresovanost i uz korišćenje različitih materijala, predstavili brojeve na zanimljiviji način.