IZ DANA U DAN


22.2.2018. PUT NA MESEC (likovna kultura)

21.2.2018. NAŠ DAN U PAPUČAMADanašnji dan se nije po mnogo čemu razlikovao od ostalih dana. Vredno radili, mislili, proučavali, primenjivali znanje, bili naučnici, igrali se i što je najvažnije družili se i zajedno stvarali lepši svet za svakog od nas. ali, jedna sitnica je bila drugačija. Od danas smo uveli novu tradiciju, DAN U PAPUČAMA. Svi znamo da je škola naša druga kuća, a drugari iz odeljenja, naša druga porodica! Papuče su simbol opuštenosti i uživanja, pa smo svakodnevnim lepim trenucima dodali i njih. 

Još puno toga smo danas naučili i podelili svoja iskustva.

PUT  STRUJE (svet oko nas)


Današnja eksperimentalna avantura bila je posvećena električnoj struju, putu od izvora struje do potrošača, strujnom kolu i materijalima koji su provodnici i izolatori električne struje. Naučili smo da su hidroelektrane, termoelektrane, ali i baterije, izvori struje, električni kablovi - provodioci struje, a razni aparati koji rade na struju - potrošači.

Na osnovu dosadašnjeg znanja i iskustva, došli smo do zaključka zašto su žice obložene gumom i dr.

Bili smo i naučnici. Izvodili smo eksperimente kojima smo došli do zaključaka koji materijali predstavljaju provodnike, a koji izolatore električne struje.

21.2.2018. DECA SU NAROD POSEBAN (građansko vaspitanje)


Na osnovu već stečenog znanja o pravima i obavezama deteta, podsetili smo se značaja poštovanja prava, kako svojih, tako i prava drugih. Čitali smo pesme Ljubivoja Ršumovića, koje na zanimljiv način ilustruju prava dece i u parovima pravili plakate. Odlična saradnja, timski rad i poštovanje mišljenja našeg para, ali i ostalih drugara, divni stihovi iz naše radionice, dobra su osnova i pokazatelj da rastemo u DOBRE LJUDE!

20.2.2018. MNOŽENJE I SEDAM PRUTOVA (matematika)

Čas matematike smo započeli otkrivanjem skrivene slike. Da si je otkrili, morali smo da pokažemo da znamo da množimo. Znanjem dođosmo i do ilustracije narodne priče "Sedam prutova" i podsetismo se važnosti timskog rada. Tako smo ovog časa svečano završili obradu množenja brojeva prve desetice. 

20.2.2018. NAELEKTRISANJE (svet oko nas)

19.2.2018. UČIMO DA IGRAMO RUKOMET (fizičko vaspitanje)

13.2.2018. KOMBINOVANJE MATERIJALA (svet oko nas)

12.2.2018. SLOBODORUČNO CRTANJE, CRTANJE I BOJENJE LINIJA I OBLIKA (od igračke do računara)

25.1.2018. INSPIRISANI HRAMOM SVETOG SAVE

23.1.2018. JA SAM SE ZALJUBIŠKA


Posetili smo pozorište "Pan teatar" i gledali predstavu "Ja sam se zaljubiška".  Junaci ove predstave su Mira, Miša i Mica. Želeli su da im pomognemo da reše svoje probleme. Oni se trude da poprave ocene, da urade domaće zadatke, ali imaju i mnogo “slađe” brige.


22.1.2018. NAGRADNI LITERARNI KONKURS "SMEŠNA PRIČA", DKCB - DODELA NAGRADA


DKCB je po treći put dodelio nagrade najuspešnijim radovima na temu "Smešne priče", u čast Branka Ćopića. Predsednik žirija, književnik Slobodan Stanišić je čestitao dobitnicima nagrada i dodelio im diplome i knjige.Muzičke numere su otpevali polaznici Studija DKCB "Nađi svoju zvezdu". Naše drugarice su zaslužile mesto među posebno istaknutim mladim pesnicima. Lara Nerić je osvojila 1. nagradu, a rad Une Mišić je pohvaljen.

22.1.2017. NEOBIČNE PTICE U PAINT-u (Od igračke do računara)

19.1.2017. POHVALJUJEM TE (Čas odeljenjskog starešine)


U toku ovog časa, imali smo zadatak da se podsetimo i pohvalimo sve dobre reakcije drugara. Isticali smo važnost međusobnih odnosa, kao i to da je važno biti, ne samo dobar đak, već i dobar čovek!

Zadatak da nekome napišemo pohvalnicu je bio težak jer je bilo potrebno izdvojiti i nagraditi nekog ko je zaista svojim ponašanjem prema drugima zaslužio. Na kraju smo se složili da nam je potrebno još puno pohvalnica, pa smo ih i sami pravili.

18.1.2018. NEOBIČNE PTICE - FOTOGRAFIJA KAO INSPIRACIJA (likovna kultura)

18.1.2018. VITEZI  MEĐU  NAMA


Članovi SVIBOR-a su danas gostovali u našoj školi. Predstavili su nam drevne viteške igre i veštine. Nakon predstavljanja igara koje su se nekada igrale i sami smo pokušali i zabavljali se. Pokazali su nam kako su vitezovi oblačili za borbu i koristili mač i štit.

Ovim događajem započeli smo aktivnosti u okviru školskog projekta "Svetom Savi u čast".

18.1.2018. SLIKARKA ZIMA KAO INSPIRACIJA  (srpski jezik)

29.12.2018. NOVOGODIŠNJE RADOSTI U NAŠEM II/4

28.12.2017. KAKO JE TO BITI MODNI KREATOR


Danas nam je u gostima bio Larin tata, Predrag Nerić. On je predstavio svoje zanimanje - modni kreator. Pričao nam je o modi kroz vreme, zašto su neke boje nekada imale poseban značaj i ko je smeo da ih nosi. Videli smo neke od njegovih radova koje je predstavljao na svojim modnim revijama. Objasnio nam je kako i iz čega crpi inspiraciju, koje materijale koristi u radu. Doneo nam je različite materijale koje smo mogli da upoređujemo i koristimo ih kada smo i sami pokušali da budemo modni kreatiri. Naučio nas je kako nastaju skice za modele i ko mu pomaže da njegova zamisao postane odeća koju ćemo moći da nosimo. Onda smo i sami pokazali koliko smo kreativni!

Hvala na ovom zanimljivom i zabavnom predstavljanju!

28.12.2017. SEVERNA AMERIKA KAO INSPIRACIJA (sekcija "Sa decom oko sveta")

27.12.2017. UZ IGRU DO SEVERNE AMERIKE


Danas smo imali prilike da se družimo sa sjajnim plesačima i instruktorima pesne škole "Cha Cha Moon", Teodorom i Lukom i nastavimo naš put po Severnoj Americi. Upoznali smo se sa plesnim koracima koji potiču iz tih krajeva i zabavljali se uz muziku i pokret.

Hvala svim instruktorima ove plesne škole za ovaj nezaboravni čas, a posebno Teodori i Luki, koji su imali sluha za naše želje i pomogli nam da bar na tren, stignemo do ovih dalekih krajeva.

26.12.2017. ŠKOLSKI SAJAM NAUKE 


U organizaciji nastavnica hemije i biologije i učenika sedmog i osmog razreda naše škole, imali smo priliku da posetimo Školsku sajam nauke. Upoznali smo se, na zanimljiv način, sa raznim hemijskim procesima i reakcijama, kroz zabavne eksperimente.

26.12.2017. ZANIMANJA NAŠIH RODITELJA


Koristeći plakate, predstavljali smo zanimanja naših roditelja. Isticali smo po čemu su ova zanimanja posebna, važna. Predstavljali smo i alat koji koriste u radu.

25.12.2017. MI KAO KOREOGRAFI (fizičko vaspitanje)


Na času fizičkog vaspitanja, učili smo dečji poskok i koristili ga kako bi u grupama pripremali kraću ritmičku vežbu. Radeći u grupama i ujedinjujući i deje, pripremili smo koreografije. Koristili smo i savete koje nam je Larin tata dao kada nam je govorio, ali i pokazao šta i kako radi koreograf.

25.12.2017. SEVERNA AMERIKA KAO INSPIRACIJA (Od igračke do računara)


Znanja o Severnoj Americi koja smo stekli na časovima sekcije "Sa decom oko sveta", povezali smo sa naučenim o korišćenju on line bojanki. Ovoga puta, bojanke su inspirisane slikama karakterističnim za Severnu Ameriku. Radili smo u parovima ili grupama od tri učenika. Mogli smo da koristimo veliku paletu boja i prilagodimo je našim kreacijama.

23.12.2017. SNIMANJE NOVOGODIŠNJEG PROGRAMA RTS


Imali smo privilegiju da prisustvujemo snimanju novogodišnjeg programa u studiju RTS. Upoznali smo se sa poslovima koje obavljaju reditelj, scenograf, snimatelj, šminker i sl. Obišli smo šminkernicu.Videli smo koliko je vremena potrebno da bi se snimile numere koje gledamo na televiziji. Uživali smo i puno se zahvaljujemo Larinim roditeljima, Katarini i Milanu Gromiliću, koji su nam organizovali ovu posetu.

22.12.2017. NAŠLI SMO NAČIN, A NE IZGOVOR

20.12.2017. ŠTA ZNAČI BITI KOREOGRAF 


O tome šta znači biti koreograf i šta on radi, upoznao nas je Larin tata, Milan Gromilić. Kroz priču, film i pokret, objasnio nam je čime se koreografi bave, gde nalaze inspiraciju, kako nastaju koreografije.  Priča, pokret, muzika i gluma zajedno, čine neraskidivu celinu. Shvatili smo koliko je zapravo zahtevno samo pokretom, bez reči, predstaviti neku situaciju ili osećanja. 

Učestvovali smo u procesu stvaranja jedne koreografije, pratili svoj osećaj i srce i beskrajno se zabavljali.

18.12.2017. NAŠA AVANTURA U ČAROBNOM GRADU

17.12.2017. NOVOGODIŠNJI GALA KONCERT DEČJE FILHARMONIJE 

15.12.2017. KAKO DA REŠIM SUKOB (ČOS)


Uvek popularna tema, kojom je važno baviti se u kolektivu! Ovaj čas smo realizovali na sledeći način.

- Razgovor o pojmu SUKOB - šta je, kako nastaje, kako reagujemo.


- Obaranje ruke - Da li je obavezno da je jedan pobednik, a drugi gubitnik?


- Dovršite strip i rešite sukob - rad u paru


- Predstavljanje rešenja sukoba


- Analiza naših osobina kroz analizu naših crteža.


14.12.2017. ZIMSKE SLIKE NA DRVETU


U susret pravim zimskim danima, a koristeći drvene oblice kao podlogu za slikanje, trudili smo se da predstavimo zimski ambijent. Uočavali smo svojstva drveta kao podloge i prema tome smo koristili tempere. Zabavno je bilo ovo neobično slikanje!

Ove zimske slike biće deo naše ponude za NOVOGODIŠNJI BAZAR! Preduzetništvo na delu!

11.12.2017.

JEDINICE MERE ZA DUŽINU DUŽI (matematika)


Upoznali smo se i sa jedinicama manjim od metra. Koristeci papirni metar, svako od nas je bio u prilici da vidi koliko je 1dm ili 1cm. Uočavali smo koliko decimetara i centimetara ima u metru. Procenjivali smo i merili dužinu sveske, visine stolice. Kod kuće ćemo procenjivati i meriti različite dužine i takmičiti se sa roditeljima.

PROGRAMI ZA ZABAVU, RAČUNANJE I UČENJE 

(od igračke do računara)


Današnji čas od igračke do računara nam je bio posebno zanimljiv jer nam je naš Đorđe Vukelja objašnjavao kako je napravio svoje igrice, koji program je koristio, pravila u igrama. Kroz igranje igrica podsetili smo se sabiranja i oduzimanja, ali i zabavljali jureći Packman-a. 

UVEŽBAVANJE TEHNIKE VUČENJA (fizičko vaspitanje)

8.12.2017. 


DA LI TI JE VAŽNO DA TE NEKO BODRI?


Današnji čas srpskog jezika posvetili smo pesmi Duška Radovića "Lepo je sve što je malo". Slušali smo pesmu, analizirali stihove, proširivali vokabular. Razgovarali smo i o tome da li nam je i zbog čega važno da nas neko bodri. Ovo su neki od odgovora:

Važno mi je zato što...

"... SE ONDA OSEĆAM HRABRIJE I SLOBODNIJE KADA NEŠTO POKUŠAVAM."

"... MI TO DAJE ENERGIJU DA JA TO MOGU."

"... ME TO HRABRI."

"...MI TO DAJE ENERGIJU DA BI NEŠTO NAUČIO."

"...ONDA VIŠE VERUJEM U SEBE."

"...BRŽE SHVATAM DA JA TO MOGU."

"... SE TADA NE PLAŠIM DA URADIM NEŠTO."

"... MI POTVRĐUJU DA JA TO MOGU."

"... ME OHRABRUJE DA NEŠTO URADIM."

"... NE TREBA DA SE PLAŠIM ONOGA ŠTO TREBA DA URADIM."

"... ME TAKO PODSTIČU DA JA TO MOGU."

"...TADA VIŠE VERUJEM U SEBE I BOLJE SE OSEĆAM."

"... TAKO DOBIJAM DOBRU ENERGIJU."

"... TAKO NE ODUSTAJEM."


8.12.2017.


O RAZLIČITOSTI I SUKOBIMA


Čas odeljenjskog starešine se nekako spontano nadovezao na priču, ali iz drugog ugla. Svako je dobio po četiri kartice koje označavaju po jedno osećanje (ljutnju, radost, tugu i strah). Na rečenice koje izgovara učiteljica, kao odgovor koje osećanje se tada javlja kod nas, podizali smo karticu odgovarajuće boje. Nakon toga smo obrazlagali svoj odgovor. Bilo je zaista zanimlivih razmišljanja.6.12.2017. MERENJE I MERNI BROJ POMOĆU ALGORITMA


Koristeći znanja stečena na časovima informatičke pismenosti, primenili smo algoritam na zadatke sa merenjem i određivanjem mernih brojeva. Kroz uvodni primer smo se podsetili na koji način funkcioniše i kako određujemo algoritamski niz. Naredne primere smo sami rešavali. Kao završni zadatak crtali smo figuru po izboru, a nakom toga, na osnovu nje, pisali algoritam. Informatika i matematika idu lako, kada znaš kako!

U rešavanju problema nam puno pomaže instrumental koji slušamo dok se bavimo matematikom.

.

4.12.2017.

DUŽ, POLUPRAVA, PRAVA I IZLOMLJENE LINIJE


Čas matematike smo realizovali kroz rad po grupama. Igrali smo igru "Pronađi svoju grupu" i  podelili smo se prema istim slikama (duž, poluprava, prava, izlomljene linije). Rešavali smo zadatke pripremljene za svaku grupu i međusobno proveravali rešenja. 

GDE STANUJU MALI LJUDI U RAČUNARU?


Čas je realizovan u saradnji sa Lenkinim tatom, Erceg Sašom. Zavirili smo u unutrašnjost računara i otkrili kako izgleda procesor, matična ploča, hard disk, memorija,... Uživancija! Onda smo sve njih pravili pomoću lego kockica.

1.12.2017. ODBROJAVANJE POČELO!!!


Potpuno neočekivano, dan nam je krenuo iznenađenjem koje nam je priredio TAJNI PRIJATELJ. Sa porukom i uputstvom, stigla nam je JELKA-KALENDAR! Pripremio je naš prijatelj zadatke i poklončiće za svakog i poručio: 


"Želim vam da lepo provedete ove poslednje dane 2017. godine, da se lepo družite i uživate jer vi znate da je BAŠ LEPO BITI DETE!!!"


BESKRAJNO HVALA!!!

30.11.2017.  MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI


U sklopu aktivnosti predviđenih planom i programom likovne kulture i sekcije "Sa decom oko sveta", posetili smo Muzej afričke umetnosti. Upoznavali smo zanimljivosti o afričkoj kulturi kroz zanimljive priče i predmete koje smo tamo videli. Bili smo i učesnici likovne radionice i pravili ĐIVARE - afričke maske. 

Ovo je zaista bio odličan način da zaokružimo našu priču o Africi. 

Već naredne nedelje letimo na novi kontinent!

29.11.2017. OBLIK TELA I JAČINA NJEGOVOG POKRETANJA (svet oko nas)


Kroz eksperimentalni pristup, upoređivali smo kretanje različitih predmeta i izvodili zaključke. Upoređivali smo brzine kretanja i zaključivali kako i koliko oblik tela, jačina pokretanja utiču na brzinu kretanja.

27.11.2017. MI KAO DABROVI (Od igračke do računara)


U okviru predmeta Od igračke do računara, bavili smo se rešavanjem složenijih logičkih zadataka koji traže i osnovno znanje iz kodiranja. Učestvovali smo i na takmičenju iz računarske i informatičke pismenosti "Dabar". 

Broj učenika u Srbiji koji je učestvovao na takmičenju: Junior 1 (1 i 2 razred osnovne škole): 2.979 takmičara. 

24.11.2017. DUNJE RANKE (muzička kultura i fizičko vaspitanje)


Narodnu pesmu "Dunje ranke" naučili smo da pevamo po sluhu, na času muzičke kulture, a na času fizičkog vaspitanja smo naučili i koreografiju. Trudili smo se da ritam i tekst pesme povežemo sa koracima. Bodrili smo jedni druge i uspeli da savladamo ovaj zadatak. Bilo je zanimljivo i na ovaj način povezivati znanje iz različitih predmeta. 

23.11.2017. AFRIČKI NAKIT IZ NAŠE RADIONICE 


Uz igru memorije, ušli smo u priču o afričkoj umetnosti, značaju i živopisnosti nakita. 

Vekovima su drugi narodi dolazili u Afriku, naseljavali je i uticali na njenu umetnost. 

Nakit je za afričke narode imao veliku vrednost i korišćen je u robnoj razmeni. Njegova vrednost leži u tome da je izrađivan, pre svega za rituale i ceremonije.

Naučili smo kako je i zašto pravljen, od čega i u koje svrhe. Uočavali smo karakteristike ogrlica, boje koje su korišćene za pravljenje. I sami smo okušali sreću i pokazali svoju kreativnost. 

Definitivno je Afrika bila inspirativna za nas!

16.11.2017. ŽELEZNICA OČIMA DETETA


Časove likovne kulture posvetili smo železnici koju smo posmatrali kroz dečju prizmu. Na svoj kreativni način predstavili smo različita viđenja vozova i njihovog mesta u životima dece. Ovim radovima smo se uključili u tradicionalni 34. likovni konkurs "Železnica očima deteta", koji organizuju "Železnice Srbije" i Železničkog muzeja u Beogradu.

15.11.2017. PUTOVANJE KROZ SVET NAUKE 


Mislimo da slika govori više od hiljadu reči. 

14.11.2017. KAKO ZNAMO DA JE VAZDUH OKO NAS - TRKA AUTIĆA


Novu lekciju iz SON "Kako znamo da je vazduh oko nas"  obradili smo koristeći mrežu pojmova, prethodno ponavljajući dosad naučeno o vazduhu. Drugi deo časa je bio posvećen eksperimentalnom radu, ali kroz igru i zabavu. Koristeći znanja o pokretanju vazduha, a koristeći sveske, balone i autiće, organizovali smo trke. U jednoj trci smo kao sredstvo za pokretanje vazduha koristili sveske i tako uticali na kretanje autića, a u drugoj snagu vazduha iz balona. Zabavili smo se, to je sigurno!

AKTIVNOSTI  UČENIKA II/4  U TOKU PRVOG TROMESEČJA

6.11.2017. SPORTSKA  NEDELJA


U okviru projekta škole "Sportska nedelja", organizovali smo sportske međuodeljenjske aktivnosti. Družili smo se sa drugarima iz II/5 i zabavljali se kroz savladavanje poligona spretnosti i igru "Pronađi svoj brod i spasi se".

6.11.2017. ČAS U RAČUNARSKOM KABINETU


Svoja teoretska znanja vezana za delove računara, njihovo pravilno uključivanje, korišćenje miša, pravljenje foldera. Kroz rad u paru, napravili smo prve foldere koje ćemo u narednim časovima koristiti za odlaganje završenih zadataka.4.11.2017. U SVETU PROČITANIH KNJIGAKao i prethodnog, tako smo i na početku ovog meseca predstavljali knjige koje smo pročitali u oktobru. Kroz slikovni prikaz knjiga, svako je i kroz priču upoznao drugare sa novom zanimljivom knjigom koju je pročitao. Zanimljive priče, kao i pitanja koja smo postavljali jedni drugima, podstakli su nas da nastavimo sa čitanjem novih.

3.11.2017. U SVETU ENCIKLOPEDIJA


Današnji čas srpskog jezika bio je posvećen enciklopedijama za decu i informacijama do kojih u njima možemo doći. Kroz rad u paru ili grupi, prelistavali smo enciklopedije, uočavali celine u njima, pronalazili odgovarajuće tekstove i zanimljivosti. Završili smo odgovaranjem na kviz pitanja i time se podsetili šta smo sve naučili slušajući izlaganja drugara. U radu smo koristili osam enciklopedija, a naučili smo zašto buve skaču, ko je prvi čovek u svemiru, koja ptica najbrže maše krilima, gde žive Indijanci, šta je zlatna groznica, ko je bila Madam Tiso, šta je "Skajlab" i dr. Ovom času prisustvovale su psiholog i bibliotekarka škole.

 

26.10.2017. NAŠI KONTINENTI - INTERAKTIVNA RADIONICA DECE I RODITELJA


U okviru saradnje sa roditeljima, organizovali smo ovu interaktivnu radionicu na času vannastavnih aktivnosti ( sekcija "Sa decom oko sveta"). Prva aktivnost je bila kviz. Tu su deca pokazala roditeljima koliko su naučili o kontinentima i okeanima. Nastavak je bio posvećen predstavljanju odabranih kontinenata kroz grupni rad roditelja i dece. Svi su uživali u zajedničkom radu i zabeležili u divnim sećanjima još jedan dan koji su zajedno proveli. Plakate napravljene na ovom času koristićemo i kod pojedinačne obrade kontinenata.


Delić atmosfere sa radionice26.10.2017. NAŠE RUKAVICE


Na vreme se spremamo za hladne dane. Koristeći kolaž tehniku predstavili smo svoje dizajnerske sposobnosti i pripremili naše rukavice  da sačekaju  pravo vreme.

 

19.10.2017. PISMO ZA NAŠEG MILANA


Danas smo učili kako se piše pismo. Da bi i praktično primenili ono o čemu smo govorili, rešili smo da napišemo pismo našem drugaru Milanu koji se pre godinu dana sa porodicom preselio u Švedsku. Pisali smo mu šta smo sve zabavno radili i gde smo bili. Poslali smo mu pozdrave i poručili mu da nas obavezno poseti kada dođe u Beograd. Poslali smo mu i video poruku. Milane, svi te puno pozdravljamo i volimo!!!

19.10.2017. OMILJENE ŽIVOTINJE


Časovi likovne kulture bili su posvećeni omiljenim životinjama. Koristeći tehniku kolaž, potrudili smo se da svaku od naših životinja što bolje predstavimo. U radu smo koristili novine, kolaž papir, krep papir i druge zanimljive materijale. Trudili smo se da budemo kreativni i ovi radovi su rezultat tog truda.

18. 10. 2017. OD MALE LIGE DO ŠAMPIONA (drugi deo)

17. 10. 2017. PUTOVANJE MIŠA MIJE


Danas smo uživali slušajući koncert Beogradske filharmonije pod nazivom "Putovanje miša Mije" (prema stihovima Laze Lazića). Ovaj divan orkestar nas je muzikom poveo na proputovanje po Evropi. Pratili smo tako Mijine dogodovštine kroz Španiju, Italiju, Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Srbiju.  Uživali u poznatim kompozicijama koje su komponovali velikani klasične muzike. Zaista pravo uživanje za nas.


16.10.2017. SVI NA VAGU


Naši drugari Tadija i Đorđe dali su svoj doprinos povodom Dana zdrave hrane. Učestvovali su u akciji "Svi na vagu". Sa drugarima iz kluba, na najbolji način su promovisali sport i zdrav život. Ponosni smo na njih!

16.10.2017. PRIČE IZ ZOOGRADA


- Čas srpskog jezika posetile su naše mame. Verujemo da su uživale u našem znanju i zaključcima povodom čitanja dramskog teksta "Dva pisma".


- Družiti se sa piscima i pesnicima uvek je zabavno. Danas smo imali čast da ugostimo pisca za decu, Vladana Zeca. Na veoma zanimljiv i šaljiv način predstavio nam je svoju zbirku priča "Priče iz Zoograda". Uz pesmu i glumu, koristeći lutkice kako bi zanimljivije dočarao svoje likove, pisac nas je uveo u neobičan svet životinja. 

12.10.2017. PLANETA ZEMLJA - KONTINENTI I OKEANI (sekcija "Sa decom oko sveta")


Danas smo krenuli sa novom temom na sekciji "Sa decom oko sveta". Zanimljiv razgovor o kontinentima i okeanima započet je pričom o Pangei. Uočavali smo kako su kontinenti nekada bili celina. Podsetili smo se kako povezujemo pazle u celinu i shvatali kako su se kontinenti odvajali. Razgovarali smo o tome na šta nas asociraju oblici kontinenata. Igrali smo igru "Prepoznaj o čemu govorim" i zaključivali o kom kontinentu ili okeanu je reč. U završnom delu časa smo gledali crtane filmiće o kontinentima.

12.10.2017. ZDRAVA HRANA - ZDRAV ŽIVOT - NAŠA KUHINJICA (likovna kultura)


Časove likovne kulture posvetili smo zdravoj hrani kao uvod u obeležavanje Dana zdrave hrane.

7.10.2017. NAGRADNA POZORIŠNA PREDSTAVA "ŠTRUMFOVI I MAJKA PRIRODA"

Zbog odlične saradnje sa internet časopisom za razvoj dečjeg stvaralaštva "Tabla" i ovog vikenda smo dobili nagradne ulaznice za predstavu "Štrumfovi i majka priroda". Još jedna grupa naših drugara je uživala u odličnoj predstavi. 
Ukratko o predstavi:
Štrumfoselo ovih dana ispunjava bezbrižna atmosfera dok su u toku pripreme za veliki prolećni bal. Međutim, strašni Gargamel otima Majku prirodu i začarava Štrumfetu! Uz pomoć Štrumfete, Gargamel želi da se domogne knjige za upravljanje vremenom, a poto i da zavlada Štrumfselom. Da li će štrumfovi uz pomoć dece i Štrumfete uspeti da oslobode Majku prirodu i da li će smekšati Gargamelovo srce?

DEČJA NEDELJA (2.-8.10.2017.) 

- GRADIMO MOSTOVE MEĐU GENERACIJAMA ZA RADOST SVAKOG DETETA -


TRKA ZA SREĆNIJE DETINJSTVO (7.10.2017.)


Ponosni što smo dali svoj doprinos i učestvovali u humanitarnoj akciji Crvenog krsta "Trka za srećnije detinjstvo". Naš Aleksa je postigao zapažen uspeh. Ponosni!

NE LJUTI SE ČOVEČE (6.10.2017.)


Završna aktivnost našeg odeljenja u okviru Dečje nedelje bila je turnir "Ne ljuti se čoveče". Kao i u toku ostalih aktivnosti ove nedelje i danas smo ugostili mame, tate, tetke, ali i vaspitačicu iz vrtića. Uživali smo u zajedničkom druženju, vežbanju i igri. Hvala svima koji su pomogli da izgradimo mostove među generacijama i radujemo se zajedno!

PLANETE SUNČEVOG SISTEMA - INTEGRATIVNI DAN (5.10.2017.)


Današnji dan smo osmislili i realizovali kroz integrativnu nastavu. Tema je bila "Planete Sunčevog sistema".


ODUZIMANJE JEDNOCIFRENOG OD DVOCIFRENOG BROJA SA PRELAZOM - MATEMATIKA

UPITNE REČENICE I PISANJE REČCE LI U UPITNIM REČENICAMA - SRPSKI JEZIK

SILUETE, UKRASI SILUETU OMILJENE PLANETE - LIKOVNA KULTURA


Ovi časovi su realizovani i kao deo aktivnosti vezanih za temu Dečje nedelje. Časovima su prisustvovali roditelji učenika i pomagali nam u stvaranju umetničkih dela.

PLANETE SUNČEVOG SISTEMA KAO INSPIRACIJA (sekcija "Sa decom oko sveta")

NAUČILI SMO O ŽIVOJ PRIRODI (kviz) - svet oko nas (4.10.2017.)


Sve što smo naučili o živoj prirodi,danas smo pokazali kroz odgovaranje na kviz pitanja. Podelili smo se u četiri grupe, a i gošće (mama, sestre i drugarica) su nam se pridružile. Grupe su same sebi dale imena. Zajednički, dogovarajući se, odgovarali smo na pitanja. Vreme za odgovor na svako pitanje ograničili smo zvukom našeg odeljenjskog zvonceta. 

U SOBI KNJIGA (ČAS U BIBLIOTECI) - srpski jezik (4.10.2017.)


Ponovo smo se družili sa bibliotekarkom naše škole i uživali u divnom ambijentu. Ovoga puta smo se upoznali sa ČITALAČKOM ZNAČKOM i knjigama koje su planirane za predstavljanje u drugom razredu. Bibliotekarka nam je pročitala priču Desanke Maksimović  i analizirali je. Kroz ovu priču smo istakli koliko je važno biti dobar čovek i prijatelj. 

OD MALE LIGE DO ŠAMPIONA - fizičko vaspitanje (4.10.2017.)


I ove školske godine smo uključeni u projekat "Od male lige do šampiona". Sa profesorima fizičkog vaspitanja, košarkaškim trenerima, savladaćemo nova i ponavljati kroz igru naučena pravila košarke i  spremati se za turnir.

IGRE IZ DETINJSTVA MOJIH PRIJATELJA SVIH GENERACIJA-srpski jezik (3.10.2017.)


Odlično realizovan čas srpskog jezika čija je tema bila igre iz detinjstva. Predstavljali smo različite igre koje su se igrale nekada, a neke od njih i sada. Igrali smo igru "Kolariću, paniću", kao i druge za koje smo saznali ovog časa. Gost nam je bila Suzana Nerić, Larina mama. Poslužila nas je i bombonama njene mladosti ( kiki, 505 sa crtom).Govorila je o Novom Beogradu njenog detinjstva, igrama koje je sa drugarima igrala kada je bila mala. Naučila nas je dve nove igre koje smo rado igrali. Uživali smo! 


ČOVEK DEO PRIRODE - svet oko nas (2.10.2017.)


U gostima nam je bio gospodin Vukelja, Đoletov deka. Družeći se sa njim, saznali smo kako se pravi kompost, na koji način se sade različite vrste biljaka, zašto je važno izbegavati prskanje biljaka. I mi smo njemu pokazali šta smo sve naučili o biljkama. Doneo nam je na poklon neprskane jabuke koje je sam uzgajao. Zaista smo uživali sladeći se. I mamama smo na poklon odneli, za nas novu i nepoznatu vrstu krompira. Naučili smo i da se ona može jesti sirova, kuvana i pečena. Zaista je bilo lepo na ovaj način graditi mostove među generacijama.

29.9.2017.  PRIREDBA POVODOM DANA EVROPSKIH JEZIKA


Učestvovali smo u priredbi povodom Dana evropskih jezika. 

28.9.2017. VASIONA I PLANETE KAO INSPIRACIJA ZA IGRANJE LEGO KOCKAMA 

(sekcija Sa decom oko sveta)


Sekcija nam je poslužila da znanja o vasioni, planetama i drugim nebeskim telima iskoristimo kao inspiraciju i uz pomoć Lego kockica pokušamo da ih predstavimo. Uživali smo u kreativnom radu.

28.9.2017. POZORIŠTE SENKI (likovna kultura i srpski jezik)


Časove likovne kulture smo posvetili senkama i naučili kako da ih pravimo i igramo se njima. Svaka grupa je osmislila svoju priču i na osnovu nje pravila lutke. Svaki deo ovih časova je bio beskrajno zabavan i pokazao da dečja mašta nema granice.

27.9.2017. PASULJIJADA (svet oko nas)


Svoje znanje o biljkama i uslovima koji su potrebni za njihov razvoj iskoristili smo i posadili svoje biljke (pasulj, kukuruz, pšenicu). U toku tri nedelje ove biljke su prošle različite faze rasta. Neke su brže rasle i napredovale, a nekima uslovi za rast nisu potpuno odgovarali. Na času smo svaku posmatrali, uočavali koren i ostale delove biljke. 

25.9.2017. TANGRAM (od igračke do računara)


Drevna kineska igra Tangram bila je inspiracija za rad na času od igračke do računara. Logičko povezivanje sedam delova u jednu smisaonu celinu bilo je ključno za stvaranje različitih oblika. Pravili smo psa, lisicu, sveću, brod, labuda, zeca...

24.9.2017. NAGRADNA POZORIŠNA PREDSTAVA "ČETIRI GODIŠNJA DOBA"(balet) 


       I ove školske godine nastavili smo odličnu saradnju sa internet časopisom za razvoj dečjeg stvaralaštva "Tabla", a oni su nas nagradili besplatnim ulaznicama za pozorišnu predstavu "Četiri godišnja doba". Prva grupa učenika je imala prilike da uživa u predstavi i družeći se sa drugarima. Sa ovom praksom nastavljamo i ubuduće.

       Ukratko o predstavi (baletu):

"Jedno od najpoznatijih dela Antonija Vivaldija, ovoga puta u baletskoj postavci, prilagođeno za mališane! Profesionalni igrači Ana Lipij i Miroslav Petrović kroz prizmu četiri godišnja doba, na simboličan način, opisuju životni ciklus muškarca i žene od rođenja pa do doba bake i deke: proleće-rođenje, leto-mladost(zaljubljenost), jesen-zrelo doba (roditeljstvo), zima-starost (baka i deka sa unucima).

Predstava beleži nastupe na mnogim festivalima širom zemlje." (zapis sa sajta pozorišta "Akademija 28")


22.9.2017. POVEZALI FIZIČKO VASPITANJE I MATEMATU  U UVODNOM DELU ČASA (matematika)


Čas matematike smo započeli takmičenjem i igrom "Iks - oks", a zatim smo se zabavljali ubacivanjem lopte u koš sa tačnim rezultatom ( ove igre su kompjuterske ). Rešavali smo primere, pomagali jedni drugima, takmičili se i obnovili sabiranje i oduzimanje.

22.9.2017. TEHNIKE UČENJA ( čas odeljenjskog starešine)


Ovaj čas smo posvetili podsećanju na važnost dobro osmišljene organizacije vremena. Razgovarali smo o predmetima koje najviše volimo, razlozima za to. Isticali smo različite načine učenja koje koristimo u svakodnevnom usvajanju gradiva. Istakli smo kao zabavno i podsticajno za učenje sledeće: računarske igrice iz matematike, dodatni zadaci, korišćenje lego kockica pri radu, ogledi, audio zapisi tekstova koje obrađujemo, kao i podsticajni tekstovi o nama koje koristimo pri obradi pravopisnih i gramatičkih sadržaja. Istakli smo, takođe, značaj mreža pojmova i mapa uma koje koristimo za brže i lakše usvajanje pojmova. Završna aktivnost nam je bio rad u paru kada smo pravili mapu uma o biljkama. Ovakav način rada je pokazao da motivacija i odgovarajuća tehnika učenja imaju značajnu ulogu u kvalitetnijem usvajanju gradiva.

21.9.2017. PLANETE SUNČEVOG SISTEMA (povezivanje nastavnog gradiva - sekcija - likovna kultura)


Usvajajući nova znanja o vasioni, planetama Sunčevog sistema koristeći prezentaciju, video zapise, ali i naše predznanje, potrudili smo se da ih povežemo i sa likovnom kulturom. Temu Kretanje oblika u prostoru videli smo kroz kretanje planeta oko Sunca. U grupnom kreativnom radu potrudili smo se da napravimo makete planeta koje će u narednom periodu biti predstavljene i drugarima drugih odeljenja.

20.9.2017. IGRE SPRETNOSTI KROZ UPOZNAVANJE SA KOŠARKOM (fizičko vaspitanje) 


Času fizičkog vaspitanja prisustvovao je i učestvovao u radu trener KK"Šampion". Tom prilikom nam je predstavio igre spretnosti kroz upoznavanje sa košarkom.

14.9.2017.   SVEMIRCI I RAKETE (čas likovne kulture u korelaciji sa sekcijom "Sa decom oko sveta")


Razgovor o vasioni i planetama Sunčevog sistema, iskoristili smo kao inspiraciju za čas likovne kulture. Koristeći različite materijale, povezujući ih u celinu i dajući im različitu namenu, pravili smo svoje rakete i svemirce. 

13.9.2017.  REPORTERI  (čas građanskog vaspitanja)


Kroz igru reportera, upoznavali smo jedni druge. Trudili smo se da budemo pravi novinari i gosti emisije. Zabavili smo se, slušali jedni druge i izneli svoje viđenje sebe i drugih.


7.9.2017. II/4 vam preporučuje da pročitate (srpski jezik)


Danas je za nas bio jako poseban dan. Predstavljali smo pročitane knjige iz korišćenje plakate koje smo napravili. Zadatak je bio da na svoj, poseban i zanimljiv način predstavimo knjige i tako zainteresujemo drugare da ih pročitaju. Bilo je zanimljivo i gledati radove ostle dece, upoznati se sa novim knjigama koje želimo da pročitamo.

Izložba radova - plakata postavljena je u holu škole i ispred naše učionice.

Časovi likovne kulture boli su posvećeni različitim oblicima kretanja. Koristeći papire u boji i makaze, pravili smo žabice, avione, leptire i brodiće, a pre svega se igrali i uživali u kreativnom radu.

4.9.2017. Klikerima smo zamenili televiziju i kompjutere (fizičko vaspitanje)


Prvi čas fizičkog vaspitanja smo realizovali u školskom dvorištu. Obnavljali smo kretne aktivnosti kroz igru i takmičenje dve ekipe. Nastavak časa bio je posvećen igri klikerima. Učili smo kako se klikeri koriste u igri i uvežbavali tehniku. 

30.8.2017. Gostovanje u jutarnjem programu na televiziji N1


Povodom početka predstojeće školske godine i manifestacije "Početak škole" koju je organizovao portal "Najbolja mama na svetu", gostovala sam u jutarnjem programu Novi dan na televiziji N1. Pored urednice portala Jovanke Lazarević koja je predstavila ovu sjajnu manifestaciju i naglasila učešće Najboljih edukatora Srbije, imala sam čast da budem predstavnik ovih sjajnih prosvetnih radnika, nagrađenih izuzetnom nagradom. Zahvaljujem se i udruženju "Živojin Mišić" koje je omogućilo da  nagrađene kolege budu vidljive javnosti.


26.8.2017. Radionica "Brojevi od 1 do 10"


U okviru zabavno-edukativnog programa "Školski dani", održala sam interaktivnu matematičku radionicu "Brojevi od 1 do 10". Deca su imala prilike da se upoznaju sa matematikom na neki drugačiji način, kroz fizičke i likovne aktivnosti. Igrom "Skupovi" deca su imala priliku da kroz različite vrste kretanja prave skupove dece, dopunjuju započete i kreću se na zadati broj koraka (simulirajući kretanje različitih životinja.

Nastavak radionice bio je posvećen bojenju odgovarajućih polja i predstavljanju brojeva u vidu zbira različitih sabiraka, kao i docrtavanju odgovarajućeg broja latica na cvetu da bi svaki cvet imao zadati broj latica.

Završna likovna aktivnost pod nazivom "Oživimo brojeve" dala je mogućnost da se deca i kreativno iskažu. Pokazali su zainteresovanost i uz korišćenje različitih materijala, predstavili brojeve na zanimljiviji način.